Dr.dk/omdr møder Kim Bildsøe Lassen på en café i London-bydelen Kensington. Der er få dage, til briterne går i stemmeboksen og sammensætter et nyt parlament.
Kim Bildsøe Lassen begyndte dagen i Skotland, hvor han aftenen forinden har været til vælgermøde. I toget på vej tilbage til hjemmet i London har han skrevet en analyse til dr.dk og forberedt sig til de live-gennemstillinger, der venter næste morgen på Radioavisen og P1 Morgen forud for en stor debat mellem partilederne. Og så er han i gang med at redigere et indslag til 21Søndag sammen med en redigeringstekniker, der sidder i DR Byen.
- Der er meget tryk på. Lige nu er der et meget stort koordineringsarbejde, fordi jeg skal levere til mange platforme og udsendelser. Jeg taler et par gange om dagen med Udlandsredaktionen hjemme i DR Byen, som er platformenes indgang til mig, og derefter med redaktørerne for de enkelte udsendelser, hvor vi aftaler, hvad jeg skal levere. Det er for eksempel også derfor, jeg ofte tager toget rundt i landet, fordi jeg så kan arbejde, mens jeg transporterer mig – mere end jeg vil kunne i et fly, fortæller Kim Bildsøe Lassen.
Han har været DR’s korrespondent i Storbritannien med base i London siden efteråret 2016. Den 23. juni samme år havde et lille flertal af briterne stemt for at forlade EU ved en folkeafstemning.
- Brexit er så dominerende og altoverskyggende – også her ved parlamentsvalget. Brexit afgør, hvor folk sætter deres kryds. Briterne er trætte af brexit, men de er ikke ligeglade. Det er nemt at få folk i tale, fordi de er engagerede i det. Men jeg kommer da jævnligt til private selskaber, hvor folk siger: Kan vi lade være med at bruge the b-word nu, for vi skal have det hyggeligt.
Det politisk mest interessante
Kim Bildsøe Lassen har tidligere været korrespondent i Mellemøsten og USA på tidspunkter, hvor nyhedsstrømmen var massiv. Alligevel har tre år i London med brexit været noget helt særligt.
- Da jeg blev korrespondent i Mellemøsten i 1994 og tre år frem, dækkede jeg Oslo-aftalen mellem Israel og Palæstina og flere krige. Jeg blev korrespondent i USA den 1. august 2001, og kort efter kom 11. september-angrebene. Men herovre har det været næsten uvirkeligt. Det er meget heftigt. Der er næppe et sted i verden, hvor nyhedsmængden har været så stor de seneste år som her. Der sker så meget. Min kæreste og jeg sidder ofte sent om aftenen og siger til hinanden: I går var vanvittig – i dag var endnu mere vanvittig – gad vide hvordan i morgen bliver? Det har været helt vildt vanvittigt, siger Kim Bildsøe Lassen.
- 11. september 2001 er det mest vanvittige, jeg har været med til, men brexit er det politisk mest interessante. Det er et spørgsmål om vores kontinent. Som korrespondent får jeg mange sjove og interessante oplevelser ved at dække brexit og fortælle den større historie om Storbritannien. Jeg har min daglige gang i det britiske parlament, jeg taler med rigtig mange mennesker og læser en masse bøger for at forstå historien. Der er meget af det, jeg ville gøre uden at få penge for det, smiler Kim Bildsøe Lassen.
Ingen holdning til brexit
Men der ligger også en stor udfordring i at dække et politisk emne som brexit, hvor mange danskere undrer sig over udfaldet af folkeafstemningen i 2016.
- Jeg bruger meget energi på at sikre, at vi i DR ikke har en holdning til brexit. Når jeg er hjemme i Danmark, stopper folk mig for at høre om brexit, og mange synes, at briterne er skøre, fordi de vil ud af EU. Men der er det vigtigt for mig, at vi i DR ikke taler ind i en kontekst, som danskerne ser det, forklarer Kim Bildsøe Lassen.
Efter planen stopper Kim Bildsøe Lassen som korrespondent i Storbritannien til sommer og vender hjem til Danmark.
- Så må vi se, om briterne har forladt EU til den tid, smiler han.