Der er over de senere år sket en kolossal udvikling indenfor lægevidenskaben. Ny teknologi, særdeles dygtige læger, forskning og innovation har tilsammen betydet, at der i dag uden den store risiko udføres operationer dagligt, som man tidligere skulle være heldig for at overleve. Det har blandt andet haft stor betydning for måden, vi bringer nyt liv til verden. I uge 7 viser DR et minitema, der ser på forskellige aspekter af fødsler.
Kejsersnit på direkte tv
Samtidig med, at kun ganske få ønsker at føde hjemme, foregår omkring 22 procent af alle fødsler i Danmark ved hjælp af kejsersnit.
Derfor sætter en ’Sundhedsmagasinet Special’ onsdag aften fokus på kejsersnittet, når programmets to værter, Lillian Gjerulf Kretz og Peter Qvortrup Geisling tager til Næstved Sygehus, hvor 29-årige Sille skal have foretaget et planlagt kejsersnit.
Under operationen befinder Peter Qvortrup Geisling sig i selve operationsstuen sammen med operationsholdet og den vordende mor. Der er desuden oprettet et studie i et af sygehusets auditorier, hvor der bliver gået i dybden med, hvordan man helt konkret udfører et kejsersnit, hvordan de kommende forældre oplever operationen, og der vil være små indslag og belysning af årsager, fordele og ulemper ved kejsersnit. I studiet sidder Lillian Gjerulf Kretz, forskellige eksperter og et publikum.
Seerne kan blande sig i debat
Som noget helt særligt vil det være muligt for seerne at blande sig i debatten. Seerne har på dr.dk mulighed for at stille spørgsmål direkte til eksperterne i studiet, chatte med en fødselslæge efter udsendelsen og se de helt friske videooptagelser af mor og barn efter fødslen.
”Det er helt usædvanligt at vise et kejsersnit på direkte tv, og det er aldrig sket herhjemme før. Tanken er at være med til en begivenhed, som seerne og brugerne kan være sammen om og ved at sende live, giver vi seerne mulighed for at interagere med programmet og stille spørgsmål undervejs”, siger journalistisk redaktør i DR Medier, Erling Groth.
Han håber, at operationen på live-tv kan være med til at gøre seerne klogere på deres egne kroppe, vise nogle af de færdigheder, kirurger besidder i dag og ikke mindst skabe diskussioner.
”Ud over at vise operationen lægger programmet op til debat. På den ene side er det en fantastisk lægevidenskabelig udvikling, der har været indenfor kejsersnit, hvor man hele tiden gør operationen bedre for mor og barn, og på den anden side ser vi på årsagerne til, at vi i Danmark foretager flere kejsersnit end resten af Skandinavien, og kritikerne, der mener, at der udføres for mange kejsersnit i Danmark, kommer også til orde”, siger Erling Groth.
Hjemmefødsler
Aftenen forinden - tirsdag - handler 'Sundhedsmagasinet' på DR1 om hjemmefødsler, som der er forsvindende få af i Danmark i modsætning til eksempelvis Holland, hvor omkring 20 procent føder hjemme. 'Sundhedsmagasinet' ser blandt andet på, hvorfor der er så få i Danmark, der foretrækker at føde i vante omgivelser.