”Jeg finder ro i at gøre det på min egen måde”

Ugens Aktuelle Navn: Katrine Bille er vært på nyt sommerprogram, der bliver vist på DR Ramasjang.

(Foto: © Agnete Schlichtkrull)

Snart samles folkeskoleklasser over hele landet i gymnastiksale og klasseværelser for at synge den velkendte sang ’Ferie, ferie, ferie,’ der som sædvanlig markerer skoleårets afslutning. Klasserne mødes ikke igen før midten af august, og ferien ligger strakt ud for børnene lang, solrig og eventyrlig. For mange børn betyder sommerferie også morgener i selskab med ’SommerSummarum,’ der har kørt hver formiddag fra klokken 9-10 siden 2001. Men i år er det anderledes.

’Sommer i Ramasjang,’ hedder den nye programserie, der starter feriedagen med børnene i samme tidsrum, som SommerSummarum i sin tid gjorde. Katrine Bille fra ’Lille Nørd’ og ’Luk op, luk i’ er vært på programmet sammen med den grønne dukke Øvst fra ’Ramajetterne.’ Hun glæder sig meget til at skyde den lange sommerferie i gang mandag den 2. juli. Både fordi hun får lov til at lege og lave sjov, men også fordi det bliver en spændende prøvelse.

”Jeg har aldrig prøvet at være vært på et live-program eller noget live on tape, som det her jo er. Det vil sige, at det bliver optaget mandag og sendt tirsdag, men det kan ikke tages om, hvis der sker en fejl. Der bliver ikke redigeret i det. Det bliver helt klart en udfordring, men dem elsker jeg. I de mange år, jeg har lavet TV, har jeg altid været stolt, hvis jeg har taget tingene i et one take. Det er bare cool synes jeg.”

Vil gøre det på sin egen måde

I modsætningen til ’SommerSummarum,’ der har rejst rundt i landet, vil ’Sommer i Ramasjang’ blive sendt alle gange fra græsarealet bag DR i Aarhus. I programmet skal Øvst og Katrine Bille bygge et ægte sommerferieland med spændende gæster og konkurrencer. Der er bare ét problem. En mystisk person forsøger at ødelægge sommerferielandet og har stjålet den vigtige plantegning over parken. Makkerparret får brug for hjælp fra alle Danmarks børn til at finde ud af, hvem sommerskurken er.

Katrine Bille fortæller, at meget af det, der skal ske i sommerferielandet, stadig er hemmeligt for selv hende. Men hun kan alligevel løfte sløret for nogle af de aktiviteter, børnene kan følge med i, når programmet ruller over skærmene klokken ni alle morgener. I sommerferielandet findes der blandt andet et vandland, hvor der holdes sjove konkurrencer, der er en dyrepark med både kælne, farlige, tamme og vilde dyr. Der er også et hurlumhejhus og en scene, hvor blandt andet nogle af børnene fra MGP kommer og optræder.

”Jeg kan selvfølgelig blive nervøs, når jeg tænker længe over, at jeg har fået lov til at være vært på ’Sommer i Ramasjang,’ men samtidig har jeg en klar forventning om, at jeg godt kan finde ud af det. Jeg finder en god ro i at vide, at jeg skal gøre det på min egen måde. Jeg skal ikke gøre det, som nogen af de tidligere har gjort det. Det værste man kan gøre er at imitere andre, for så virker det slet ikke oprigtigt,” siger Katrine Bille, der fortæller, at hun glæder sig mest til at tale med de mange sjove, kloge børn, der alle har noget vigtigt på hjerte.

Dage fulde med regn og fest

Katrine Bille har lavet fjernsyn for børn i mange år. Blandt andet som nørd i ’Lille Nørd’ og som følelsesformidler med Thomas Buttenschøn i ’Luk op, luk i,’ der skal lære børnene at forstå de mange følelser, de oplever på en almindelig dag. Men ’Sommer i Ramasjang’ bliver første gang, den erfarne vært skal lave tv med børn.

”Jeg har altid været virkelig glad for børn. Andet ville jo være skørt. Så jeg glæder mig utrolig meget til også at arbejde med dem. Børn er kreative, morsomme og legesyge. Det er lige, hvad et sommerprogram skal indeholde.”

Hvad synes hun så, er det bedste ved sit arbejde?

”Jeg elsker mit arbejde, og jeg elsker at have indflydelse på de ting, jeg er vært på. Jeg synes, DR er super gode til at involvere de medvirkende i den kreative proces. ’Lille Nørd’ var et format, der fandtes i forvejen, men da jeg overtog det dengang sammen med Anders Falck, gjorde vi det til vores eget med originale idéer. Det samme har gjort sig gældende med ’Luk op, Luk i.’ Jeg kan lide at have fingrene nede i tingene, i stedet for bare at være en hånddukke.” Hun fortsætter:

”En anden ting, jeg også elsker ved mit arbejde, er, at jeg kan få lov til at være et barn, lege og klæde mig ud! Det er klart, at det nogle gange regner, og mødet er langt og kedeligt, men langt de fleste dage er en fest.”