“På Talentholdet vil vi gerne have nogen, der ikke er for skolede og medietrænede. Nogen, der har en grundenergi af historiefortælling og originalitet. For problemet her i huset er, at alle ved, hvordan man slår op i journalisthåndbogen på side et og gør det, man skal. Men så bliver det jo, som det altid har været. Vi skal satse på de her talenter,” siger Claus Schrøder Nielsen, som er en af ’rektorerne’ for DR Talentholdet.
I alt 1000 bidrag fordelt på fire opgaver blev indsendt til rektorerne, Claus Schrøder Nielsen og Signe Muusmann, som efter ansøgningsprocessen besluttede, hvilke fire, de ville tilbyde en plads på DR Talentholdet. Mange af ansøgerne er mellem 20 og 25 år. Mange film- og medievidenskabs-typer, men også mange, der laver alt muligt andet.
De fire udvalgte
Da rektorerne skulle finde de fire medlemmer, havde de tre overordnede kriterier. Man skulle have en ubærlig trang til at fortælle historier, fortælle dem på en original måde og have potentiale til at agere foran en mikrofon og foran et kamera.
En af dem, der har fået en plads på DR Talentholdet er Maria Emilie Prehn på 20 år, som har færdiggjort gymnasiet og derefter taget to sabbatår.
“Hun er helt vild sej! Hun har et referenceapparat og en viden og så hurtig en hjerne, så man tænker ’SHIT’, sådan ville jeg gerne have været, da jeg var 20!’,” fortæller en begejstret Claus Schrøder Nielsen.
Jacob Maimin Weil har også fået en plads på Talentholdet. Han er 24 år og er lige blevet bachelor i jura, men han er et sandt naturtalent inden for 'det her’, forklarer Claus Schrøder Nielsen.
Det tredje medlem er Stine Rosenfeldt på 29 år.
"Hun er et multitalent! Foran en mikrofon, foran et kamera, idéudviklingsmæssigt på konceptplan, historiefortællingsmæssigt - og hun kan endda animere! Det er utroligt, at der ikke er nogen, der har opdaget hende før,” fortæller Claus Schrøder Nielsen.
Den fjerde og sidste medlem på DR Talentholdet er 25-årige Kasper Stensgaard, som har læst film- og medievidenskab og været en del af stand-up-miljøet.
“Kasper er blevet valgt som det fjerde medlem, fordi han bon’ede ud på de tre kriterier. Han har en underspillet vibe over sig og en virkelig god sans for timing. Det er som om, han har lavet tv og radio hele sit liv. En imponerende medie-urkraft, som var det, vi faldt for,” siger Claus Schrøder Nielsen.
Ifølge Claus Schrøder Nielsen fungerer de fire talenter virkelig godt sammen.
“Det er som at stykke et fodboldhold sammen med spillere forskellige steder fra - det er sgu ikke sikkert, de kan finde ud af at spille sammen. Da vi havde fundet de fire sejeste til Talentholdet, krydsede vi fingre og tænkte: ‘Please, lad dem fungere sammen.’ For en ting er, at de er et godt team, når mikrofonen er slukket, men det er de også, når de er i studiet sammen med det gåpåmod, de har. De er gode sammen, og de gør hinanden gode.”
En åben platform
Den helt store forskel på dette talenthold og de tidligere hold er, at man før hen smækkede døren i, når man havde fundet dem, man skulle bruge, forklarer Claus Schrøder Nielsen. I år har omdrejningspunktet for ansøgningerne været en åben platform: dr.dk/talentholdet. Her præsenterede talenterne deres opgavebesvarelser, som andre kunne se og lytte til.
Selve DR Talentholdet vil fortsat være et to-årigt forløb med værtstalenter, men DR vil samtidig støtte mere fleksibelt med mindre forløb, hvor man kan få sparring og tilbagemelding på alt fra små ideer til deciderede programforslag. Og det er vigtigt, at DR giver den mulighed, mener Claus Schrøder Nielsen:
"Vi vil stadig koncentrere os benhårdt om de fire talenter, vi har på holdet, men DR har også brug for alle de andre talenter, der er derude. Talenter, som måske ikke er kvalificerede til en plads på holdet, men som måske er vildt seje til lydmontage eller motion graphics, eller en 17-årig, der har lavet after effects, siden hun var ni - for de findes derude! DR har jo brug for nye gener - hele tiden. Man kan jo ikke engang nå at ruste sig til fremtiden længere, for fremtiden er NU.”
Det bedste DR har at byde på - og ’Noget andet'
De fire talenter skal være i DR 37 timer om ugen i to år. De skal blandt andet have stemmetræning, lære hvordan man klipper video og hvordan man laver optagelser i et studie. De kommer også til at have individuelle forløb, hvor de vil komme ud på relevante redaktioner i DR. Det er vigtigt, at de har noget at udkomme med - og noget at udkomme på, mener Claus Schrøder Nielsen:
“Ellers vil de jo bare gå i to år og kigge på, hvad andre laver. Det er vigtigt, at vi giver noget plads til dem ret tidligt i forløbet - et får et decideret output. Og der skal ikke for mange chefer indover. Det handler både om, hvad deres egne ønsker er, og om hvad vi som rektorer tror, vil være godt for dem. Talentholdet kan se frem til to hæsblæsende år med alt det bedste, DR har at byde på."
I december har Talentholdet været dybt ind i Radioland, hvor de er blevet klædt på teknikmæssigt. De har leget og øvet sig i ‘radio-sandkassen’, og kan snart opleves på P3 med deres eget radioprogram.
Konceptet for programmet er, at søndag aften i umindelige tider har været det værste tidspunkt på ugen, fordi mandagen banker på - men det skal være slut nu, for nu skal vi høre ’Noget andet’. Programmet bliver sendt live, og udover live-studieoptagelser, er der en reporter direkte igennem samt forproducerede indslag.
’Noget andet’ bliver sendt på alle søndage i januar i en time fra klokken 23.03 på P3.
Det kræver mod fra DR
Claus Schrøder Nielsen håber, at DR gør det muligt for talenterne at gøre det, de er bedst til – men det kræver noget af DR:
”Det er en lidt særlig position, de fire talenter kommer til at stå i i sidste ende. De kan jo ikke hamle op med en journaliststuderende i forhold til vinkling af historier, så det kræver mod fra huset. Og vi håber, det er noget, DR har mod nok til at at turde satse på, for hvis man ikke tør satse, fornyer man sig ikke.”
Om DR Talentholdet
- •
Talentholdet er en ordning og en tankegang, der stammer fra 1970’erne, som handler om at facilitere et miljø for folk, der ikke har en naturlig indgang til DR.
- •
For at ansøge om en plads på det nye talenthold, skulle man minimum have besvaret én af fire stillede opgaver. Den sidste opgave havde deadline den 1. november, og kort tid efter var alle fire medlemmer af Talentholdet udvalgt.
- •
Det er helt nyt for DR Talentholdet at lave en åben rekruttering med ansøgernes offentligt tilgængelige bidrag til DR Talentholdet. Der blev indsendt i alt 1000 bidrag. 300 blev udvalgt og lagt på DR Talentholdets hjemmeside (dr.dk/talentholdet), hvor man kan se og lytte til dem. Derefter var 30 kandidater til samtale. Af dem gik 12 videre til optagelsesprøve, og nu er de fire talenter udvalgt til DR Talentholdet.
- •
Selve DR Talentholdet vil fortsat være et to-årigt forløb med værtstalenter, men DR vil samtidig støtte mere fleksibelt med mindre forløb, hvor man kan få sparring og tilbagemelding på alt fra små ideer til deciderede programforslag. Det er intentionen, at der skal omkring 30 gennem forløbet om året.
- •
Mange profiler fra tidligere talenthold har efterfølgende markeret sig i den danske mediebranche - blandt andre Mikael Bertelsen, Andrea Elisabeth Rudolph, Simon Juul, Augusta Glahn Abrahamsen, Iben Maria Zeuthen og Adam Duvå Hall.
Om rektorene
- •
Signe Muusmann og Claus Schrøder Nielsen er rektorer for DR Talentholdet.
- •
Signe Muusmann har gået på Journalisthøjskolen, hvor hun tog uddannelsen for produktionsfolk og efterfølgende en diplomuddannelse fra Syddansk Universitet i analytisk journalistik.
- •
Hun begyndte selv sin karriere på DR Talentholdet. Derefter arbejdede hun på børne- og ungdomsprogrammer, heriblandt ’SommerSummarum’. Signe Muusmann har været vært på sæson tre af ’X Factor’ på DR1. I dag er hun radiovært på P7 Mix.
- •
Indtil september bliver Signe Muusman erstattet af Karen Straarup, da Signe Muusmann holder barselsorlov.
- •
Karen Straarup er journalistuddannet og har været i praktik hos DR Ung og på P3. Gennem halvandet år var hun radiovært på Radio 24syv, hvor hun sendte programmet ‘Bæltestedet’ med Simon Jul. Ved siden af sit vikararbejde som rektor for DR Talentholdet, er hun vært på et nyt P1-reportageprogram, der snart bliver sendt.
- •
Claus Schrøder Nielsen er cand. mag. i litteraturvidenskab og har instrueret kortfilm. Han har arbejdet med et tidligere talenthold, der havde fokus på satire, og som blandt andet opfostrede Frederik Cilius, der nu er blevet kendt som Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm i 'Den Korte Radioavis’ på Radio 24syv.
- •
I DR har han blandt andet været tilrettelægger på 'den 11. time’ og har de seneste seks år været redaktør på DR Ung, hvor han har skrevet og instrueret de tre første ‘Monte Carlo elsker’-sæsoner.
- •
"På en måde er jeg også selv blevet talentspottet. Jeg har ikke haft en naturlig indgang til DR, og har altid beskæftiget sig med en lidt anderledes måde at tænke på,” siger Claus Schrøder Nielsen, der siden januar 2015 har beskæftiget sig med dette talenthold.