Højskolesangbogen hyldes med 12 timers maraton-fællessang direkte på DR K og P2

Højskolesangbogen er æresgæsten den 17. marts, når DR inviterer til Danmarks måske største fællessang af mere end 160 sange fra ’den blå’. Det sker, når DR K og P2 sender 12 timers live fællessang fra Dokk1 i Aarhus, Ryslinge Højskole på Fyn og Vartov i København.

  • Værterne Mathias Hammer og Phillip Faber ser frem til at lede Aarhus-delen af fællessangen fra Dokk1 den 17. marts. Her ses de foran Vartov, hvor det er Michael Bojesen, der som vært afslutter fællessangen kl. 24.00 (Foto: © Agnete Schlichtkrull, Type 1)
  • DR K og P2 sender 12 timers live-fællessang fra både Jylland, Fyn og Sjælland. Alle kan være med hjemme i stuerne eller møde op på Dokk1 i Aarhus, hvor værterne Phillip Faber og Mathias Hammer sætter det hele i gang kl. 12.00. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, Type 1)
  • Kom og vær med til at udfolde vores fælles sangskat den 17. marts! "Den danske sangskat rummer sange og salmer til alle øjeblikke af vores liv. De hjælper os til at sætte ord på det ubegribelige og kan få os til at føle os små og ubetydelige i forhold til noget, der er meget større end os selv.." Citat Phillip Faber. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, Type 1)
  • I dagene op til den 17. marts sendes fem nye Dagens Sang med DR PigeKoret. Her synger de med Pernille Rosendahl, der også optræder på Dokk1 om aftenen den 17. marts. (Foto: © NA, Type 1)
1 / 4

Vores danske tradition for fællessang og særligt højskolesangbogen bliver hyldet den 17. marts, når DR K og P2 sender 12 timers live-fællessang fra både Jylland, Fyn og Sjælland. Alle kan være med hjemme i stuerne eller møde op på Dokk1 i Aarhus, hvor værterne Phillip Faber og Mathias Hammer sætter det hele i gang klokken 12.00.

De næste 12 timer vil ni århusianske kor, højskoleelever, DR KoncertKoret, bandet Nephew og solister som Pernille Rosendahl og Christian Hjelm synge for på flere end 160 sange fra højskolesangbogen.

”Den danske sangskat rummer sange og salmer til alle øjeblikke af vores liv. De hjælper os til at sætte ord på det ubegribelige og kan få os til at føle os små og ubetydelige i forhold til noget, der er meget større end os selv: et fællesskab med en mangfoldighed og tyngde, der trækker rødder langt tilbage i tiden og giver os en følelse af at høre til. Og det er jo dybest set det, som vi mennesker gerne vil – være en del af et fællesskab og mærke, at her hører vi hjemme,” siger Phillip Faber, der er chefdirigent for DR PigeKoret.

Kl. 18.00 på DR K giver kulturhuset i Aarhus, Dokk1, stafetten videre til den ældste højskole på Fyn, hvor Mikkel Fønsskov er vært på Ryslinge Højskole frem til klokken 20.00. I tidsrummet klokken 20.00 -22.00 er vi tilbage i Aarhus, hvor blandt andre bandet Nephew er på scenen:

"Den danske sangskat er ikke kun hyggelig og rar. Den er også smægtende og voldsom, og det har vi i Nephew forsøgt at fremkalde i vores nyfortolkninger af en håndfuld sange fra vores fælles sangskat. Vi tror på, vi kan lære af vores forfædre og -mødre og bruge deres sange til noget i dag. For også for 100 år siden kunne mennesker føle sig ensomme og tungsindige om efteråret og opløftede og forelskede om foråret. Det hele går i ring!”, siger Simon Kvamm, der er forsanger i Nephew.

Fra klokken 22.00 og frem til midnat er det Michael Bojesen, der fører fællessangen sikkert videre bag flygelet i et af Grundtvigs hovedsæder, Vartov i København.

Alle sangene vil være tekstet på tv og på Dokk1 i Aarhus vil Folkehøjskolernes Forening udlåne den blå højskolesangbog til alle de fremmødte, der vil bidrage til Danmarks hidtil største fællessang af højskolesangbogen.

Radioens P2 varmer op allerede fra morgenstunden, hvor lytterne kan ønske højskolesange i ’P2 Morgenmusik’, inden der i tidsrummet klokken 10-18 sendes ’Live fra højskolesangbogen’ fra Ryslinge Højskole med Stine Rosengren, Helle Solvang og Jens Cornelius som værter.

Sange skaber fællesskab

Kanalchef Flemming Hedegaard, DR K, og kanalredaktør Susanna Arpi, P2, er idémagerne bag den omfattende fællessang-event, der rækker ud over det sædvanlige sendeformat for begge kanaler.

Flemming Hedegaard fortæller:

”Selvom vi lever i en individualiseret tid, søger danskerne i stigende grad mod fællesskaber og aktiviteter, der skaber samhørighed – hvilket fællessangen på alle måder er eksponent for. Derfor er det oplagt, at vi på DR K og P2 tager en fælles kulturarv og sangskat, som den blå højskolesangbog er, frem og folde dens potentiale fuldt ud for vores seere og lyttere. Her skal vi ikke nøjes med at tale til vores seere og lyttere - vi skal synge sammen! Jeg håber, at mange danskere vil tage mod opfordringen og synge med enten på Dokk1 i Aarhus eller hjemme foran tv og radio,” siger han.

Højskolesange får nyt liv

Alt efter om man bare ikke kan få nok af højskolesangbogen – eller er nysgerrig efter at lære den bedre at kende, kommer der på både radio og tv en række nye programmer, der giver højskolesangene et nyt liv. Det gælder blandt andet P2’s serie ’Sangenes Blå Bog’, der udgives som podcast og sendes hver aften klokken 18.03 på P2 fra søndag den 11. marts til lørdag den 17. marts.

”På P2 vil vi synge og spille sangene, men også formidle deres store betydning og historie. Sangene fortæller højskolebevægelsens, fællessangens og det moderne Danmarks historie - fra Grundtvigs tid til de unge, der søger højskolerne i dag. Vi glæder os meget til den kommende uge,” siger Susanna Arpi, der er kanalredaktør på P2.

Fra den 11. marts sendes også nye indspilninger af 'Dagens Sang' på DR K, hvor sangerne Pernille Rosendahl og Lau Højen synger nye fortolkninger af højskolesange med DR PigeKoret.

Program for ”Live fra højskolesangbogen – syng med fra den blå på DR K”

  • kl. 12 – 18 Direkte fra Dokk1 Aarhus. Værter er Phillip Faber og Mathias Hammer. På scenen er syv århusianske kor og DR KoncertKoret, der synger for på maraton-fællessangens første sange. Der er fri adgang for publikum på Dokk1 – alle er velkomne til at komme og synge med!

  • kl. 18-20 Direkte fra Ryslinge Højskole. Vært er Mikkel Fønsskov i ægte højskolestemning med musikalsk rytmetrio og højskoleelever, der synger for på de næste sange fra ’den blå’, og eleverne viser uddrag fra deres teaterforestilling med højskolesange.

  • kl. 20.00 - 22.00 Direkte fra Dokk1 i Aarhus med Phillip Faber og Mathias Hammer som værter. To lokale kor, bandet Nephew og solisterne Pernille Rosendahl og Christian Hjelm synger for på scenen med de næste sange. Der er fri adgang for publikum – alle er velkomne til at komme og være med til at folde vores fælles sangskat ud fra Dokk1 i Aarhus.

  • kl. 22.00 – 24.00 Direkte fra Vartov i København, hvor Grundtvig skrev flere af de sange, der findes i højskolesangbogen. Michael Bojesen er vært og dirigerer publikum, DR KoncertKoret og Kastelkirkens Kor i maraton-fællessangens sidste sange.

Program for ”Live fra højskolesangbogen” på P2

  • Kl. 9-10 ”P2 Morgenmusik”: Lytterne kan ønske højskolesange. Skriv dit ønske til P2morgenmusik@dr.dk

  • Kl. 10-12 ”Live fra Højskolesangbogen”. P2 sender direkte fra elevernes café på Ryslinge Højskole, hvor P2-vært Stine Rosengren har lånt elevernes scene og laver lørdagslounge med syngende og talende gæster.

  • kl. 14-18 Direkte fra Ryslinge Højskole. Værter er Helle Solvang og Jens Cornelius, der sætter højskolesangbogen under lup og dykker ned i historien bag udgaverne og udvalgte sange. Fællessang og samtaler med gæster fra hele landet, lærere og elever fra Ryslinge høj- og efterskole, der udover morgensang også har lavet en teaterforestilling med udgangspunkt i højskolesangbogen.

  • Herefter henviser P2 lyttere til DR K, hvor fællessangen nu er nået til netop Ryslinge Højskole.

  • kl. 18.03 Sidste afsnit af programserien ’Sangenes Blå Bog’.

Samarbejdspartnere på fællessang-eventen 17. marts er Dokk1, Ryslinge Højskole, Vartov og Folkehøjskolernes forening.

Ny P2-serie: ’Sangenes Blå Bog’

I programserien ’Sangenes Blå Bog’ tager journalist Susanna Sommer på et radiofonisk roadtrip gennem højskolesangbogen. Hun tager på workshop med unge eks-højskoleelever, der vil være sangmissionærer, søger fællessangens rødder blandt 1700-tallets punchdrikkende klubbrødre, finder nationalidentiteten i sangenes sanselige beskrivelser af landskabet og afdækker de slagsmål om sangene, som hver ny udgave af højskolesangen har affødt. Med sangene som kompasnål fortæller radioserien både højskolebevægelsens, fællessangens og det moderne Danmarks historie. Undervejs følger man også skabelsen af en ny sang, når P3s Sangskriver Jonas Gülstorff og musikeren Katinka Bjerregaard skriver en hyldestsang til den blå sangbog.

’Sangenes Blå Bog’ sendes hver aften kl. 18.03 fra søndag den 11. til lørdag den 17. marts. Den udgives også som podcastserie.

Nye Dagens Sang på DR K med Pernille Rosendahl og Lau Højen

Som optakt til DR K og P2’s hyldest til højskolesangbogen den 17. marts får fem nye 'Dagens Sang' premiere på DR K i uge 11. DR PigeKoret er hovedafsender på hver af de fem film, tager afsæt i en sang fra Højskolesangbogen, men får også besøg af de to kunstnere Pernille Rosendahl og Lau Højen, som hjælper med at give sangene i gave til helt almindelige danskere. De fem sange bliver nemlig knyttet til en bestemt og personlig fortælling. I filmene ser vi solisten og DR PigeKoret synge direkte til en eller flere danskere. Filmene viser, at solisterne har en historie og en kærlighed til sangene – der videregives som en gave. Sange binder os sammen, og den danske sangskat har en kraft og evne til at skabe samhørighed og fællesskab på tværs. En betydelig del af sangene er forankret i historien, der på tværs af århundreder stadig føles som en del af kernen i vores danske identitet.

Sangene: 'Se, nu stiger solen af havets skød' Musik/tekst: Oluf Ring/Jakob Knudsen, arr. Phillip Faber / medvirkende: DR PigeKoret, Henrik Dam Thomsen (cello) og Lau Højen (solist) 'Sangen om sol og syrener' Musik/tekst: Sebastian, arr. Phillip Faber / medvirkende: DR PigeKoret 'Kringsatt av fiender' Musik/tekst: Otto Mortensen/Nordahl Grieg, arr. Jakob Lægaard / medvirkende: DR PigeKoret 'Drømte mig en drøm i nat' Folkevise & Povl Hamburger/Erik Bertelsen, arr. Phillip Faber / medvirkende: DR PigeKoret, Henrik Dam Thomsen (cello) og Pernille Rosendahl (solist) 'Sig nærmer tiden, da jeg må væk' Musik/tekst: Poul Schierbeck, Oluf Ring/St. St. Blicher, arr. Henrik Dam Thomsen / medvirkende: Henrik Dam Thomsen (cello) og Pernille Rosendahl (solist)