Der er stille og næsten mennesketomt denne mandag formiddag i Rønnes gader. Det kan formentlig tilskrives, at det er anden påskedag, men også at sneen hvirvler rundt i luften godt hjulpet på vej af en kraftig vind.
Men ved Amtmandsgården er der livlig aktivitet. Her er holdet bag aftenens produktion ved at trække kabler, sætte kameraer, parasoller og stole op og i det hele taget omdanne gårdhaven til et tv-studie. For mindre end et døgn siden var det slet ikke meningen, at udsendelsen ’Vi fejrer 75-året for Bornholms frihed – direkte’ skulle sendes herfra.
- Søndag står jeg og venter på en taxa på havnen i Rønne, hvor vi har fået lov til at spærre flere gader af, så vi kan sende fra hyggelige brostensgader og fra noget af det, danskerne kender Bornholm for. Jeg søger på Google for at finde alternativer til havnen. Bornholm er en solskinsø, og jeg havde forestillet mig en udsendelse med et dejligt forårsvejr direkte fra et hyggeligt havnemiljø. Men nu siger vejrudsigten sne, regn og vindstød op til 20 m/s (hård kuling, red.) Det kunne nærmest ikke være værre for en live-udsendelse med kor, orkester og gæster, der er ældre mennesker, fortæller Rasmus Benzon, redaktør på udsendelsen.
Han fortsætter:
- På Google Maps kan jeg se, at der er en gårdhave bag en af de historiske bygninger i Rønne – Amtmandsgården, hvor der ligger en restaurant. Men det er helligdag og coronanedlukket, så jeg tænker, det kan være svært at få fat i nogen. Taxachaufføren blander sig og spørger, hvem vi skal have fat i. Jeg fortæller, og han svarer: ’Det er Nis!’. Jeg ringer med det samme, og et minut senere har jeg en aftale om, at vi kan komme forbi. Der er vidunderligt smukt og vigtigst af alt: der er læ.
Kan ikke bare fejre sig igennem kompleks historie
Ejeren siger ja til, at DR-holdet kan rykke ind, og faktisk er Amtmandsgården en historisk fin placering for udsendelsen, for den var omdrejningspunkt for en del af historien.
- Når vi ikke havde valgt den i første omgang, var det fordi, den har små, lavloftede rum, og vi ville have en udendørs udsendelse – også af coronahensyn. Jeg var ikke klar over, at den havde et hyggeligt gårdmiljø, siger Rasmus Benzon.
Det er ikke kun det drilske vejr og lokationen, der har været en udfordring for at kunne lave en udsendelse i bedste sendetid på DR1 om 75-året for Bornholms frihed. Det har også selve historien og seernes kendskab til den, fortæller Rasmus Benzon:
- Vi vil gerne lave en udsendelse, der minder om den fejring, vi lavede på Dybbøl Banke i juni sidste år i forbindelse med Genforeningen. Dengang havde DR sendt dramadokumentaren ’Grænseland’, og så kom vi med vores event og vidste, at seerne havde en forståelse for historien. Vi kunne fejre begivenheden med anekdoter, live-musik og en skøn lokation. Denne gang kommer vores event før dramadokumentaren (premiere 16. maj, red.). Det betyder, at gennemsnitsseeren ved lige så lidt, som jeg gjorde, da jeg fik opgaven. Så vi kan ikke bare fejre os igennem noget, der er så kompleks.
- Vi går ud fra, at folk ikke kender historien, og så bygger vi den op kronologisk. Vi har øjenvidner med – folk, der kan sige ’jeg kan huske…’. Vi taler ikke om bornholmerne, men med bornholmerne.
I udsendelsen er også et interview med dronning Margrethe, og mandag eftermiddag laver vært Johannes Langkilde en walk and talk med statsminister Mette Frederiksen i Rønne, mens snefnuggene danser omkring dem, og lokale beboere ser nysgerrigt til. Selv en af ordensmagtens gule veste har mobiltelefonen fremme og foreviger tv-optagelserne.
DR-journalist har skrevet bog om emnet
En af tilrettelæggerne på udsendelsen er journalist Thomas Kofoed Poulsen fra DR Bornholm. Han udkom tidligere på året med bogen ’Russertiden – de sidste vidner’ om netop de 11 måneder fra maj 1945 til april 1946, hvor russerne blev på Bornholm efter at have sendt den tyske besættelsesmagt væk. Han har arbejdet tæt sammen med redaktionen i DR Byen om udsendelsen.
- Jeg har snakket meget med Rasmus om, hvad det egentlig er for en historie for Bornholm og for danskerne – hvad det er for en begivenhed, vi har med at gøre. I kraft af min bog har jeg interviewet mange mennesker, både cases og eksperter, og nogle af dem er med i udsendelsen. Vi har kunnet trække på den viden, jeg har fået. Rasmus har kunnet ringe til mig og spørge om faktuelle ting – fx ved interviewet med dronningen. Vi har haft gode diskussioner, blandt andet om russertiden var en befrielse eller en ny besættelse, fortæller Thomas Kofoed Poulsen.
Han fortsætter:
- Med den her udsendelse, og den store forberedelse vi har lavet, kan vi give den historisk mest balancerede fortælling om det, der skete. Vi har brugt meget energi på at få nuancerne med og få lagt snittet rigtigt.
Rasmus Benzon har nydt samarbejdet med sin bornholmske kollega:
- Thomas er den mest fantastisk samarbejdspartner, man kan drømme om. Han er inde i stoffet. Jeg har talt med ham i timer om grundhistorien – om, hvad det her drejer sig om.
Den bornholmske faktaboks og sparringspartner
Thomas Kofoed Poulsen har ligeledes hjulpet andre DR-kolleger, der har dækket 75-årsdagen for et frit Bornholm.
- Det er sjovt at opleve, hvordan mange afdelinger arbejder med det samme emne og så sidde et centralt sted. P1 Kultur, dr.dk og de andre distrikter har kunnet bruge mig som en faktaboks og sparringspartner. Jeg har forsøgt at lede kolleger på den rigtige vej, hvis de har været på vej ud af et blindt spor. Nogle af de cases, jeg har talt med, bor i dag andre steder i landet, og så har jeg kunnet byde ind med dem til de pågældende distrikter, siger Thomas Kofoed Poulsen og tilføjer:
- Bogen var lidt et privat projekt for mig og havde ikke noget med DR at gøre. Men det er guld værd, at den indsats har kastet så meget af sig på mange platforme – det havde jeg ikke tænkt ville ske. Det er dejligt at se, at der er interesse og opmærksomhed på den her historie fra hele huset. Vi har sjældent oplevet noget lignende på DR Bornholm.
Samarbejde giver et bedre produkt
Klokken 16.30 – bare tre en halv time før udsendelsens start – bliver Rønne ramt af noget, der minder om en snestorm, så selv gårdhaven på Amtmandsgården virker som en usikker lokation. Flere på produktionsholdet skæver bekymrede til vejrapps på telefonerne.
Men klokken 20 er det klart vejr, og mens temperaturen balancerer omkring frysepunktet, kan Johannes Langkilde byde seerne velkommen.
Erik Nielsen, chef for DR Bornholm, er mødt frem for at se afviklingen på tæt hold. Han glæder sig over det gode samarbejde mellem distriktet og Event og Partnerskaber i DR Byen om aftenens udsendelse.
- Som distrikt skal vi spille ind med den viden, vi har i kraft af, at vi kender vores landsdel. Hvert af DR’s distrikter er en mega journalistisk kompetence ude i landsdelene. Det har vi i stigende grad held til at spille ind til landsdækkende programmer. Det her er et af de mere ambitiøse projekter, og det er fedt, at vi også kan være med på det med vores faglighed. Det giver i sidste ende et bedre produkt til seerne, siger Erik Nielsen.
Klokken lidt over 21 kan redaktør Rasmus Benzon træde ud af OB-vognen, hvor han har siddet under afviklingen, mens Thomas Kofoed Poulsen tager sig af nogle af gæsterne, der skal hjem. De kan begge glæde sig over, at en omskiftelig dag endte med en vellykket udsendelse.