(Foto: © Per Morten Abrahamsen, permortenabrahamsen.com)

Erfarne Herbert Blomstedt lærte fra sig til DR’s unge dirigentspirer

Den 93-årige svenske dirigent Herbert Blomstedt gav masterclass for de unge dirigenter i Malko Dirigentskolen i fredags, da han besøgte DR Symfoniorkestret – et orkester, han dirigerede første gang i midten af 1950’erne.

  • Det var næsten 70 års dirigenterfaring fra job foran symfoniorkestre i hele verden, som i sidste uge mødte de unge dirigentspirer i Malko Dirigentskolen, der holder til DR Byen. I skolen har 16-25-årige dirigentspirer et sted at prøve kræfter med et professionelt kor eller orkester. Efter at den verdenskendte, svenske dirigent Herbert Blomstedt havde dirigeret DR Symfoniorkestrets torsdagskoncert i sidste uge, øste han af sine råd om uddannelse, karriere og personlig udvikling i en masterclass for Malko Dirigentskolen fredag. (Foto: © Per Morten Abrahamsen, permortenabrahamsen.com)
    1 / 9
  • 93-årige Herbert Blomstedt er i dag æresdirigent i DR Symfoniorkestret, og han var orkestrets chefdirigent fra 1967 til 1977 og for øvrigt den første med den titel. Blomstedt mødte orkestret for første gang ved en radiooptagelse i 1954, og dirigerede det første gang i 1955, så helt enestående har han dirigeret orkestret i otte forskellige årtier. (Foto: © Per Morten Abrahamsen, permortenabrahamsen.com)
    2 / 9
  • I dag dirigerer Herbert Blomstedt fortsat over hele verden, og han lægger typisk vejen forbi DR Koncerthuset en gang hver sæson. Han har blandt meget andet også været chefdirigent for Sveriges Radios Symfoniorkester, Dresdens Statskapel, San Francisco Symfonikerne, NDR Symfoniorkestret i Tyskland og flere andre orkestre, så der var masser af erfaringer at øse af. (Foto: © Per Morten Abrahamsen, permortenabrahamsen.com)
    3 / 9
  • Det er Ole Faurschou (yderst til højre), som er underviser på Malko Dirigentskolen, og i sidste uge havde han tilrettelagt i alt ni timers undervisning - målrettet masterclassen - til de unge dirigentspirer. De er alle startet i Malko Dirigentskolen i denne sæson. Det er tredje hold på skolen, og hvert forløb varer to år. Stående ved siden af Ole Faurschou er Laima Paplauskaite, Hjörtur Eggertsson, Herbert Blomstedt, Adam Koch Christensen, Ludwig Hjortenhammar og Galya Kolarova, der er pianist i dirigentskolen. Siddende: Johanne Sofie Bech Madsen og Benjamin Frimodt Pedersen. (Foto: © Per Morten Abrahamsen, permortenabrahamsen.com)
    4 / 9
  • På behørig coronaafstand fulgte dirigentskoleeleverne med i Herbert Blomstedts arbejde med DR Symfoniorkestret. Ved Torsdagskoncerten dirigerede han DR Symfoniorkestret gennem svenske Franz Berwalds Symfoni nr. 1 og Schuberts Symfoni i C-dur, der bliver kaldt ’Den store’. Koncerten kan fortsat høres på DR Lyd og dr.dk. (Foto: © Per Morten Abrahamsen, permortenabrahamsen.com)
    5 / 9
  • I forbindelse med arbejdet i DR Koncerthuset og koncerten talte Herbert Blomstedt også med P2 om sit arbejde med de unge dirigenter. - Jeg husker så tydeligt, da jeg selv var i deres sted. I hele min barndom og ungdom har jeg selv lært af store personligheder. Jeg har haft mine egne idealer og forbilleder, men jeg har aldrig forsøgt at imitere dem, og det kan man heller ikke. Alle har noget specielt, som andre ikke har. Man skal finde balancen mellem det, som man selv har, og det, man kan lære af andre. Det er en form for gensidig respekt, som er vældigt stimulerende, sagde han blandt andet. (Foto: © Per Morten Abrahamsen, permortenabrahamsen.com)
    6 / 9
  • Herbert Blomstedt forklarede også til P2, at han vældigt gerne taler og udveksler erfaringer med unge dirigenter. - Jeg tror faktisk, det er lettere i dag, end da jeg var ung, fordi orkestrene er mere åbne. Til gengæld lever de unge i dag under et større pres, end vi gjorde i min ungdom. Dels et indre pres fra deres egne høje idealer, og dels den indbyrdes konkurrence og kravet om konstant at udvikle sig, siger han. (Foto: © Per Morten Abrahamsen, permortenabrahamsen.com)
    7 / 9
  • Samtidig oplever Herbert Blomstedt generelt, at de unge i dag har en anden indstilling og er mere bange for at fejle, end hans generation var i sin tid. - Men man skal jo fejle for at blive bedre. Når jeg hører om de unges bekymringer og begrænsninger, tænker jeg hele tiden ’Det kommer de til at overvinde! Vent bare, allerede om to år ser det helt anderledes ud, og om 10 år totalt anderledes. Alting er i udvikling, og at stimulere og bidrage til den udvikling er vældig godt, sagde Blomstedt i forbindelse med sit besøg i København. (Foto: © Per Morten Abrahamsen, permortenabrahamsen.com)
    8 / 9
  • Herbert Blomstedt, der er af årgang 1927, har ingen planer om at lægge dirigentstokken. Hvor publikum denne gang ikke havde mulighed for at møde ham på grund af coronarestriktionerne, er der en ny chance i foråret 2022, hvor Herbert Blomstedt efter planen atter står i spidsen for DR Symfoniorkestret. Det er kort tid, før han fylder 95 år – og 68 år efter at han mødte orkestret for første gang. (Foto: © Per Morten Abrahamsen, permortenabrahamsen.com)
    9 / 9