Efter nyt rekordår: Årets vindere af Karrierekanonen er fundet

Karrierekanonens finale på Smukfest i Skanderborg er nu afgjort, og de tre vindere er fundet. Vinderne blev Patina, Angående Mig og Høker.

  • Høker: Drengene i Høker startede med at lave Soundcloud-rap, men kunne hurtigt mærke, at de skulle lave noget mere seriøst. (Foto: © Betina Garcia)
  • Patina: Patina på scenen til finalen på Smukfest. Patina er en af vinderne i årets Karrierekanon, hvor 1706 danske bands og solister har deltaget. (Foto: © Betina Garcia)
  • Angående mig: Laura Lilholt Andersen drømmer om at præge det danske musikmiljø med sine sange. (Foto: © Betina Garcia)
1 / 3

Siden 2002 har Karrierekanonen forvandlet håbefulde talenter til succesfulde stjerner, og onsdag blev dette års vindere afsløret. Efter en dag med finalekoncerter på årets Smukfest i Skanderborg har juryen valgt Patina, Angående Mig og Høker som årets vindere. De går nu et halvt års talentforløb og spilletid på P3 eller P6 Beat i møde og kan desuden se frem til hver deres koncert på næste års Smukfest.

Det kan sætte skub i karrieren at være med i Karrierekanonen. Blandt tidligere års vindere kan for eksempel nævnes The Minds of 99, Katinka, Magtens Korridorer og Vild $mith, mens navne som Benal og Barbara Moleko også har været med i opløbet - uden dog at vinde.

Stigende interesse for kanonen

Interessen for at blive en del af Karrierekanonen er i år eksploderet, og 1706 håbefulde danske solister og bands har uploadet deres sange til kanonen. Sidste år lå tallet på 1529, og der har været fremgang i antallet af tilmeldte i flere år.

Ifølge P3-vært Pelle Peter Jensen, der er en del af Karrierekanonens jury, skyldes den positive udvikling blandt andet, at tidligere vindere i form af deres succes har været gode ambassadører for kanonen.

- Tidligere års vindere er ikke bare blevet kendte. De tager det seriøst, og de gør en forskel, og mange af dem er gået hen og er blevet store spillere på musikscenen. Karrierekanonen taler til nogle af de musikere, der virkelig vil musikken og ikke bare være de næste på forsiden af sladderbladene. Folk forstår, at vi udvikler betydningsfulde og markante navne, siger han.

Tilmeldte til Karrierekanonen.

Tendenser blandt de tilmeldte

Ligesom antallet af tilmeldte er også niveauet blandt deltagerne i år højt, og selvom de måske ikke har haft den store succes indtil videre, så er de klar over, hvad der skal til for at få den, lyder det fra Pelle Peter Jensen

- Der er ikke så meget jantelov længere, og det er befriende. Det gør, at vi arbejder med navne, der allerede har rigtig meget på plads. Tidligere mødtes man bare og spillede nogle sange, men denne generation har godt styr på rigtig mange aspekter af det at være professionel musiker, siger han.

Blandt de 1706 tilmeldte i år ser Pelle Peter Jensen også en anden tendens - et oprør mod computermusikken. Flere og flere bands er nemlig igen begyndt at samle instrumenterne op og forme bands efter en årrække, hvor computermusikken har domineret.

Kræver hårdt arbejde

For at komme i betragtning som vinder er der nogle ting, man skal have: Sangskrivertalent, en unik lyd og viljen til at lægge hårdt arbejde i det.

- Man skal kunne finde ud af at skrive en sang, der fungerer rent melodisk, lyrisk og produktionsmæssigt, og det skal være noget nyt, vi ikke har hørt før. Originalitet betyder alt. Vi vil ikke sende nogen, der laver noget, der findes i forvejen, selvom de er vildt dygtige. Sidst - men ikke mindst - er det vigtigt, at man går all in - at man sætter pris på muligheden og tager den seriøst, siger Pelle Peter Jensen

Eksperthjælp til livet som musiker

Hvor mange andre talentkonkurrencer handler om at gøre deltagerne pæne og få dem til at synge rent, hjælper Karrierekanonen dem i alle aspekter af det at være musiker.

- De tre vindere får gennem deres talentforløb hjælp til alt det, der er vigtigt, når man gerne vil være noget ved musikken. Som ung musiker er det ikke sikkert, man har de bedste kort på hånden, når det kommer til at forhandle pladekontrakter. Det får vinderne hjælp til gennem juridisk rådgivning, ligesom eksperter kommer med kritik af deres liveoptrædener, for at forme dem i den retning, de selv ønsker at gå, siger Pelle Peter Jensen.