Du kan også opleve DR’s julekalendere i virkeligheden i december

Både i Hillerød, Dragør og Odense er der mulighed for at udforske DR’s julekalendere fra før og nu resten af året.

  • 'Nissebanden i Grønland' kan ses på Ramasjang og DRTV i år, og på Frederiksborg Slot kan du også stifte nærmere bekendtskab med julekalenderen. (© Preben Trunshøj)
  • Dukkerne fra 'Vinterbyøster' i 1973 er blandt de mange dukker fra DR-julekalendere, som kan ses på Frederiksborg Slot den kommende tid. Serien kan også ses på DRTV lige nu.
  • Magnus Tagmus flytter også ud af DR Byens kælder og til Frederiksborg Slot den næste tid. (© Valdemar Vedel)
1 / 3

Hvis du er helt vild med julen, har du måske opdaget, at klassikere som ’Jul i Gammelby’, ’Jul på slottet’, ’Vinterbyøster’, ’Pagten’ og ’Jullerup Færgeby’ allerede i sidste uge blev lagt ud til gensyn på DRTV. Og så er du formentlig også med på, at ’Tidsrejsen’ og ’Nissebanden i Grønland’ snart er på vej til DRTV og kan ses på henholdsvis DR1 og Ramasjang fra den 1. december.

I den kommende tid bliver der også rig mulighed for at opleve DR’s traditionsrige julekalendere og kostumerne og rekvisitterne fra dem flere steder i landet. For både i Hillerød, Dragør og Odense er der særligt fokus på DR-julekalendere ’i det virkelige liv’ på hver sin måde resten af året.

Sidste år havde særudstillingen ’Gensyn med DR’s julekalendere’ kun været åben i kort tid på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød, før forsamlingsforbud og forskellige corona-restriktioner stoppede den. Men nu prøver DR og Det Nationalhistoriske Museum igen. Det betyder, at du fra på lørdag den 27. november og frem til den 2. januar 2022 kan opleve dragter, dukker og rekvisitter fra populære DR-julekalendere siden 1962, der var det første år, DR sendte de traditionsrige udsendelser.

Kongens tronstol og kostumer

På Frederiksborg Slot kan du for eksempel opleve Prinsesse Mia-Majas og kongens tronstol fra ’Jul på slottet’, du kan se kostumer fra ’Theo og den magiske talisman’, ’Den Anden Verden’ og ’Pagten’ og nærstudere rekvisitter fra ’Bamses Julerejse’ og ’Ramajetternes Jul’. Du kan for eksempel også se dukker fra ’Vinterbyøster’, ’Kikkebakkeboligby’ og ’Jullerup Færgeby’, møde Magnus Tagmus og Lillebror ’i levende live’, ligesom der blandt meget andet også er fokus på julekalenderne fra sidste år og i år: ’Julefeber’, ’Nissebanden’ og ’Tidsrejsen’.

- Udstillingen fortæller om en lang og stolt julekalendertradition, som går næsten 60 år tilbage. I DR glæder vi os over at være med til at skabe noget, der ikke alene samler familier om skærmen, men også giver anledning til at mødes over nostalgi, fordybelse og dialog generationerne imellem, siger Thit Dyreberg, der seniorprojektleder i DR Salg.

Museumsdirektør Mette Skougaard fra Frederiksborg Slot glæder sig også:

- DR har gennem tiden stået for at skabe ikoniske julekalendere, der med deres forskellighed og særegne figurer, kostumer og sceneopsætninger har tryllebundet tv-seere hvert år i december. De er blevet et samlingspunkt, siger hun og tilføjer, at udstillingen fortæller julekalenderens historie samtidig med, at man kan se kjoler, dragter og dukker og kan få et indblik i såvel historiske perioder som eventyrgenren indenfor julekalendere.

'Tidsrejsen' er optaget i Dragørs gader, og det bliver til at mærke i den kommende tid. (© Søren Bay)

Dragør er officiel ’Tidsrejsen’-by

DR1 og DRTV byder fra den 1.-24. december på et gensyn med julekalenderen ’Tidsrejsen’, som DR første gang viste i 2014. Serien er optaget i Dragør på Amager, og her er Dragør Kommune, det nyrestaurerede Dragør Museum og DR i samarbejde om at gøre Dragør til ’officiel ’Tidsrejsen’-by’ den kommende tid.

Fra på lørdag den 27. november og frem til den 22. december – undtagen mandage, bliver Dragør Museum forvandlet til universet fra DR’s julekalender ’Tidsrejsen’, hvor alle vil kunne opleve kostumer, billeder og rekvisitter fra serien, der så kan ses om aftenen på DR1 eller i dagens løb på DRTV.

I stueetagen vil der være mulighed for at gå på opdagelse i scenografi og rekvisitter, mens der på 1. sal blandt andet vil være et særligt indrettet lokale, hvor gyroen - seriens tidsmaskine - kan opleves i et helt særligt oplevelsesrum.

Frem til jul vil man også kunne opleve et julemarked i Dragør, som det ser ud i serien, og byen arrangerer særlige byvandringer, hvor gæsterne kommer rundt og ser nogle af de steder, hvor ’Tidsrejsen’ er blevet optaget.

Velfærdsdirektør Asger Villemoes Nielsen fra Dragør Kommune siger i den forbindelse:

- Optagelsen af ’Tidsrejsen’ og episoderne til julekalenderen for syv år siden i Dragør satte gang i en god bevægelse, hvor borgere og foreninger i byen mobiliserede glæden ved julen i kombination med mange besøgende, der kunne se, hvor dejlig byen er. Der har været en entydig forventning om en genoplivning af denne stemning, hvor Dragør tager sig så idyllisk ud som overhovedet muligt – det smitter også af på byens nærmiljø. Og hvem kan ikke have glæde af lidt ekstra julestemning i disse coronatider, siger han og tilføjer, at borgere, erhvervsliv og kommunen endnu engang glæder sig til at byde velkommen til DR og ’Tidsrejsen’ – og alle de gæster, der må besøge byen.

'Jul på slottet' bliver netop nu sat op som teaterforestilling på Odense Teater - i samarbejde med DR. (Foto: © Emilia Therese)

’Jul på Slottet’ som teater

- Det’ sørme, det’ sandt, december, synger slotsnisserne Magnum, Trisse og deres søn, Fimpe, mens de spreder juleglæde på slottet med prinsesse Miamaja i DR’s julekalender ’Jul på Slottet’. Den blev sendt første gang i 1986, og lige nu er julekalenderen også at finde på DRTV.

Også på Odense Teater kan man lige nu se, hvordan julen er truet i det lille kongerige. Her har teatret netop – i et samarbejde med DR – haft premiere på en teaterversion af ’Jul på Slottet’ – instrueret af Martin Miehe-Renard, som også var en af hovedkræfterne bag TV-udgaven.

Forestillingen kan ses frem til den 28. december, og i nogle af hovedrollerne ses for eksempel Anders Gjellerup Koch som kongen, Nadia Jasmin Nielsen som Prinsesse Miamaja, Hans Christian Schrøder som Valentin og mange flere.

De mange muligheder for at møde DR’s julekalendere rundt omkring i landet i år, glæder seniorprojektleder Thit Dyreberg fra DR Salg:

- DR’s kalendere rummer en masse guld, og vi er glade for at kunne flytte dem ud i virkeligheden for en stund og lade danskerne få et gensyn med de mange elskede julekalendere gennem tiden. Der er ingen tvivl om, at både oplevelserne i Hillerød, Dragør og Odense vil give familier og generationer noget at snakke om, og der er ikke noget, vi hellere vil, siger hun.