DR’s langtidsholdbare: ’Giro 413’ er ældre end sin vært

Hvordan lykkes det nogle programmer at gøre sig selv langtidsholdbare i DR’s historie? I første afsnit af denne sommerserie giver Peter Sten sit bud på succesen bag det folkekære program ’Giro 413.’

Vært Peter Sten fra ’Giro 413’ (Foto: Anders Ekström. © Type 1)

Om end man ikke selv har lyttet til det, kender de fleste nok navnet på det 72 år gamle radioprogram ’Giro 413.’ Som et af de ældste og længst kørende programmer i DR’s store historie startede indsamlingsprogrammet ’Giro 413,’ fordi Red Barnet efter 2. verdenskrig havde brug for penge til at sende europæiske børn og unge på rekreationsophold i Danmark. Her, flere årtier senere, doneres pengene i samme ånd til socialt udsatte børn og unge rundt omkring i landet.

Programmet fik sit navn af den folkekære vært Otto Leisner i 1951 efter det gironummer, man kunne sende penge til. Siden 1946 havde det da eksisteret under den mere kringlede titel ’Lytternes Ønskeprogram på Grammofon.’

Radiovært Peter Sten, der overtog ’Giro 413’ fra Margaret Lindhardt i 2017, er fem år yngre end det program, han sender hver søndag klokken 12.15 på P5. Han beskriver sit værtskab som en drøm, der gik i opfyldelse.

”At træde ind i en årtier lang tradition og afløse Margaret Lindhardt, der har haft programmet i 20 år, var overvældende. Men jeg sagde til mig selv: Du kan ikke blive en ny Margaret Lindhardt. Det eneste, du kan gøre, er at være dig selv og lave det på din måde. Det har jeg gjort, og det har været en stor glæde for mig,” siger Peter Sten, der selv har lyttet til programmet, helt fra han var barn. Dengang var Otto Leisner vært, og det store hit i radioen var ’Hvide Måge’ med Gustav Winckler.

Den gamle ven

Konceptet bag ’Giro 413’ lyder sådan, at lytterne sender et beløb - stort eller lille - til det gode formål. Med donationen sender man en hilsen og et musikønske, der bliver opfyldt i programmet. Mange af beløbene er samlet ind til fester i alt fra gebisser over hjulkapsler, til toiletbørsteholdere, g-strenge, BH’er, waders, præstekraver og toupéer.

Udgangspunktet er, at man giver et beløb - stort eller lille - til vores gode formål, at man sender en hilsen og får et musikønske opfyldt.

Sidste år lavede Køge Amatørteater en hyldest til ’Giro 413’ i form af et teaterstykke, hvor der også blev indsamlet penge. Programmet modtog en stor donation fra teatret efter de otte forestillinger. Peter Sten var med til premieren og husker, hvor glad han blev af at se, hvilken stor opbakning programmet stadig har.

Han fortæller, at flere af ’Giro 413’s’ loyale lyttere donerer til programmet og sender en hilsen hver eneste uge. Det er før sket, at radioværten er blevet kontaktet af en trofast lytters familie, hvis vedkommende er gået bort, og derfor ikke har skrevet ind i længere tid.

”’Giro 413’ fungerer som en ven i radioen for mange mennesker. En ven, de har kendt i flere årtier og er trygge i selskab med. Det er det specielle, når man har et program så gammelt: Folk knytter særlige bånd til det,” siger Peter Sten.

”Nogle falder måske fra, når der kommer en ny vært, mens andre strømmer til. Men mange holder ved. Den dialog, jeg har med mine lyttere, er noget af det bedste ved at være vært på programmet. Man skal ikke være en hovski snovski-type som radiovært på ’Giro 413.’ Man skal kunne lide at snakke med alle slags mennesker, for P5 når også ud på de kanter, hvor ikke så meget andet gør. Jeg er rigtig stolt af, at vi rammer så bredt.”

Syv årtiers radiohistorie

Når man taler med Peter Sten, virker det til, at han har hele ’Giro 413’s’ over 70 år lange historie frisk i erindring samt det store musikkatalog, der er spillet i programmet. Han husker de 18 værter, der har været før ham, og hvornår de havde programmet. Jimmy Stahr var vært, da hans søn var barn. Arne ”Myggen” Hansen lavede en masse sjov.

I starten blev ’Giro 413’ sendt på P1 derefter P3, så på P4 og P5. I 2014 blev programmet fjernet fra P4 og mistede efter en måned omkring 75 procent af sine lyttere, da det kun blev sendt på P5.

”Det er selvfølgelig et stort tab. Sådan går det, når man bliver fjernet fra en stor FM-kanal. Men man kan også vælge at se det anderledes: Pludselig kom der en hel masse opmærksomhed på den lille P5-kanal, der steg betragteligt i lyttertal. Jeg er slet ikke i tvivl om, at ’Giro 413’ nok skal overleve. I 2017 samlede vi 40 procent flere penge ind, end vi gjorde i 2016. Det er jo en imponerende fremgang. Når et program har været så længe som ’Giro 413,’ skal der også en del til at tage det af igen,” siger Peter Sten.

Radioværten giver sit eget bud på, hvorfor ’Giro 413’ har bestået tidens prøve:

”Meget af det, tror jeg, har at gøre med musikken. Lytterne har al magten, når det kommer til, hvilke numre der skal spilles. Man tænker nok, at det kun er ældre, der lytter til programmet, men der er også unge, som sender bryllupshilsener og kærestehilsener. 'Dansktoppen's nostalgieffekt eller kitscheffekt, om man vil, har en tiltrækningskraft. Sammen med glæden ved at sende hilsener er det programmets største styrke, ” siger Peter Sten, der understreger, at det gode formål som programmet samler ind til, alligevel er den bedste grund til, at ’Giro 413’ findes.

Peter og Giro

Tidligere på året var Peter Sten rundt i landet for at dele beløb ud til de socialt udsatte børn og unge, som ’Giro 413’s’ lyttere trofast havde samlet ind til i årets løb. At se med egne øjne og trykke hænderne til dem, han hver søndag forsøger at hjælpe i selskab med lytterne, gjorde stort indtryk på radioværten.

”Jeg er 67. Jeg kunne være gået på pension for to år siden, hvis jeg gad, men det ville jeg ikke. Jeg har lyst til at fortsætte her. Jeg har lyst til at være en del af ’Giro 413.’ Hvis man en dag skulle få lyst til at ændre programmet, så må det være sådan, det er. Så skal man nok finde en meget yngre vært, måske skulle man sende det live, tiltrække noget andet musik. Men spørgsmålet er, om folk så ville føle det samme for det, hvis nostalgien blev taget væk. Om det så stadig ville være ’Giro 413',” siger han.