DR har en lang tradition for at sende julens gudstjenester – faktisk så lang, at DR ikke har misset en eneste julegudstjeneste siden sin start i 1925.
Det kommer heller ikke til at ske i år. For hen over jul og nytår sender DR ni gudstjenester fra hele landet, ligesom DR1 og DRTV traditionen tro også sender midnatsmessen julenat fra Peterskirken i Rom, som pave Frans står i spidsen for.
Vor Frue Kirke i Aarhus kommer til at danne rammen om DR1’s og DRTV’s direkte transmission juleaftensdag klokken 15.00, mens Vor Frelsers Kirke i København lægger hus til P1’s radiogudstjenester såvel juleaftensdag, juledag som 2. juledag.
I løbet af jule- og nytårsdagene sender DR også gudstjenester fra Ribe Domkirke, Løgumkloster Kirke og Frelsens Hær i Valby.
Anders Agger er gæst
Når årets gudstjeneste juleaftensdag, den 24. december, bliver sendt fra Vor Frue Kirke i Aarhus, taler vært Sofie Østergaard indledningsvist med journalist og DR-vært Anders Agger og også med Ane Ørgård Bramstoft, før hun holder sin prædiken på dagen.
Lyset blev tændt i stjernen over Betlehem, da Jesus-barnet var født, og undervejs i sin juleprædiken kommer Ane Ørgård Bramstoft til at sætte fokus på alt dét, der viser sig i lysets skær.
Som seer kan man også selv bidrage til julegudstjenesten ved at sende sit julelys ind – på foto i hvert fald.
Allerede nu kan man på dr.dk/jul2023 uploade billeder af ens julelys – om det er så er kalenderlyset, adventskransens lys, noget, der giver en julelys i øjnene, eller måske den lysende stjerne, man har derhjemme. Nogle af billederne vil blive brugt undervejs i den direkte udsendelse.
Sender fra Christianshavn tre dage
Når julegudstjenesten bliver sendt på TV juleaftensdag, er radioens P1 lige netop færdig med sin transmission fra Vor Frelsers Kirke på Christianshavn, hvor DR’s sendevogn får fast holdeplads hele julen.
Den 24.december klokken 14.03 på P1 prædiker Marlene Lindsten, juledag klokken 10.03 er Finn Damgaard på prædikestolen, mens Susanne Møller Olsen prædiker 2. juledag klokken 10.03. Alle dage er DR’s vært på de direkte transmissioner den samme – nemlig Katarina Lewkovitch.
På TV kommer Ribe Domkirke også til at spille en central rolle i jule-sendingerne, idet vært Sofie Østergaard både juledag, den 31. december og nytårsnat sender fra Danmarks ældste domkirke.
Domprovst Morten Fester-Thaysen står for prædikenen juledag klokken 10.00 på DR1, hvor vært Sofie Østergaard har inviteret direktør på Ribe Kunstmuseum Anne-Mette Villumsen med til gudstjeneste. Hun har gennem hele sin karriere arbejdet meget med religiøs kunst og mener, at det er vigtigt, at kunsten kan bruges til at være kritisk og sætte spørgsmålstegn ved religion og dens magt.
Nytårsaftensdag klokken 10.00 tager gudstjenesten i Ribe Domkirke udgangspunkt i, at gudstjenester og musik går hånd i hånd. Derfor har Sofie Østergaard inviteret radiovært og kunstnerisk leder af Rued Langgaard-festivalen Esben Tange med til gudstjenesten. De taler blandt andet om komponisten Rued Langgaard, der også var domorganist i Ribe Domkirke frem til sin død i 1952.
Fire kor er med
Musik bliver der også masser af, når Ribe Domkirke danner rammen om 2024’s absolut første TV-gudstjeneste – kun syv minutter inde i året.
Her er biskop Elof Westergaard liturg og prædikant, og nytårsgudstjenesten akkompagneres af hele fire kor: Esbjerg Ensemblet, Ribe Domkirkes Pigekor, Ribe Domkirkes Ungdomskor og Ribe Kammerkor. De fire kor medvirker i alle gudstjenester, DR sender fra Ribe i jule- og nytårsdagene, og domkantor Jonas Hunt har komponeret ny musik til alle gudstjenesterne fra Danmarks ældste by.
Udover julegudstjenester har DR blandt andet også premiere på en ny trosudsendelse i programformatet ’Audiens’ juledag den 25. december klokken 14.03 på P1. Denne gang er det med undertitlen: ’Dag Hammarskjöld, Menneske og mystiker’ og tilrettelagt af Katarina Lewkovitch.
Udsendelsen handler om FN’s tidligere generalsekretær Dag Hammarskjöld, der formodentlig omkom ved et attentat over junglen i Congo. Han efterlod sig et manuskript, der skulle vise sig at afsløre en ny og for omverdenen helt ukendt side af den verdensberømte, svenske diplomat.
Blandt de medvirkende her er blandt andre biskop Peter Skov-Jakobsen og katolsk præst Jesper Fich. Programmet kan også høres på DR LYD efterfølgende.