De kongeliges rejser til Færøerne og Grønland har gennem generationer været en central del af kongehusets indsats for at skabe tætte relationer indenfor rigsfællesskabet, der er forbundet i et både historisk og kulturelt fællesskab.
Dykning i tangskoven
I det første program er DR taget med Kronprinsen til Færøerne, hvor han møder et bredt udsnit af det færøske folk. Gennem oplevelser og samtaler med blandt andre kunstnere, erhvervsdrivende, miljøforkæmpere og en Michelin-kok, tager Kronprinsen temperaturen på rigsfællesskabet og udforsker det moderne Færøerne.
Seerne er med, når Kronprinsen dykker i Færøernes enorme, undersøiske tangskove, samler plastik op fra dybe kløfter med miljøforkæmpere, når han - sammen med Michelin-kokken Paul Andrias Ziska - fanger friske søpindsvin til dagens gourmetmenu, bliver introduceret for glaskunst af kunstneren Trondur Patursson og tager til privat hjemmekoncert med en af Færøernes berømte, kvindelige kunstner Greta Svabo Bech.
Dronningens blik på historien
Mens Kronprinsen udforsker øerne og den storslåede natur på Færøerne, fortæller Dronning Margrethe fra det blå værelse på Fredensborg Slot om kongehusets historiske bånd til Færøerne. De kongelige besøg på Færøerne tog for alvor til under Christian X tidligt i 1900-tallet. Han var stærkt optaget af at holde sammen på riget, og den tradition har både Frederik lX, Dronningen og nu Kronprins Frederik ført videre.
Under Anden Verdenskrig var Færøerne helt afskåret fra Danmark, der var besat af tyskerne. Og England havde indtaget Færøerne. Ved krigens afslutning ønskede et flertal af Færøerne at løsrive sig fra Danmark, og sammenholdet i rigsfællesskabet var udfordret. Dronningen fortæller blandt andet om sine forældres særlige besøg på Færøerne i 1949. Der havde været ’en del knuder og knaster….lidt klumper i suppen’, som Dronningen udtrykker det, og det gjorde, at kongeparret var særligt spændte på besøget inden afsejlingen fra København.
Dronningens fascination af Færøerne blev skabt efter forældrenes fortællinger om netop denne rejse i 1949, og hun havde selv sit første besøg på Færøerne som 19-årig - kort efter sin studentereksamen i 1959. Sammen med Prinsesse Benedikte og deres forældre sejlede Dronningen med Dannebrog fra København til Færøerne. I mini-serien vises der en stribe arkivklip fra kongehusets besøg på Færøerne gennem tiden, og Dronningen fortæller om historien, båndene og de særlige kendetegn ved naturen og folket.
’Kongehuset på Færøerne’ har premiere den 24. maj på DRTV og på DR1 klokken 20.00, og er en del af en miniserie med to dokumentarer om kongehusets indsats for at styrke båndene til Færøerne og Grønland. Optagelserne på Færøerne er lavet før corona-pandemien, og optagelserne i Grønland er udskudt til 2022.
Tilrettelæggelse: Jakob Gottschau og Martin Breum