Den danske atomfysiker Niels Bohr var en af verdens største videnskabsmænd. Forventningerne til ham og atomenergien var tårnhøje i efterkrigstidens Danmark – men det blev aldrig til atomkraft herhjemme.
I en ny historieserie undersøger historikerne Bjørn Meyer og Peter Ørbæk, hvad der forhindrede dansk videnskabs største navn i at realisere drømmen om atomkraft.
Serien fortæller historien om et storpolitisk magtspil med trusler, hemmelighedskræmmeri og koldkrigsspioner – alt sammen med Niels Bohr i centrum. Serien får premiere på DRTV 11. april og på DR2 13. april.
I år er det 100 år siden, at Niels Bohr fik Nobelprisen i fysik for sit afgørende bidrag til forståelsen af atomet og kvantefysikken. Bohrs jubilæum falder sammen med, at jagten på CO2-neutrale energikilder har fået diskussionen om atomkraft i Danmark til at blusse op igen. Mens Danmark aldrig fik atomenergi, er kernekraft hos vores nordiske naboer i Sverige og Finland i dag en udbredt energikilde.
Førstehåndsberetninger fra Bohrs barnebarn og oldebarn
Hvorfor den verdensberømte atomforsker Niels Bohr ikke bragte atomenergien til Danmark, og hvad der udspillede sig på den politiske scene under og efter Anden Verdenskrig - parallelt med Bohrs pionerarbejde og forskning i USA, graver historikerne Bjørn og Peter sig ned i. I samtaler med blandt andre Niels Bohrs barnebarn, Tomas Bohr, der er professor på DTU, og oldebarnet Emil Bjerrum-Bohr, der i dag viderefører sin oldefars forskning som fysiker på Niels Bohr Institutet, kommer seerne helt tæt på den verdensberømte fysiker.
Desuden er seerne med, når afgørende viden dukker op i Rigsarkivet, på Niels Bohr Institutet og under samtaler med både hjemlige og udenlandske eksperter.
Videnskaben mister sin uskyld
Når det kom til at se ud som om, at Danmark nølede med at indføre atomenergi efter Anden Verdenskrig, peger flere kilder på, at det var et spørgsmål om 'personlig sikkerhed' for Niels Bohr.
Bjørn Meyer og Peter Ørbæk undersøger, hvem der var efter Niels Bohr, og hvad truslerne handlede om. Et hemmeligt dokument hævder, at en alvorlig trussel mod Bohr var ved at blive planlagt. Var det mon derfor, han ikke realiserede atomenergieventyret i Danmark?
Detektivjagten fører Bjørn og Peter ind i efterkrigstidens koldkrigspolitik. Noget tyder på, at Niels Bohr tilsyneladende var bundet af en aftale med amerikanerne og ikke måtte afsløre nogen atomhemmeligheder. De to historikere forsøger at finde ud af præcis, hvad Niels Bohr lavede på det amerikanske bombeprogram Manhattan-projektet, siden han var i amerikanernes søgelys.
- Danske Niels Bohr er en af de største videnskabsfolk verden har haft. I samtaler med Niels Bohrs familie og ved at nærstudere dokumenter fra blandt andet Rigsarkivet og Niels Bohr Institutet kommer seerne med ind bag et spændende menneske og en imponerende videnskabsmand, hvis filosofi om den frie forskning bliver brugt magtpolitisk. Serien er dermed ikke bare en fortælling om en stor videnskabsmand, men det er også en skildring af hvilke kræfter, der var i spil på den politiske scene under og efter Anden Verdenskrig, siger programchef i Kultur, Børn og Unge i DR Lisbeth Langwadt.
- •
’Niels Bohrs hemmelighed’ er en historisk serie i fem afsnit og har premiere på DRTV 11. april og på DR2 13. april klokken 21.30.