Mad giver os minder - om barndom, bedsteforældre og begivenheder. Mad binder os sammen. Til tider kan maden også komme på tværs og tydeliggøre alle vores forskelligheder. Mad er en del af os alle uanset, hvem vi er, og hvad vi er formet af. Men hvad betyder mad for måden, vi er sammen på? Det sætter DR fokus på i forårets tværgående tema ’Maden mellem os’.
-Vi sender et bredt spekter af programmer inden for madkultur- og traditioner og ser på, hvordan mad kan bygge bro mellem mennesker. Vi dykker ned i Danmarks lokale spisekamre, møder medrivende madnørder, familier med flair for hverdagsgastronomi og kærestepar, der er blevet mad-magelige – alt sammen for at blive bevidste om, hvad mad betyder for samværet mellem os, siger Nikolaj Vitting Hermann, redaktør for tværgående temaer i DR Medier.
’Maddysten’
DR1 præsenterer fra uge 11 ’Maddysten’, der handler om glæden ved at lave mad sammen med andre og det fællesskab, der opstår omkring gryderne. Danmarks bedste madfamilie skal findes blandt otte vidt forskellige og dybt passionerede familier, der elsker at tilberede – og spise – mad sammen. Familierne dyster dels i basale færdigheder i køkkenet, men først og fremmest viser de deres særlige bud på kendte og populære retter. En nedlagt togfabrik i Randers danner rammen om ’Maddysten’, hvor dommerne Louisa Lorang, Timm Vladimir og Dak Wichangoen hver uge afgør, hvem der skal fortsætte i programmet, og hvem der skal sendes hjem. Hver familie stiller med tre personer, som repræsenterer forskellige kompetencer og passioner. Familieholdene er et mix af søskendegrupper og forskellige generationer i diverse konstellationer, og de bliver testet i kogekunst, kreativitet, teknik og samarbejdsevner - både når det gælder hverdagsretter og lidt finere madlavning.
Maddysten har premiere den 13. marts klokken 20.00 på DR1 og kan følges på DRTV.
’Maden mellem os’ ude i landet
For at fremme samværet omkring maden indgår DR et samarbejde med ’Folkebevægelsen mod ensomhed’ og landets biblioteker om at invitere til fællesspisning rundt om i landet. Her er både samvær og mad på menuen. På syv udvalgte biblioteker vil en familie fra ’Maddysten’ deltage i fællesspisning i netop deres nærområde. Fællesspisningerne, som også bliver en del af initiativet ’Danmark spiser sammen’, skal være med til at synliggøre, at maden og måltidet ikke blot er en kilde til mæthed, men et godt middel til at danne nye sociale relationer. Fællesspisninger kan altså være med til at bygge bro på tværs af generationer og kulturer og måske bidrage til at afhjælpe ensomhed. På mere end 50 biblioteker landet over kan brugerne blandt andet møde temaet ’Maden mellem os’ på udstillinger, til foredrag og ved fællesspisninger.
Fællesspisningerne finder sted på landets biblioteker fra d. 24. april til d. 30. april og på nedenstående biblioteker kommer deltagerne fra ’Maddysten’ forbi:
- •
Svendborg Bibliotek
- •
Biblioteket Frederiksberg
- •
Aalborg Bibliotekerne
- •
Thisted Bibliotek
- •
Gentofte Bibliotekerne
- •
Taastrup Bibliotek
- •
Roskilde Bibliotekerne
- •
Brønderslev Bibliotek
For yderligere information om fællesspisningerne gå til de lokale bibliotekers arrangementskalender.
’Tyrkersvin’ på DR3
Den dansk-tyrkiske kok Umut Sakarya har fuldt fokus på at skabe en profitabel restaurant-forretning, der hovedsageligt serverer flæsk, sovs og fernet branca. Han er en kompromisløs ener, der er elsket ubetinget af sine stamkunder, venner og kæresten Clara. Men hans provokerende humor og stædige gemyt kaster ham også ud i opgør med fordomme, kulturkløfter og forholdet til sin egen familie. Han har mistet kontakten med dele af sin familie, men efter flere års tavshed rækker Umuts far dog hånden frem, og Umut tager modvilligt turen tilbage til Tyrkiet, for at give forholdet en sidste chance. Samtidig er han ved at blive syg af stress, fordi hans egne ambitioner sender ham i knæ. Men er egenrådige Umut overhovedet i stand til at tilgive, og hvad gør han, når resten af verden ikke altid arter sig, præcis som han vil?
’Tyrkersvin’ har premiere den 17. april klokken 22.00 på DR3. Serien kan følges på DRTV.
’Smagen af Danmark’ på DRK
I ”Smagen af Danmark” på DRK ser vi på hvilken mad, der kendetegner de forskellige egne af Danmark. Overalt i Danmarks landskab findes naturens egne spiselige råvarer. Vi er et lille land med stor forskellighed i flora og fauna fra egn til egn. Morten Lindberg aka Master Fatman og kok og urtesamler Thomas Laursen rejser ud i landet og tilbage i historien at skabe et måltid baseret på den mad, vi selv kan finde i landskabet, i jorden og på havet.
’Smagen af Danmark’ kan følges på DRTV.
’Fede forhold’ på DR2
Allerede nu kan man på DRTV i ’Fede forhold’ se, hvordan mad kan have betydning i vores parforhold. Vi følger tre par, der har taget en del kilo på, siden de faldt for hinanden. Dårlige madvaner og et dødt sexliv har taget over, og den gnist, der var engang, er ved at falme. Parrene har sagt ja til at deltage i et eksperiment, hvor de i løbet af otte måneder skal forsøge at smide de dårlige vaner og de overflødige kilo og genfinde den gode energi. De har sagt ja til at lægge krop til en række videnskabelige forsøg, hvis resultater overrasker og understreger nødvendigheden af store ændringer. Nu skal de leve sundere, ændre kost, motionere, gå i parterapi og gennemføre coachforløb for i sidste ende at finde ud af, om et presset parforhold med ekstra kilo på sidebenene igen kan omdannes til et værdifuldt forhold.
’Fede forhold’ kan følges på DRTV
’Kødkrigen’ på P1
I P1’s podcast-serie ’Kødkrigen’ undersøger DR to fronter i den verserende kamp om kødet på danskernes tallerken. Vege- og flexitarerne, der ønsker at danskere, forbrugere og politikere prioriterer grøn mad over kødelskerne. Og kødfortalerne, der nyder kød på spisebordet, og i mange tilfælde også lever af at producere det. Og under det hele følger vi de mange og store følelser, der er på spil.
’Kødkrigen’ har premiere i uge 14 og kan findes i DR’s radioapp.
P3 og P4
På P3 er der blandt andet fokus på madklubber og på Formiddag på 4’eren spiser værterne Lotte Friis og Kasper Harboe sammen med programmets gæster og lyttere. Snakken går ofte rigtig godt over et måltid mad. Spørgsmålet er, om snakken er bedst over medbragte madpakker, en brunch ude i byen, eller når man inviterer gæster? Det tester ’Formiddag På 4’eren’ i uge 11.
Sundhedsmagasinet på DR1
Vi spiser sammen: Det er ikke maden – men dem vi spiser maden sammen med – der er vigtigst. Hvorfor betyder det så meget at have selskab af andre, mens vi spiser - både for børn og voksne?
'Sundhedsmagasinet' følger en ældre kvinde, der skal til fællesspisning – og en børnehave, der har organiseret frokosten som en café, hvor børnehavebørnene kan gå ned og spise, når de er sultne, og så kan de spise i så lang tid, de har brug for og så hoppe fra bordet igen.
Sundhedsmagasinet kan følges på DRTV
Forskelle i dansk madkultur på dr.dk
På dr.dk tager ’Maden mellem os’ udgangspunkt i samværet omkring maden. Det er ikke ingredienserne, men menneskene og relationerne, der er i fokus. Vi undersøger hvordan vores madkultur er forskellig fra landsdel til landsdel, fra kultur til kultur og hvordan vores forhold til mad af og til kan splitte os. Vi har blandt andet fulgt en række familier fra forskellige kulturelle baggrunde i deres hverdag, og ser på deres tilgange til at lave vidt forskellig mad ud fra de samme ingredienser.