DR Symfoniorkestret er klar med sin sæson 2016/17

Mahler står i centrum, vor tids musik bliver sat sammen med de store mestre og stjernerne blander sig med de unge talenter i den nye sæson.

DR Symfoniorkestrets kommende chefdirigent Fabio Luisi (Foto: © Per Morten Abrahamsen, Type 1)

DR SymfoniOrkestret løfter sløret for en helt ny sæson, hvor Mahler står i centrum, og vor tids musik bliver sat sammen med de store mestre (fra tidligere generationer), og hvor stjernerne blander sig med de unge talenter.

Mahlers symfonier

Et gennemgående element i programmet for 2016/17 er symfonier af Mahler.

Orkesterchef Kim Bohr udtaler: ”Mahler er en komponist, der taler til os på et dybt personligt plan. Hans symfonier kræver et virtuost orkester, og det er en stor og dejlig udfordring for DR SymfoniOrkestret. ” Fabio Luisi, der egentlig først tiltræder til sæson 2017/18, har allerede nu skruet op for sin tilstedeværelse, og dirigerer tre af Mahler-symfonierne: nr. 1, 7 og 9, mens Juanjo Mena fortolker den elskede nr. 5, og Danmarks Underholdningsorkesters chefdirigent, Adam Fischer, tager sig af den voldsomme symfoni nr. 6.

Dorothea Röschmann vender tilbage til DR SymfoniOrkestret med Mahlers betagende sang-cyklus og New York Filhamonikerne spiller symfoni nr. 4.

Den danske musik

Også den danske musik er rigt repræsenteret: fra fejringen af Niels W. Gades 200 års jubilæum med den franske dirigent Laurence Equilbey, over Per Nørgårds 4. symfoni med John Storgårds (der netop har indspillet flere af Nørgårds symfonier med Oslo Filharmonikerne) til helt nye værker af Hans Abrahamsen, der er en af vores mest feterede komponister. Hertil kommer den yngre himmelstormer Simon Steen-Andersen, der i 2014 modtog Nordisk Råds store pris og den unge Rune Glerup, der her debuterer med DR SymfoniOrkestret. Den internationale nye musik glemmes ikke: Unsuk Chin og Jörg Widmann er også på programmet.

Celebre gæster

Som nævnt kommer New York Filhamonikerne på besøg med to koncerter i april 2017. Alan Gilbert står i spidsen for det legandariske orkester, der her besøger København med Mahlers 4. med Christina Landshamer og Berlioz’ Symphonie Fantastique, og Prokofievs Violinkoncert med Frank Peter Zimmermann.

Også Danmarks eget jubilerende Concerto Copenhagen kommer på besøg sammen med DR VokalEnsemblet for at fejre Niels W. Gade. Concerto Copenhagen og Lars Ulrik Mortensen er ved at udvide repertoiret til også at omfatte romantikken, og de har sat Beethovens 2. symfoni sammen med Gades Elverskud. Det bliver spændende at høre et helt nyt livtag med den kendte musik.

Nye og gamle

Som i alle gode alliancer skal der være en blanding af noget nyt og noget gammelt, og DR SymfoniOrkestret har lagt vægt på at blande kortene over for publikum, så man kan præsentere et bredt udbud fra den internationale og nationale scene: Lise Davidsen optræder for første gang med DR SymfoniOrkestret, efter hendes imponerende gennembrud i den norske Dronning Sonja sanger-konkurrence, og Deborah Voigt tager en afstikker fra Metropolitan Operaen for fortolke Wagners smukke Wesendonck-lieder med Fabio Luisi.

Schumanns store Faust-scener får med Michael Schønwandt det helt store udtræk, stærkt fulgt op af Verdis Requiem med Fabio Luisi – begge gange med DR KoncertKoret i en central rolle. Sopranen Barbara Hannigan kommer som dirigent og solist, ligesom Sir András Schiff optræder i dobbeltrollen som pianist og dirigent med Beethovens 1. klaverkoncert.