Valgkampen består af 98 unikke lokale valg i kommunerne og fem i regionerne. Derfor spiller P4’s ni distrikter, som er tilstede i hele Danmark, naturligt en nøglerolle i DRs dækning af kommunalvalget. DRs ambition er, at klæde borgerne på med viden om deres kommune, så de kan træffe det rigtige valg for dem og deres hverdag.
”Det her er virkelig kernestof for P4, og vi kommer vi til at følge alle valgene tæt før, under og efter valgdagen den 21. november. Vores mål er både at oplyse lytterne om, hvad der er på spil i netop deres kommune samt at engagere dem i debatten om deres lokalområde,” siger Jan Ørskov, som er chef for DRs distrikter, der blandt andet vil bede lytterne komme med eksempler på, hvordan borgerne involverer sig i lokale opgaver landet over. Udover P4 sender DR fra hele landet, når en lang række programmer rykker ud af deres vanlige studier.
DR1 sender to programmer fra Køge, hvor en gruppe borgere rykker ind på rådhuset og overtager prioriteringen af den kommunale pengekasse. I ugen op til valget sender DR1 hver aften ’Langt fra Borgen’ fra forskellige kommuner og i to særudgaver af ’Gintberg på kanten’, kommer Jan Gintberg rundt i hele landet.
Danmarksturné med ’Danskerbingo’
DR2 rykker til Aalborg og stiller i programmet ’Oprør på plejehjemmet’ skarpt på ældreplejen og følger op på programmet med en livedebat fra Musikkens Hus på havnen i Aalborg. Også ’Debatten’ med Clement Kjersgaard forlader det sædvanlige studie i DR Byen og sender det ugentlige program fra Ringkøbing og landsbyen Salbrovad på Fyn i de to uger inden kommunalvalget.
Både DR3 og P3 er i flere forskellige kommuner, når Valdemar og Dennis fra DR3-programmet ’Drengene på kanten’ prøver at finde meningen med kommunalvalget i Lolland Kommune, og P3-programmet ’Danskerbingo’ tager på danmarksturné og sender live fra blandt andet uddannelsesinstitutioner.
’P1 Debat’, ’P1 Orientering’ og ’P1 Morgen’ er også på besøg i en række kommuner, hvorfra programmerne sendes i ugerne op til valget, mens brugerne på dr.dk som ved tidligere valg har mulighed for at tage kandidattesten og se hvilke kandidater i deres kommune, de er enige og uenige med. På dr.dk får brugerne også mulighed for at blive klogere på netop deres kommune ved hjælp af en særlig chat-bot, der har Kåre Quist som vært.
Valgaftenen fra syv studier over hele landet
Selve valgaftenen er også rykket ud af studiet i København og sendes i stedet fra syv forskellige studier fordelt ud over hele landet. Herfra vil valgaftenen på DR1 blive afviklet, mens Ask Rostrup fra DR Byen i København vil guide seerne rundt i valgets mange resultater.
”Udover at gå tæt på hvordan borgerne oplever den lokale skole eller ældrepolitik, vil vi gerne bruge kommunalvalget til, at vi kommer til at kende hinanden bedre og vide lidt mere om hinanden på tværs af landet. Der er mange forskelle, men også ligheder mellem landets kommuner og ved at sende fra hele landet kan vi forhåbentlig bidrage til, at vi bliver lidt klogere på hinanden på tværs af landet”, siger nyhedschef i DR Thomas Falbe.