DR sætter fokus på børns grænseoverskridende og voldsomme oplevelser på nettet

Ved du, hvad dit barn ser, når det er alene hjemme på nettet? På tværs af kanaler sætter DR fra den 10. marts og to uger frem fokus på børn og unges oplevelser på nettet.

  • Fra den 10. marts og to uger frem sætter DR på tværs af kanaler og formater fokus på børn og unges oplevelser på nettet. (Foto: © Simon Mouridsen/Laudpeople)
  • DR1-dokumentaren ’Alene hjemme på nettet’ igangsætter temaet med en tankevækkende fortælling om 50 danske børn og unge mellem 12 og 18 år, og hvad de oplever på nettet. (Foto: © Simon Mouridsen)
  • I dokumentaren fortæller førende eksperter om, hvordan det voldsomme indhold indoptages hos børn og unge, samt hvorfor digitale traumer ofte er et tabu mellem børn/unge og deres forældre. (Foto: © Simon Mouridsen)
1 / 3

Politikere, eksperter og medier har længe diskuteret om den tid, som børn og unge bruger online, er skadelig for deres opvækst og trivsel. Men er det kun tiden, der er afgørende for trivslen? Eller er indholdet af det, de ser og oplever, også en del af problemet?

Fra den 10. marts og to uger frem sætter DR på tværs af kanaler og formater fokus på børn og unges oplevelser på nettet. Oplevelser som ofte både er voldsomme og grænseoverskridende - og desværre også hverdag for mange.

DR1-dokumentaren ’Alene hjemme på nettet’ igangsætter temaet med en tankevækkende fortælling om 50 danske børn og unge mellem 12 og 18 år, og hvad de oplever på nettet. I to programmer møder vi helt almindelige børn og unge, som tilbringer en stor del af deres tid online, og deres forældre, som ofte intet aner om, hvad der foregår i de virtuelle rum.

Dokumentaren kan fortælle, hvordan disse 50 børn ofte støder på videoklip med voldsomt indhold som krig, mord, voldtægt, dødsulykker, selvskade, tortur og selvmordsforsøg, og at de ofte håndterer de voldsomme og grænseoverskridende syn alene. Nogle børn fortæller, at det betyder enkelte søvnløse nætter, mens andre fortæller om angst, skolevægring, depression, psykologforløb og i værste fald psykiatriske indlæggelser.

I dokumentaren fortæller førende eksperter om, hvordan det voldsomme indhold indoptages hos børn og unge, samt hvorfor digitale traumer ofte er et tabu mellem børn/unge og deres forældre. Samtidig kommer de med en opfordring til forældre om at tale med deres børn om, hvad de oplever på nettet.

- Vi ved, at rigtig mange børn og unge møder både voldsomt og grænseoverskridende indhold på nettet, uden at deres forældre er klar over det, siger chefen for indhold og samarbejder på DR, Nikolaj Vitting Hermann, og fortsætter:

- Med både dokumentaren ’Alene hjemme på nettet’, en særudsendelse på DR Ultra, der behandler problematikken fra et børne-perspektiv samt udviklingen af en digital samtalestarter, som alt sammen er lavet i tæt dialog med børnefaglige organisationer, vil vi gerne skabe en anledning til at starte de svære samtaler mellem børn og deres forældre.

Særudsendelse på DR Ultra og indslag i 'Ultra Nyt'

Også på DR Ultra er der i to uger særligt fokus på børn og unges grænseoverskridende oplevelser på nettet. De har i den forbindelse fået lavet en epinion-undersøgelse, der blandt andet viser, hvilken type af indhold børn og unge synes er grænseoverskridende og voldsomt, hvor ofte de støder på det, og hvem de taler med det om. Med baggrund i undersøgelsen, er der produceret en særudsendelse med 'Ultra Nyt's faste vært Solaf Masoud, hvor hun inviterer fem kendte danskere til middag alene med det formål at få dem til at dele og tale om deres ubehagelige oplevelser på nettet.

Foruden særudsendelsen bidrager 'Ultra Nyt' med tre nyhedsindslag, som tager fat i forskellige tematikker vedrørende grænseoverskridende indhold på nettet.

Få hjælp til samtalen med vores samtalestarter

Som et konkret redskab til at hjælpe den svære samtale i gang i de danske hjem har DR udviklet en digital samtalestarter. I samtalestarteren guides forældre og børn gennem spørgsmål af 'Ultra Nyt'-vært Solaf Masoud, som også løbende viser klip med andre børns udsagn.

Materiale til skoler

Derudover lancerer DR Lær i juni et nyt læringsmateriale til skoler med udspring i de to dokumentarprogrammer ’Alene hjemme på nettet’.

I læringsmaterialet til skolerne findes videomateriale med et udvalg af cases, der fortæller om deres ubehagelige oplevelser på nettet. Læringsmaterialet skal danne grobund for en samtale ude i klasserne.

  • ’Alene hjemme på nettet’ har premiere søndag den 10. marts fra klokken 6.00 på DRTV og på DR1 mandag den 11. marts klokken 21.25. Andet program publiceres mandag den 18. marts klokken 21.25 på DR1 og søndag den 17. marts klokken 6.00 på DRTV.

  • DR Ultras særudsendelse kan ses på DRTV fra søndag den 10. marts klokken 6.00. 'Ultra Nyt's tre nyhedsindslag kan ses på DRTV henholdsvis den 11., 12. og 13. marts fra klokken 10.00.