DR-podcast har hjulpet drengene fra bandet Liss med at få et sprog for selvmord

I maj 2021 mister bandet Liss deres forsanger og nære ven til selvmord. Sigurd Hartkorn Plaetner har kendt drengene siden, de startede med at lave musik. Sammen med de tre tilbageværende bandmedlemmer har han lavet podcastserien ’Liss – Tonerne af en afsked’, der fortæller hele historien om bandet. En historie som rummer både succes og sorg.

Se Liss-medlemmer og tilrettelægger Sigurd Hartkorn Plaetner fortælle om podcastens tilblivelse på DR's nylige kulturpressemøde.

I 2014 mødes fire generte drenge for første gang i en gammel garage. Drengene er mellem 17 og 19 år, stemningen er akavet og rummet emmer af præstationsangst, men da de indtager instrumenter og mikrofon overtager begejstringen og en følelse af, at ren musikmagi er skabt. Bandet Liss er født.

De næste år er præget af stor national og international succes. Bandet skriver hurtigt en kontrakt med det store engelske pladeselskab ’XL Recordings’, der huser kunstnere som Adele og Radiohead, og de bliver omfavnet af hele verden.

I maj 2021 rammes bandet af en tragedie, da forsangeren Søren Holm mister sit liv til selvmord i en alder af 25 år. Tilbage står Villads Tyrrestrup, Vilhelm Strange og Tobias Hansen med tabet af en nær ven og store fremtidsdrømme.

I DR’s podcast ’Liss – Tonerne af en afsked’ fortæller drengene den fulde historie om Liss – en historie der rummer både det lette og det svære. Sigurd Hartkorn Plaetner har lavet podcasten. Han har kendt drengene, siden de begyndte at lave musik, og i fællesskab blev de enige om, at det var vigtigt at få fortalt hele deres historie.

- Vi skal have den her historie frem, fordi vi har et enormt fattigt sprog for selvmord og for psykisk sygdom. Efter hvad der er sket, har drengene opbygget et stærkt sprog og modet til at invitere os helt derind, hvor der også er plads til komplekse følelser, og hvor vrede og kærlighed kan eksistere sammen med tvivl. Forhåbentlig kan deres historie hjælpe nogen af dem, der har allermest brug for det. Dem der har selvmordstanker eller dem, der er pårørende til selvmord, siger Sigurd Hartkorn Plaetner.

Optagelser på Amalfikysten: Væk fra hverdagen

Sigurd Hartkorn Plaetner har været med på sidelinjen siden den første kontakt opstod mellem to af medlemmer i Liss. I 2014 mødes Tobias og Vilhelm til en sommerfest, der bliver holdt af Sigurd Hartkorn Plaetners onkel, og de to drenge falder i snak om deres fælles passion, musikken. Et par uger senere står de i en gamle garage i Aarhus sammen med Villads og Søren, og her spiller drengene de første toner som Liss.

Da Søren Holm dør mister de tre drenge deres nære ven og fremtidsdrømme, og i flere uger er de præget af stor sorg og meningsløshed. Men Liss er meget mere end tragedien i maj 2021, og drengene tager kontakt til Sigurd Hartkorn Plaetner for at forstå, hvordan de skal fortælle historien om Liss.

- Drengene ringede en dag og spurgte, om jeg ville hjælpe dem. Vi har jo kendt hinanden i mange år, så det var derfor kun naturligt for både dem og mig, at jeg skulle hjælpe med at fortælle deres historie. Det er en historie, som er meget let at sentimentalisere og dramatisere, og det synes jeg ikke er rimeligt. Det vigtigste for mig har været at få de tre drenge frem og skabe et trygt rum for dem, hvor de har kunne sige tingene, som de var. Et rum hvor der er plads til nuancer og plads til latter, og hvor drengene også har haft lov til at være sure på Søren og samtidig mindes ham med latter og humor, siger han.

Sigurd Hartkorn Plaetner og drengene mødes af flere omgange og snakker om bandets historie helt fra starten. Deres samtaler er præget af både glæde og sorg, og i fællesskab går de stille og roligt igennem bandets historie for at prøve at skabe en sammenhæng i det, der ellers virker meget uforståeligt.

- Vi startede med at mødes skiftevis i København. Jeg ville gerne have deres individuelle opfattelser af forskellige fortællinger, og derfor optog jeg dem både enkeltvis og sammen. Men ret hurtigt gik det op for mig, at det ikke var optimalt at klemme så private og intime samtaler ind i hverdagens stress og jag. Derfor foreslog jeg, at vi tog ned til et hus på Amalfikysten, som vi alle fire havde en relation til for at fordybe os i projektet – og en uge senere sad vi et fly på vej til Italien, fortæller Sigurd Hartkorn Plaetner.

Beslutningen om at tage væk fra hverdagen i København viser sig, at være rigtig god. Sigurd Hartkorn Plaetner og drengene får arbejdsro, og på en uge får de alle optagelser i kassen.

- Jeg er rigtig glad for, at vi tog væk fra hverdagen og de normale påvirkninger. Jeg havde selvfølgelig en forestilling fra start om, hvordan fortællingen skulle bygges op, men langt det meste har vi skabt sammen. Det blev til over 20 timers materiale, som jeg sammen med min uundværlige klipper, Ole Fugl, skulle klippe sammen til en kronologisk fortælling. Vi havde besluttet, at vi ikke ville forudbestemme, hvor langt det skulle være – og efter flere ugers hårdt arbejde endte vi med podcastserien på de fem afsnit, siger radiodokumentaristen.

  • Sigurd Hartkorn Plaetner og Liss tog en uge til Amalfikysten for at optage podcasten 'Liss - Tonerne af en afsked. På billedet: Tobias Hansen, Villads Tyrrestrup, Sigurd Hartkorn Plaetner og Vilhelm Strange. (Foto: © Søren Solkær)
  • De tre tilbageværende bandmedlemmer af Liss ved solnedgang på Amalfikysten. (Foto: © (Privat foto))
  • Tobias Hansen og Vilhelm Strange varmer sig foran pejsen. (Foto: © (Privat foto))
  • I huset på Amalfikysten spiser Sigurd Hartkorn Plaetner og Liss-drengene god mad, drikker vin, laver bål og snakker om Søren – og deres fælles historie. (Foto: © (Privat foto))
  • Sigurd Hartkorn Plaetner og Villads Tyrrestrup i en rolig stund i det italienske solskin. (Foto: © (Privat foto))
1 / 5

’Jeg er så beundret over, hvor stærke drengene er’

I huset på Amalfikysten spiser Sigurd Hartkorn Plaetner og Liss-drengene god mad, drikker vin, laver bål og snakker om Søren – og deres fælles historie. Relationen er både fortrolig og professionel, og hvis Sigurd Hartkorn Plaetner vurderer, at drengene bliver for personlige under optagelserne, så stopper han dem for at sikre, at deres fortælling om tragedien ikke kommer for tæt på.

- Det har jo været en svær balance at få den fulde historie frem og samtidig sikre, at drengene ikke får sagt noget, som de senere vil være kede af er ude i offentligheden. Vi vil gerne fortælle en historie, hvor der er plads til både glæde, humor og drilskhed overfor Søren, men hvor de også har plads til at være vrede på ham og tale om de svære ting. Og det er vigtigt for mig, at det hele bliver fortalt i den rigtige kontekst, så lytterne får mulighed for at forstå, hvordan de har haft og stadig har det, fortæller Sigurd Hartkorn Plaetner.

Det er vigtigt for radiodokumentaristen, at han fra starten har haft en tillidsbaseret relation til drengene. Selvom de er taget afsted på et fælles arbejdsprojekt, og Sigurd Hartkorn Plaetner har en mikrofon med for at optage en fortælling, der indebærer tabet af en ven, så er han den samme, som når de drikker vin og spiser aftensmad.

Sigurd Hartkorn Plaetner har førhen arbejdet med intime og sårbare historier, og under optagelserne agerer han professionelt og koncentrerer sig mest om det tekniske. Men én af dagene må Sigurd Hartkorn Plaetner alligevel give slip på faglig professionalisme, da han under en speciel optagelse med Vilhelm bliver så ramt af den stærke fortælling og drengenes fælles sårbarhed, at han blev nødt til at stoppe op for at tage et pusterum.

- Vilhelm og jeg sidder ved havkanten og skal optage fortællingen fra den dag, hvor de får beskeden om, at Søren har taget sit eget liv. Jeg skal stille et opfølgende spørgsmål, og pludselig bliver jeg ramt af det hele. Tårerne begynder at løbe ned ad mine kinder, og jeg bryder helt sammen, mens Vilhelm trøster mig. Det hele er nærmest absurd, for ingen af drengene har grædt på turen - det har de brugt hele det forgangne år på, beretter Sigurd Hartkorn Plaetner.

I ugen på Amalfikysten bliver der snakket meget om Søren – både under og udenfor optagelserne. En aften sidder de sammen ved bålet, mens cikaderne er gået til ro og stemningen er både rar og melankolsk. En af drengene mindes en af bandets gamle Ep’er, der aldrig er blevet udgivet. Han spiller den for de andre, og det bliver til en fin samtale om de følelser af savn drengene har, når de lytter til noget af den musik, de lavede sammen.

- Det er et stort ansvar at skulle varetage deres historie, og når de giver mig den tillid, så skal jeg varetage den med den største respekt og ydmyghed. Jeg har stor en beundring for deres evne til bare at sige tingene, som de er. De sætter sig selv på spil, for at andre skal undgå at stå i samme situation, som de selv har stået og stadig står i. Og jeg synes, det er dybt imponerende at se, alt det de gør for at tilbyde et sprog, som vi har manglet, siger Sigurd Hartkorn Plaetner.

’Vi har fået lov at fortælle den nuancerede historie’

Sigurd Hartkorn Plaetner fortæller, at historien er vigtig, fordi vi generelt har et fattigt sprog for selvmord, og han og bandet har været i kontakt med Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse (DRISP) under arbejdet med podcasten.

Villads Tyrrestrup, Vilhelm Strange og Tobias Hansen fortæller, at de selv har haft rigtig svært ved at sætte ord på de svære følelser, men arbejdet med podcasten har hjulpet dem at få et større sprog for deres tanker og oplevelser.

- Arbejdet med den har været en proces, der har givet os et sprog for at tale om selvmord. Jeg føler selv, at det giver rigtig meget mening at tage noget, der er så meningsløst, og så give det mening ved at snakke om det. Og måske sidder der nogen derude, der har det svært, som kan relatere til vores historie og bruge den til noget positivt, siger Vilhelm Strange.

I starten af juni udkom Liss’ debutalbum 'I guess nothing will be the same'. Et album de havde færdiggjort kort før forsangerens død, men som først blev offentliggjort et år senere. I kølvandet på debutalbummet har flere medier været interesserede i at skrive om Liss, og drengene har deltaget i mange interviews. Men det er anderledes med podcasten– her har de fået muligheden for at fortælle en detaljeret historie om dem selv, om Søren og om Liss.

- Den betyder jo rigtig meget for os, fordi vi får lov at fortælle den fulde historie, og vi får lov at tænke tilbage på det hele – både det svære, men også det gode. Alle de andre interviews, vi har lavet i forbindelse med pladen, er lavet over en kop kaffe på en halv eftermiddag. I podcasten får vi lov at fortælle historien mere nuanceret, fordi det er et projekt, vi har arbejdet på i flere måneder. Jeg er rigtig glad og stolt over det, vi har lavet, og jeg synes, at det er smukt, at vi kan vende tilbage til den her historie om 20 år, siger Villads Tyrrestrup.

Og gennem fortælling er der stor respekt og kærlighed til deres ven.

- Fortællingen er åben og spekulerer ikke i, hvorfor Søren har taget sit eget liv. Det er os, der fortæller, så det er vores historie og ikke Sørens. Og jeg tror, at det er vigtigt, at vi har en nuanceret fortælling, der ikke kun fortæller de tragiske sider af selvmord, forklarer Vilhelm Strange.

Sigurd Hartkorn Plaetner fortæller, at drengene såvel som ham selv følte, at der manglede en stemme i mediebilledet, hvor der var plads til at snakke om selvmord med alle dets kompleksiteter. I fællesskab har de nu lavet podcasten ’Liss – Tonerne af en afsked’, hvor Villads, Vilhelm og Tobias tager lytterne igennem de tanker og følelser, de har haft, efter de mistede deres forsanger og nære ven.

- Podcasten har været offentlig i en lille uges tid nu, og det er virkelig dejligt, hvor meget positiv respons vi har fået. DRISP har indstillet os til en pris for vores offentlige formidling af selvmord, men det allervigtigste er, at vi har fået henvendelser fra flere der på den ene eller anden måde har været tæt på psykisk sårbare eller som selv har haft tanker om selvmord. Alle vi har hørt fra skriver, at de kan genkende sig selv i meget af det, som drengene fortæller, og de føler, at de hjælper dem med at få et sprog for de svære følelser. Det gør mig stolt og meget glad – for det må immervæk være det vigtigste, fortæller Sigurd Hartkorn Plaetner.

Podcastserien ’Liss -Tonerne af en afsked’ er en serie på fem afsnit, og du kan høre alle afsnit i DR Lyd.