Kun én person ved med sikkerhed, hvornår der trykkes på valgknappen. Nemlig statsministeren selv. Men når det sker, er DR klar til at dække folketingsvalget på alle flader og platforme.
Det samme gælder valgkampen op til valget til Europa-Parlamentet den 26. maj. Også her er DR klar.
Sådan lød det fra nyhedschef i DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter Thomas Falbe, da DR her til morgen tirsdag holdt kickoff på valgdækningen for alle medarbejdere:
- Vi er mere klar, end vi nogensinde har været, så statsministeren kan bare finde knappen frem og trykke på den.
To klare ambitioner for dækning af folketingsvalget
DR går til dækningen af folketingsvalget med to klare ambitioner. For det første skal valgdækningen skære igennem støjen:
- Fra seneste folketingsvalg i 2015 og til nu er der sket en mangfoldiggørelse af medieudbuddet, og mange folk føler, at de drukner i informationer. Den oplevelse af støj kan give manglende lyst og apati hos vælgerne. Derfor vil vi ikke levere 24-timers væg-til-væg-dækning, hvor vi er der konstant, men prioritere og have vores nyheds- og valgudsendelser som nedslagspunkter, forklarer Thomas Falbe.
Den anden ambition er, at valgdækningen skal tage udgangspunkt i danskernes hverdag:
- Vi vil sikre, at det i høj grad er danskernes dagsorden, som præger vores dækning. Vi vil sikre en troværdig og upartisk dækning af den politiske diskussion. Og så skal folk opleve, at vi faciliterer en dialog og politisk samtale og ikke et skænderi mellem politikerne.
Du siger, I vil tage udgangspunkt i danskernes dagsorden. Hvordan hænger det sammen med, at DR også skal prioritere, hvad der er væsentligt for hele samfundet?
- Det skal gå hånd i hånd. Det dur ikke, hvis vi ikke er relevante for den enkelte og de problemer, der optager folk. Samtidig skal vi dække de væsentlige ting i samfundsdebatten, siger Thomas Falbe.
Dækningen vil både ved folketingsvalget og valget til Europa-Parlamentet byde på en række nye tiltag og tilbud. En af de store nye satsninger er 'Uenige Sammen'.
Uenige Sammen
Mange af os lever mere og mere i mindre sociale cirkler, hvor vi først og fremmest taler og møder mennesker, vi ligner. Vi bliver sjældent udfordret på vores holdninger, fordi de fleste af dem, vi omgiver os med – på jobbet, til sport, der hvor vi bor og på sociale medier – mener det samme som os.
Derfor inviterer DR danskerne til at være 'Uenige Sammen'.
Det går ud på, at man den sidste søndag før folketingsvalget skal mødes med en, man ikke er enig med, men som man bor tæt på. Man melder sig til på dr.dk/uenigesammen. Her skal man svare på syv spørgsmål, som ligger til grund for hvem man bliver matchet og skal mødes med.
Når man mødes skal man tale sammen og dele sine holdninger og værdier – men samtalen handler ikke om overbevise hinanden eller vinde diskussionen, men udelukkende om at blive klogere på andres holdninger.
Allerede nu har over 2.000 danskere tilmeldt sig 'Uenige Sammen'. Der er plads til mange flere, så vil du være med, så gå ind på dr.dk/uenigesammen.
For at kickstarte projektet har DR inviteret landets gymnasier, erhvervsskoler, professionshøjskoler og produktionsskoler til at deltage i en særlig unge-udgave af ”Uenige Sammen”. Den finder sted på torsdag, den 28. februar. Her har 45 skoler allerede tilmeldt sig med godt 4.000 elever og studerende.
Unge mødes på tværs grænser
Også ved dækningen af valget til Europa-Parlamentet arbejdes der med helt nye formater.
Op til valget den 26. maj lanceres blandt andet et digitale format med arbejdstitlen 'Mit europæiske Alter Ego'.
I et digitalt format møder vi unge danskere og unge fra en række europæiske lande. De unge har mange ting tilfælles, men lever alligevel vidt forskellige liv.
I korte videoer kommer vi tæt på et lille stykke samtale og kulturmøde, når unge europæere møder deres alter ego, som han eller hun ligner, men ikke kender.
Samtalen handler om det, der gør os forskellige - men tager udgangspunkt i dét, vi har tilfælles.