Som medieforbruger er der nok at holde styr på i det daglige, når vi bliver bombarderet med informationer. For er en nyhed bekræftet, er den falsk, er det bare satire, eller er det en kilde, der har en helt særlig interesse i, at en nyhed bliver spredt?
Det kan være svært at skelne mellem, hvad der er skidt og kanel, og derfor har DR de sidste fem år arbejdet med at skærpe den kildekritiske sans i skolernes 8., 9. og 10. klasser.
Det er sket og sker i DR-initiativet ’I Sandhedens Tjeneste’, hvor indtil videre 100.000 elever selv har prøvet kræfter med kildekritik, etik og nyhedsformidling. Samtidig har de fået et indblik i, hvordan DR arbejder med nyhedsproduktionen – både på landsplan og i DR’s distrikter.
Én af de tre centrale public service-ambitioner for DR er at understøtte demokratiet – og for eksempel være med til at sætte gang i den nationale samtale på tværs af befolkningen. Men for at have en ordentlig og saglig debat, er det også centralt, at debatten ikke er fyldt med vrøvl og forkerte facts.
Bliver virtuelt i år
Som et led i ’I Sandhedens Tjeneste’ holder DR Nyheder normalt hvert år nogle store, interaktive såkaldte nyhedsshows flere steder i landet med omkring 700 deltagere pr. gang. Samtidig står DR’s distrikter bag arrangementer i deres dækningsområde, hvor skoleeleverne typisk kommer på besøg hos DR, eller en DR-medarbejder fra det lokale DR-distrikt besøger deres skole.
Men som så mange andre steder har der i år måttet tænkes anderledes, fordi corona-situationen spænder ben for, at alt kan gøres som de foregående år.
- I stedet for at holde fysiske nyhedsshows, har vi i år i DR Nyheder udviklet en helt ny, virtuel udgave af ’I Sandhedens Tjeneste’, hvor vi inviterer alle elever fra 8.-9. klasse i hele Danmark til at deltage. Den bliver gennemført torsdag den 19. november, og alle kan være med virtuelt – direkte fra deres klasseværelser, forklarer underdirektør Anders Kern Boje i DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter, der har ansvaret for ’I Sandhedens Tjeneste’.
15.000 er tilmeldt
Indtil videre er 15.000 elever tilmeldt, men der er plads til mange flere, når vært på TV-Avisen Erkan Özden og digital journalist Annika Wetterling fra DR Nyheder står for at afvikle ’I Sandhedens Tjeneste’ på den nye facon fra DR Byen og med elever og lærere ude ved skærmene på Teams. I og med at der denne gang ikke er fysiske møder, er der heller ingen forhindringer med, hvor mange, der kan være i rummet, eller hvordan transporten til stedet bliver løst.
Holdet bag ’I Sandhedens Tjeneste’ i DR Nyheder er lige nu ved at planlægge den 19. november i detaljer. Men det ligger i hvert fald fast, at eleverne bliver præsenteret for en nyhedshistorie – lige fra første telegram. Hvis nu historien for eksempel er, at der er forlydender om bandeskyderi på Nørrebro, skal man så fortælle det straks, skal man vise et billede af den mulige forbryder, som nogen har delt på Facebook, og er børnenes holdning måske anderledes, hvis det er et familiemedlem eller en, de kender, som er på billedet?
- Hele grundstenen i ’I Sandhedens Tjeneste’ er, at eleverne bliver aktiveret og involveret. Vi trækker derfor nyhedsdagsordenen ned til noget nært, og vi indarbejder så interaktive elementer og bruger elevernes svar undervejs, forklarer Anders Kern Boje.
DR Nyheder er lige nu i gang med planlægningen. Men håbet er, at man kan sende livehold ud på flere skoler, så alle deltagerne får følelsen af, ’at der er folk i den anden ende’.
- Et af de bedste våben mod falske nyheder er, at alle skærper deres kritiske sans, men det at navigere i mediebilledet i dag kan være rigtig svært. I DR har vi med ’I Sandhedens Tjeneste’ gerne villet engagere os mere i børns digitale dannelse, gøre dem til mere kritiske medieforbrugere og tage ansvar for deres eget medieforbrug og egen medieforbrug., siger Anders Kern Boje.
Med ’I Sandhedens Tjeneste’ får DR samtidig også selv et unikt indblik i, hvordan de 13-15-årige tænker, og hvilke vaner og uvaner, de har, når det gælder nyheder.
Har mødt 6000 elever på fem år
Én af dem, der i høj grad også møder 8.-9.-10. klasserne ’I Sandhedens Tjeneste’, er journalist Ingrid M. Schmidt fra DR Midt & Vest i Holstebro. DR Midt & Mest er blot et ud af otte distrikter, som de seneste fem år har inviteret skoleelever indenfor til workshops hos DR.
Hun har været med i projektet i DR’s distrikter næsten fra starten, og siden 2016 har 5000 elever fra folkeskoler, friskoler og efterskoler i Holstebro, Struer, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive, Viborg, Herning, Ikast-Brande, Morsø og Thisted kommuner været til workshop hos DR i Holstebro. Her har de fået skærpet deres kildekritiske sans gennem et mix af forskellige oplæg og opgaver.
- På grund af coronasituationen gør vi det anderledes i år. Da tager jeg ud på skolerne i stedet for, forklarer Ingrid M. Schmidt. Hun skal møde mellem 1000 og 1200 elever fra 50 klasser her i efteråret og er lige er kommet hjem fra Ulfborg Skole, da vi taler sammen.
- Vi runder emner som fake news, misinformation, satire, kildekritik, propaganda, clickbaits og influencere, men seancerne er forskellige - alt efter om jeg er i en 8. klasse, der måske er knapt så velbefarne i den verden, eller om det er 10. klasser, som måske kender lidt mere til emnet, forklarer Ingrid M. Schmidt.
Efter at have kørt ’I Sandhedens Tjeneste’ i DR Midt & Vests område nogle år kan hun konstatere, at emnerne også ændrer sig undervejs – alt efter, hvad der er oppe i tiden.
- På det seneste har der været stor debat om influencere, dét, de deler, og hvem de måske er betalt af. Det er også blevet et emne, vi ser på, ligesom deep fake-videoer er det. Det hele er i høj grad noget, som målgruppen kommer i berøring med, siger Ingrid M. Schmidt.
Hun kan rigtig godt lide at afvikle ’I Sandhedens Tjeneste’ for de unge.
- Det giver så meget mening, og det er rigtigt set af DR at tage opgaven på sig i de her målgrupper, siger Ingrid M. Schmidt, der også en enkelt gang har holdt ’I Sandhedens Tjeneste’ for et bredere publikum på Herning Bibliotekerne.
Hun har aldrig tidligere undervist, men synes det er rigtig skægt og interessant at drøfte nyheder og etik med skolebørnene.
- Der er ikke en klasse, der er ens. Vi får vidt forskellige diskussioner hver gang, men de er motiverede og engagerede. Min vurdering er, at det nok skal gå alt sammen. De er kvikke, og ’I Sandhedens Tjeneste’ er med til, at de har øget opmærksomhed på alt, hvad de ser og hører, siger Ingrid M. Schmidt.
På hjemmesiden dr.dk/ist kan du læse mere om, hvilke muligheder der er for at deltage i ’I Sandhedens Tjeneste 2020’ – både i det virtuelle nyhedsshow og i workshops DR’s distrikter.