DR-dokumentarist: ‘Det handler om at skabe tillid’

I denne uge sender DR1 første afsnit af dokumentarserien ‘Når 2 køn ikke er nok’. Tilrettelæggerne Lisbet Barrett og Vibeke Heide-Jørgensen fører os bag om serien.

De to tilrettelæggere, Lisbet Barrett og Vibeke Heide-Jørgensen har tidligere lavet dokumentarserier som 'Marta og Guldsaksen' og 'Fængslet'. (Foto: © Bjarne Bergius Hermanssen)

Hvad er forskellen på fascination og identifikation? Og hvordan kommer man ind på livet af folk uden at udstille dem? De to erfarne tilrettelæggere Lisbet Barrett og Vibeke Heide-Jørgensen står bag DRs nye dokumentarserie ‘Når 2 køn ikke er nok’.

‘Når 2 køn ikke er nok’ er en dokumentarserie om en håndfuld mennesker, der ikke passer ind i den normale forestilling om køn. Den forestilling, at der kun er to køn: mand og kvinde. Serien går tæt på mennesker, der hver dag lever med overvejelser, som andre tager for givet.

“Vinklen på serien er ikke ‘født i den forkerte krop’ eller ‘mænd i høje hæle’. Vinklen er, at de to kasser, vi har til kønnene, ikke er nok for en masse mennesker,” siger Lisbet Barrett.

Lisbet Barrett og Vibeke Heide-Jørgensen har arbejdet med serien siden starten af 2016. I begyndelsen skulle serien handle om transvestitter, men det viste sig hurtigt at være mere indviklet end som så.

“Mange transvestitter lever stadig et dobbeltliv, hvor hensynet til børn, ægtefæller og arbejde gør, at de ikke tør stille op i tv. Derudover viste vores research, at der findes mange andre nye begreber, som vi havde lyst til at kigge nærmere på. Vi havde aldrig hørt om ’a-kønnede’, ’genderqueer’ og ’transmaskuline’, så vi besluttede at åbne op for hele paraplyen og forsøge at dække over så mange kønsidentiteter som muligt," siger Vibeke Heide-Jørgensen.

Ikke et ‘freakshow’

Den største udfordring ved at lave ‘Når 2 køn ikke er nok’ var at finde medvirkende, der havde lyst og mod til at stille op. Det har været væsentligt for de to tilrettelæggere at undgå at udstille folk på baggrund af deres kønsidentitet.

“Det er vigtigt for os at finde personer, som seerne vil kunne lide. Det er nemt at udstille folk og lave et ‘freakshow’, men det er ikke det, vi vil. Vi vil vise de nære øjeblikke og de varme øjeblikke og prøve at skabe identifikation frem for fascination,” siger Lisbet Barrett.

Ifølge Vibeke Heide-Jørgensen gælder det om at fange de øjeblikke, vi alle kender til, og ikke kun fokusere på det, der er anderledes. Det handler om at vække forståelse hos seeren og ikke forargelse.

“Vi fokuserer på aspekter af livet, som de fleste kan relatere til. Familieforhold, kærlighed, arbejdsliv. Hverdagsting, som vi kender, frem for operationer og fysisk udstråling, der adskiller os fra dem,” siger Vibeke Heide-Jørgensen.

Køn er ikke et valg

Når man skal så tæt ind på livet af folk, som en god dokumentar kræver, er det vigtigt at være nysgerrig og godt forberedt. Især når man har med et ømtåleligt emne som køn at gøre. Eksempelvis hedder det ikke, at man er ‘født’ som mand eller som kvinde, men at man er blevet tildelt et køn.

“Man skal passe på, hvad man siger og skriver. Transpersoner er ikke transseksuelle. Det har ikke noget med seksualitet at gøre. Derudover kan man virkelig komme galt afsted, hvis man siger ”han” om en, der gerne vil opfattes som ”hun”. ” siger Vibeke Heide-Jørgensen.

Der er mange begreber i trans-verden, og det er nemt at gå galt i byen. Men mest af alt, handler det om at være åben og ærlig, når man taler med og filmer de medvirkende i serien.

“Man bliver nødt til at give af sig selv, fortælle om sit eget liv og i det hele taget være ærlig. Det handler om at skabe tillid til sine casepersoner. Det handler om at vise, at “vi er ok, vi vil dig ikke noget ondt”,” siger Lisbet Barrett.

En at spille bold med

Lisbet Barrett og Vibeke Heide-Jørgensen har arbejdet tæt sammen i mange år, hvor de blandt andet har lavet dokumentarer som ‘Marta og Guldsaksen’ og ‘Fængslet’. Det er vigtigt for de to tilrettelæggere at have en fast sparringspartner.

“Vi er hele tiden de to, der er tættest på historien. Derfor forstår man hinanden, og man behøver ikke forklare baggrunden, hver gang noget går godt eller skidt. Det giver en vigtig tryghed, at man kan vende alting med den anden,” siger Vibeke Heide-Jørgensen.

“Det er rigtig godt at være to. Vi arbejder meget tæt, og vi bruger hinanden hele tiden. Det fungerer, når man har en at spille bold med. Når vi går i klipperum får vi uvurderlig hjælp af klipper Peter André Reventlow. Han er eminent til at få vores optagelser til at fungere. Han har et fantastisk overblik over historierne,” siger Lisbet Barrett.

Første program i serien, ‘Når 2 køn ikke er nok’, bliver vist onsdag den 24. august på DR1.

De i alt fire programmer bliver vist hver onsdag kl 21.00 fra den 24. august frem til den 14. september.