DR-chef får Emmy for dramasucceser

Generaldirektør Maria Rørbye Rønn får på DRs vegne en særlig udmærkelse ved årets Emmy-uddeling. Prisen er for DRs rolle i udviklingen af ny, banebrydende tv-dramatik siden det internationale gennembrud i 2002 med ’Rejseholdet’.

Generaldirektør Maria Rørbye Rønn modtager Emmy’en den 21. november. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Type 1)

DR høster igen international hæder for sine tv-serier, som blandt andet tæller seersucceser som ’Bedrag’, ’Arvingerne, ’Forbrydelsen’ og ’Borgen’. Denne gang i form af en særlig udmærkelse ved den internationale Emmy-uddeling til efteråret, som er tv-verdens svar på filmbranchen Oscar-fest.

Prismodtager i kategorien ’International Emmy Directorate Award’ er DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn. Hun får den på DRs vegne for vedholdende og gennem mange år at have bidraget til udviklingen af dansk tv-dramatik.

Bruce L. Paisner er præsident for The International Academy of Television Arts & Sciences, som står bag Emmy-priserne. Han siger i anledning af prisuddelingen:

"Maria Rørbye Rønn er spydspids for en af verdens mest banebrydende tv-organisationer inden for public service. Som tv-drama er Nordic Noir blevet en branchestandard og en genre på sine egne betingelser, der påvirker manuskriptforfattere og inspirerer publikum langt ud over Skandinavien."

Prisen bringer DR i selskab med internationale tv-giganter som BBC og HBO, der er blandt de seneste modtagere af the International Emmy Directorate Award.

Vedholdende og markant spiller gennem 14 år

Om prisen siger Maria Rørbye Rønn:

”Jeg er utrolig stolt af den på hele DRs vegne og i særdeleshed på vegne af DR Fiktion, som står for produktionerne og skabte Nordic Noir-bølgen. Prisen er en meget stor anerkendelse af, at selv om vi er små i verden og har et mærkeligt lille sprog, har vi gennem 14 år formået at holde fast og være en markant spiller på den internationale scene.”

Hemmeligheden bag succesen er ifølge Maria Rørbye Rønn, at DR har investeret langsigtet i kvalitetsindhold og kreativ udvikling.

”Vi fortæller historier om Danmark og danskerne til hele verden. Det gør vi gennem originalt kvalitetsindhold, som adskiller sig fra det øvrige tv-udbud i en mere og mere globaliseret verden. Derfor er vores fokus blandt andet på at udvikle forfattere, skuespillere og instruktører samt investere i de kreative miljøer. Uden dansk public service kunne det ikke lade sig gøre.”

Håndgribeligt bevis på høj public service-kvalitet

DRs bestyrelsesformand, Michael Christiansen, siger i en kommentar til Emmy-prisen:

”Dramaområdet af et af de steder, hvor DR har lagt en ekstra stor indsats de foregående år, og det er glædeligt, at det bliver massivt bemærket internationalt. Prisen her er et håndgribeligt bevis på den ganske betydelige public service-kvalitet, der bliver leveret til danskerne. Der er grund til at være stolt på dramaafdelingens vegne.”

Maria Rørbye Rønn modtager prisen i forbindelse med den årlige Emmy-uddeling i New York 21. november.

Siden den første Emmy til ’Rejseholdet i 2002 har DR opnået 22 Emmy-nomineringer og fire Emmy-priser i dramakategorien. Udover ’Rejseholdet’ er det ’Livvagterne’ (2009), ’Ørnen’ (2005) og ’Nikolaj og Julie’ (2003). Derudover er det blevet til en Emmy i kategorien for tv-film og miniserier med ’Unge Andersen’ (2005).

Flere af serierne er solgt til over 100 lande, og nogle af dem er blevet genindspillet i lokale versioner - især i USA, men også i lande som Tyrkiet og Rusland. Senest er DRs dramaserie 'Arvingerne' og ’Bedrag’ på vej ud i verden og bliver også lavet i amerikansk version.