Gennem de seneste 45 år har Michael Schønwandt dirigeret over hele Europa og stået på store scener som for eksempel Covent Garden, Opera de Paris, Wiener Staatsoper og Festspillene i Bayreuth – for blot at nævne nogle.
Michael Schønwandt har også jævnligt arbejdet fra scenerne i først Radiohusets Koncertsal og senere Koncertsalen i DR Koncerthuset, når han har stået i spidsen for DR Symfoniorkestret, som han også var 1. gæstedirigent for fra 1989-2000.
Men da han stod dér igen fredag aften, var det i en helt særlig anledning og ’på en anden måde end normalt’. For da blev den 69-årige dirigent hædret med Kammersanger Emil Holms Mindelegat, som er på 30.000 kroner. Legatet er opkaldt efter den første chef for Statsradiofonien, Emil Holm (1867-1950), der også grundlagde DR Symfoniorkestret for 97 år siden.
Kammersanger Emil Holms Mindelegat uddeles af musikerne fra DR Symfoniorkestret, og det bliver hvert år givet til enten et ungt talent eller en person, der har gjort en ekstraordinær indsats i musikkens tjeneste.
Michael Schønwandt fik prisen for det sidstnævnte, og han fik den overrakt af formanden for musikerne i DR Symfoniorkestret, fagottist Dorte Bennike.
Ekstraordinær i en alt andet end ordinær verden
- I den musikalske verden er det ekstraordinære ikke noget usædvanligt. Alle søger det enestående, det perfekte, og gennem et musikerliv øges kravene, og barren sættes konstant højere i en daglig bestræbelse på at opnå det ekstraordinære. Så der skal noget særligt til for at udmærke sig som ekstraordinær i en i forvejen alt andet end ordinær verden. Og det er årets legatmodtager – noget helt særligt, understregede Dorte Bennike i motiveringen. Det gjorde hun foran publikum ved fredagsversionen af ugens Torsdagskoncert, hvor blandt andet Mozarts Klaverkoncert nr. 20 og Sjostakovitjs dramatiske Symfoni nr. 8 var på nodestativerne.
I sin begrundelse fremhævede Dorte Bennike, at Michael Schønwandt får Emil Holms Mindelegat for sin enorme betydning for dansk musik og dansk musikliv. Og for sin særlige evne til at levendegøre værker og bringe sin passion ind i musikken og ud til verden omkring ham.
- Kære Michael. For at gøre Nielsen og alle de andre lyslevende, for at bære musikken videre til næste generation, for din passion og din særlige forståelse, for at fylde verden med musik og minde os om musikkens væsen. Alt det skal du have tak for – og så skal du have Emil Holms Mindelegat, sagde hun – snart afløst af klapsalver fra salen.
Siden 2015 har Michael Schønwandt været chefdirigent for Opéra et Orchestre National de Montpellier i Frankrig. Tidligere har han også været chefdirigent for Det Kongelige Kapel og musikchef ved Det Kongelige Teater (2000-2011), været chefdirigent for Berliner Sinfonie Orchester (1992-1998) og for Den Hollandske Radios Kamer Filharmonie (2010-2013).
Indspillede komplet ’Aladdin’
Michael Schønwandt har medvirket i en lang række albumindspilninger og også modtaget flere Danish Music Awards for det. Tidligere i år udkom den første komplette indspilning af det kendte eventyr om Aladdin, sådan som det lød i den danske guldalderkomponist C.F.E. Hornemans hænder. Projektet blev til i et samarbejde mellem netop Michael Schønwandt, DR Symfoniorkestret og DR Koncertkoret.
Blandt de tidligere modtagere af Kammersanger Emil Holms Mindelegat er blandt andre violinisten Svend Asmussen, der modtog den som 100-årig i 2016, musikpædagogen Lotte Kærså, entertaineren Sigurd Barrett og violinisten Frederik Øland.
Sidste år blev der uddelt to priser, fordi coronasituationen stoppede festen i 2020. Her gik legatet til minde om DR’s grundlægger til sangerinden Birthe Kjær og cembalisten og dirigenten Lars Ulrik Mortensen, der ikke mindst er kendt for sit arbejde med ensemblet Concerto Copenhagen.