Mette Vibe Utzon og Thomas Buch-Andersen har gentagne gange haft ”sandhedsbarometeret” fremme i ’Detektor’-udsendelserne på DR2, og nu skal der også snart arbejdes med, hvad der er ”sandt” og ”falsk” i mange af landets gymnasieklasser.
I denne uge lancerer ’Detektor’ og DR Undervisning ’Detektor Akademiet’. Det er nyudviklet undervisningsmateriale på dr.dk/undervisning, som på en sjov og levende måde skal få de 15-18-årige på ungdomsuddannelserne til at forholde sig kritisk til tal og fakta, som florerer i nyhedsbilledet.
Undervisningsmaterialet tager udgangspunkt i DR2-programmet ’Detektor’ og de metoder, som redaktionen arbejder med, når de skal lave ugens program. De unge kan for eksempel tage et ’Detektor’-tjek på fire emner sammen med programmets vært, Mette Vibe Utzon eller spille ’Detektor’-spillet, hvor de bliver klogere på en række samfundsvidenskabelige begreber.
Spillet er en slags vendespil, hvor man for eksempel skal parre begreber som ”at være en glat ål” og ”papegøjesnak” med en rigtig forklaring på, hvad det i grunden betyder.
Grafgenerator viser konsekvenser
’Detektor’-folkene forklarer i korte videoklip, hvordan de arbejder med at tjekke tal og fakta, ligesom der er en graf-generator. Det er interaktivt værktøj, hvor eleverne får illustreret forskellige konsekvenser af for eksempel statistiske fejlberegninger og regnemetoder, der er brugt forkert.
”Formålet med undervisningsmaterialet er at anvende ’Detektor’s kritiske journalistik til at klæde de unge på ungdomsuddannelser på til at begå sig i det moderne samfunds hverdag af nyheder, medier, statistikker og meningsdannelser. Der er hele tiden en masse tal og fakta i omløb, og der bliver både snydt, manipuleret og talt forkert om tal og statistikker,” siger Helle Trolle-Christensen, der er tværgående redaktør i DR Samfundsliv.
Hun håber, at ’Detektor Akademiet’ kan ruste unge bedre til at vurdere, hvad der bliver sagt i den offentlige debat og forholde sig kritisk over for kilder.
Flere ville bruge ’Detektor’ i undervisningen
”Vi har fået mange henvendelser fra undervisere, der gerne ville bruge ’Detektor’ i undervisningen. Det har vi nu taget konsekvensen af og lavet egentlig undervisningsmateriale ud af. Vi bruger blandt andet tidligere klip fra ’Detektor’, og det er tanken, at vi løbende vil forny klippene, så der hele tiden indgår tidsaktuelle emner i ’Detektor Akademiet’,” forklarer Helle Trolle-Christensen, der tilføjer, at udviklingen er sket med støtte fra Lundbeckfonden.
’Detektor Akademiet’ er især tiltænkt til undervisningen i samfundsfag, men stoffet kan også bruges i dansk, samfundsfag, mediefag og matematik på ungdomsuddannelser.
Afslutningen på undervisningsmaterialet er en opfordring til selv at gå ud at faktatjekke. Og for at motivere de unge til det, vil DR kåre ’Årets ’Detektor’-klasse’. Har man som klasse foretaget et godt faktatjek, kan man sende det ind til ’Detektor’ senest den 11. november i år, og på baggrund af alle indsendte bud, udvælger DR Undervisning og ’Detektor’-redaktionen det bedste ’Detektor’-tjek.
Prisen som årets ’Detektor’-klasse bliver overrakt af programmets vært Mette Vibe Utzon, og under overrækkelsen vil der være mulighed for at stille spørgsmål til ’Detektor’-redaktionen om deres arbejde. Den bedste ’Detektor’-klasse har udsigt til at komme i fjernsynet, for overrækkelsen bliver sendt som en del af ’Detektor’ sidst på året.
Se undervisningsmaterialet på www.dr.dk/detektorakademiet.