Holdet bag ‘Borgen’ mødte pressen

Onsdag mødte den danske presse de medvirkende i den kommende DR-serie ’Borgen – Riget, Magten og Æren’. Der er premiere den 13. februar.

  • Johanne Louise Schmidt og Sidse Babett Knudsen, der spiller henholdsvis statsminister Signe Kragh og udenrigsminister Birgitte Nyborg i Borgen – Riget, Magten og Æren. Der var store smil til pressemødet, men i serien er de to kvinder langt fra enige om, hvem der skal bestemme. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • Konceptuerende instruktør Per Fly sammen med nogle af de nye ansigter i Borgen: Svend Hardenberg Nivi Pedersen, der spiller henholdsvis grønlandske udenrigs- og råstofminister, Hans Eliassen og embedsmand Emmy Rasmussen. De skal på Grønlands vegne stå for den svære forhandling med Danmark omkring oliefundet i Grønland. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
1 / 2

Onsdag mødte den danske presse de medvirkende i den kommende DR-serie ’Borgen – Riget, Magten og Æren’. Her fik de fremmødte et indblik i både tankerne bag og for første gang muligheden for at tale med skuespillere, konceptuerende instruktør Per Fly samt idemand og manuskriptforfatter Adam Price.

Til pressemødet med et bredt fremmøde af medier fra Her & Nu til Altinget bød fiktionschef Henriette Marienlund velkommen med store roser til den kommende Borgen-serie. Hun understregede, at der er meget god fiktion på vej i 2022, men at Borgen er en særlig stor perle i kæderækken, da den på fineste vis repræsenterer det, som DR vil med sin fiktion. Den spejler og engagerer os i det samfund, vi lever i og fortæller den helt store historie om det danske fællesskab, samtidig med at det er underholdende og medrivende fiktion. Hun sluttede af med at påpege at fakta kan meget i forhold til at få os til at forstå vores samfund, men at fiktion kan give os en anden form for indsigt, fordi vi engageres følelsesmæssigt i de store problemstillinger og dilemmaer, hvilket giver en anden form for oplevelse og forståelse.

Til grin

Hovedforfatter Adam Price fortalte, at han nærmest blev grinet ud af tidligere dramachef Ingolf Gabolds kontor, da han i sin tid præsenterede sin ide om at lave en serie om dansk koalitionspolitik. Han fik dog i sidste ende lov, men han skulle ifølge Gabold ikke sætte næsen op efter, at den blev solgt i det store udland. Hvis han var heldig, kunne det dog være, at Sverige og Norge ville få medlidenhed og købe den. Borgen-serien er i dag solgt til over 190 lande.

Magtens pris

Price var herefter inde på, at selvom grundspørgsmålet i 'Borgen – Riget, Magten og Æren' er den samme som i de tidligere sæsoner: Kan du bevare magten og stadig bevare dig selv? – så har meget også ændret sig. Så selvom den nye sæson vil være et gensyn med mange af de karakterer, og det univers mange holder af, så har man opdateret Borgen til en ny virkelighed. For meget har ændret sig på de tæt på 10 år, siden vi så Borgen sidst. Politikernes måde at drive politik på, mediernes måde at lave journalistik på og hele den globale virkelighed er en anden. Samtidig har man også, i modsætning til de tidligere sæsoner, valgt at fortælle én samlet historie over alle otte afsnit.

Grønland i centrum

Sidst men ikke mindst, så flytter vi i ’Borgen – Riget, Æren og Magten’ til dels scene, da hele afsættet for sæsonen er et oliefund i Grønland, der tester rammerne for Rigsfællesskabet. Så Borgen anno 2022 er altså et langt mere kompliceret internationalt regnestykke end tidligere, der ud over Grønland og Danmark også involverer Kina, Rusland og USA. Birgitte Nyborg får derfor ifølge Price hurtigt sin sag for. Hun er dog også blevet mere erfaren, mere kynisk og har nu mere tid end nogensinde før til at fordybe sig i magtspillet. Men som Adam Price understregede, er det så det hele værd? Det må vi jo vente og se.

'Borgen – Riget, Magten og Æren' får premiere d. 13. februar på DR1 og DRTV.

Borgen – Riget, Magten og Æren er produceret af SAM Productions til DR og er blevet til i samarbejde med Netflix.