BILLEDER: Julehilsnerne blev sendt tidligt til Grønland i år

For 86. gang har DR netop fået 'Julehilsen til Grønland' i kassen. Timm Vladimir er vært i år, og resultatet kan ses på DR1 den 15. december.

  • Efter to år i Aalborg bliver ét af DR's absolut mest traditionsrige programmer - nemlig 'Julehilsen' til Grønland - i år sendt fra DR Byen på Amager, hvor der den 21. november var masser af julestemning. Igen i år er det Timm Vladimir, der er vært for udsendelsen, som blev optaget i Studie 2 i DR Koncerthuset. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  • Frederik Elsner har i årevis turneret med sit grønlandske band Nanook, både i Grønland og det øvrige Norden såvel som Asien og USA. Han er på scenen i årets show. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  • Aavaat-koret, der er det grønlandske kor i Danmark, er også med i år i udsendelsen, som bliver vist på DR1 lørdag den 15. december klokken 20.30. Aavaat-koret har efterhånden eksisteret i over 20 år. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  • Timm Vladimir er kun den sidste i rækken af værter, der har været vært på programmet, som DR har sendt helt siden 1932. De første mange år blev 'Julehilsen til Grønland' sendt i radioen, men i 33 år har det nu også været sendt på TV. Programmet er et godt eksempel på en udsendelse, der er blevet til efter henvendelse fra en lytter, for det var erhvervslederen Andreas Lund-Drosvad, der i 1932 foreslog Statsradiofonien, at "Stationen hen under jul en nat eller to kunde sende gratis julehilsner fra forældre og slægtninge i Danmark til Paarørende heroppe". Han arbejdede da selv ved Upernavik i Grønland. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  • Small Time Giants er en grønlandsk gruppe, som blev dannet i 2005, og som i dag har base i Aarhus. De synger og spiller ligeledes i årets 'Julehilsen til Grønland'. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  • Traditionen tro var der mødt mange herboende grønlændere op, og traditionen tro blev Grønlands populære julesalme 'Guuterput' sunget til sidst. Den blev skrevet af Grønlands første uddannede lærer og salmedigter Rasmus Berthelsen i 1850'erne, og den synges helt anderledes, end salmer ellers gør. Samtidig har der i mange år været tradition for, at man synger den stående. 'Guuterput' betyder 'Vor Gud'. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
1 / 6