Andreas Mogensen har udført danske børns eksperimenter i rummet

Som kulmination på Mission ultra:space-konkurrencen har tre heldige vinder-grupper fået testet deres eksperimenter i rummet. Med en mikrocomputer, modificeret til rumfart, har ESA-astronaut Andreas Mogensen testet eksperimenterne på den internationale rumstation.

Mathias Gammeltoft Nielsen og Arthur Olesen fra 4. klasse på Danehofskolen er én af de grupper, der har vundet konkurrencen. Det var ikke noget, de havde regnet med, og da de fik besked, var de 'helt oppe at køre og superglade', fortæller Arthur Olesen.

- Vi er bare virkelig imponerede over, at vi kunne nå så langt, siger Mathias Gammeltoft Nielsen.

Arthur Olesen og Mathias Gammeltoft Nilsen har kodet deres eksperiment ved hjælp af en mikrocomputer. (Foto: © Julius Waag)

I drengenes eksperiment har de kodet en modificeret micro:bit, så den kan måle lysets styrke. De vil nemlig gerne finde ud af, om der er mere eller mindre lys i rummet end på Jorden. Derfor har de gennem Mission ultra:space spurgt Andreas Mogensen, om han vil teste deres eksperiment for dem.

Andreas Mogensen har som afslutning på konkurrencen udført vindernes eksperimenter og sendt en hilsen tilbage til børnene. Denne hilsen var for de to drenge fra 4. klasse noget helt særligt.

- Det var en god video. Han sagde også vores navne, det var rimelig vildt, fortæller Arthur Olesen. Han bakkes op af Mathias Gammeltoft Nielsen. - Det er jo ikke hver dag, at man får en hilsen fra en rummand.

Arthur Olsen og Mathias Gammeltoft Nilsen ser videohilsen fra Andreas Mogensen. (Foto: © Julius Waag)

1500 børn har deltaget i konkurrencen

De to andre eksperimenter, der er blevet testet af Andreas Mogensen, går ud på, hvordan et pendul vil opføre sig i vægtløs tilstand, og om man kan lave flere eller færre sprællemænd end på Jorden, når man er i vægtløs tilstand.

Emil Møller Andersen, Christian Dyrvig Honoré, Liam Blønd Ilskov Nielsen og Jeppe Aaquist Ostenfeld var i gruppen, der havde udtænkt forsøget med pendulet. De syntes, det har været fedt at deltage i forløbet. Drengene er sikre på, at det har været en stor motivationsfaktor for projektet, at præmien har været, at Andreas Mogensen ville teste elevernes forsøg. Nederst i artiklen kan du se Andreas Mogensen teste vindernes forsøg.

Mission ultra:space-konkurrencen gik ud på, at elever fra mellemtrinnet og udskolingen skulle finde på et forsøg med en modificeret micro:bit, som Andreas Mogensen kunne teste på rumstationen ISS. DR modtog flere end 500 forsøg, indsendt af over 1500 elever.

Formålet med konkurrencen var at få eleverne til at blive nysgerrige på rummet og få ny viden om naturvidenskabelige forskelle, der er ved at bo på Jorden og på en rumstation, og den mission var Andreas Mogensen med på.

- Hvis jeg kan være med til at skabe større interesse og viden om naturvidenskab og teknologi blandt børn og unge, bliver det endnu et højdepunkt i missionen, siger Andreas Mogensen, European Space Agency-astronaut.

For Mathias Gammeltoft Nielsen og Arthur Olesen har hele konkurrencen givet dem en ny viden, som har gjort dem klogere på rummet.

Deres hypotese var, at Andreas Mogensen ikke ville måle en særlig høj lysstyrke på rumstationen, fordi han befinder sig ude i rummet. Her fik de sig noget af en overraskelse, da Andreas Mogensens måling viste, at lysstyrken var tæt på micro:bit'ens max på skalaen for lysstyrke og cirka det samme, som de selv havde målt på jorden.

- Jeg er meget overrasket over, at han får sådan nogle høje tal. Vi tænkte ikke, at han ville få et særligt højt tal, fordi der jo er mørkt ude i rummet, siger Arthur Olesen.

I målingerne af lysets styrke er der en masse ting, der spiller ind. Målingerne afhænger blandt af lyskildens styrke, afstanden fra lyskilden, og om der er indirekte eller direkte lys fra lyskilden.

Ud fra drengenes forsøg kan vi lære om rummet, at selvom rumstationen befinder sig 400 kilometer væk fra Jorden, så er solens refleksioner fra Jorden med til at sende lys ud til ISS.

Børneindhold på nye måder

Mission ultra:space er lavet som en del af projekt ultra:bit, som er et samarbejde mellem DR, CFU (Center for Undervisningsmidler) og Astra, det nationale danske naturfagscenter. Derudover er projektet lavet i samarbejde med ESA og ESERO Danmark. Hele projektet er med støtte fra Industriens Fond.

DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn fortæller, at hun er utrolig glad og taknemmelig for dette samarbejde. - Det kan være med til både at udvikle elevernes kompetencer og sætte deres fantasi og kreativitet i spil, så de oplever, at teknologi både kan være sjovt og relevant for dem i deres hverdag.

Her kan du se Andreas Mogensen udføre elevernes eksperimenter:

Virker et pendul i rummet?

Kan man lave sprællemænd i rummet?