66 biblioteker over hele landet folder DR’s litteraturtema ud

I de kommende uger vækker DR læselysten hos danskerne med litteraturtemaet ’Med andres ord’, og bibliotekerne spiller i den grad med. Der er alt fra udstillinger til fælleslæsning og litteraturbanko med afsæt i programmerne.

  • Mick Øgendahl ser blandt andet på Jeppe Aakjærs forfatter i anden sæson af ’Øgendahl og de store forfattere’. Her spiller Christian Fuhlendorff Jeppe Aakjær. (Foto: © Nicklas Glad Korgaard)
  • Sådan ser det ud på biblioteket i Aalborg lige nu. Foto: Privatfoto.
  • I forbindelse med ’Med andres ord’ har afdelingen DR Kampagner for eksempel lavet en grafisk pakke med fælles design, så udtrykket er det samme landet over, når bibliotekernes gæster møder de mange tiltag. Her er vi på Frederikshavn Bibliotek. Foto: Privatfoto.
  • På Rønne Bibliotek har man gjort særligt meget ud af Leonora Christine Ulfeldt, som er en af de forfatter, som Mick Øgendahl beskæftiger sig med. Foto: Privatfoto.
  • Sådan bliver bibliotekets gæster mødt af ’Med andres ord’ i Holstebro. Foto: Privatfoto.
1 / 5

Sommerferien er overstået for de fleste, og for mange bød friugerne på tid til at få læst en roman eller to.

Når det er sagt, lever bogen også lidt mere udsat, end den har gjort længe. Stadig flere oplever, at de har svært ved at få åbnet en bog, og at der i stedet er andet, der frister dem – for eksempel at gå på de sociale medier.

Ifølge Bog- og Litteraturpanelets årsrapport er andelen af danskere, der flittigt læser skønlitteratur faldende, og omkring en sjettedel af danskerne læser aldrig. Det er én af grundene til, at DR her i efteråret med en lang række programmer forhåbentlig spreder læselyst med temaet ’Med andres ord’. Det sker blandt andet med programmerne ’Øgendahl og de store forfattere’ på DR1 og ’Bøger, der gør en forskel’ på DR K, som begge vises om tirsdagen de næste fem uger.

Der kommer også nye podcasts og P1-programmer om litteratur samt et ’Bøgernes Danmarkskort’, hvor man på dr.dk/bogkort kan finde litterære citater på et kort over Danmark, lige dér hvor de udspiller sig i romanen. Brugerne kan selv bidrage med at sætte citater på kortet fra deres egn. Bøgernes Danmarkskort er lavet i samarbejdet med bibliotekerne.

Masser af tilbud landet over

Det er ikke kun i DR-regi, at kampagnen ’Med andres ord’ netop er gået i gang. På 66 biblioteker landet over lever DR’s litteraturtema videre over de kommende fem-seks uger. Indsatserne varierer fra sted til sted, men blandt meget andet kan du komme til udstillinger, der fremhæver forfatterne fra Øgendahl-programmerne, ligesom der er læsekredse, fælleslæsning og litteraturbanko. Du kan også opleve bogklassikere omsat til naturvandringer, overvære bogbattles, citat-udstillinger, deltage i bogbarer og meget, meget andet.

To gange om året samarbejder DR og det, der hedder Bibliotekernes Temasamarbejde om at folde et DR-tema ud. For eksempel gav bibliotekerne den fuld gas, da DR viste ’Historien om Danmark’-serien, og næste år kommer der også masser af fokus på natur, fordi DR kører et naturtema i 2020.

Projekt- og kommunikationskonsulent Anders Taylor Hansen fra Aalborg Bibliotekerne er med til at koordinere bibliotekernes samarbejde på tværs af landet, og han glæder sig over samarbejdet med DR om aktuelle temaer.

- Der er en god synergi for både DR og bibliotekerne i at samarbejde. De 66 biblioteker, der er med i denne omgang, strækker sig på tværs af landet og møder dagligt befolkningen på en helt anden måde, end DR gør via sine kanaler. Det, du oplever på DR’s sendeflade, kan vi gøre levende og større og bygge videre på, når du kommer på biblioteket for at deltage i vores aktiviteter - eller har fået lyst til at vide mere om en bestemt forfatter eller en klassiker, forklarer han.

I forbindelse med ’Med andres ord’ har afdelingen DR Kampagner for eksempel lavet en grafisk pakke med fælles design, så udtrykket er det samme landet over, når bibliotekernes gæster møder de mange tiltag. Samtidig har bibliotekerne leveret skyts og indhold til for eksempel ’Bøgernes Danmarkskort’, der er en del af DR’s litterære tema.

Anders Taylor Hansen forklarer, at bibliotekernes ambition selvfølgelig er at få læselysten frem i danskerne og få flere til at låne bøger. Her kan DR’s programmer hjælpe med at komme ud og gøre nye målgrupper interesserede, som måske ikke bruger bibliotekerne så meget.

- Med en DR-satsning i ryggen får bibliotekerne samtidig en synlighed og en aktualitet med de ting, de laver. Overordnet gør vi temaet stærkere ved at levere indhold og nye vinklinger til hinanden; og så er det bare sjovere at formidle noget, når det spiller op af noget, som andre også er dybt engageret i, siger Anders Taylor Hansen.

Supplerer hinanden godt

Om samarbejdet siger Nikolaj Vitting Hermann, der er tværgående redaktør i DR Medier:

- På bibliotekerne får borgerne ’hands on’-oplevelser med temaet både igennem aktiviteter og i selve biblioteksrummet. Det er mere, end DR kan tilbyde på tv, radio og digitalt. Bibliotekerne giver mulighed for yderligere fordybelse og oplevelse, når man har set eller hørt noget på DR’s platforme og i løbet af ugen besøger sit lokale bibliotek og oplever, at tematikken fortsætter der. Så det er klart, at vi er meget glade for at samarbejde med bibliotekerne, fordi vi med hver vores styrker sammen kan tilbyde en dybere og bredere formidling af vigtige emner, siger han.

For at involvere befolkningen yderligere samarbejder bibliotekerne, DR og Danmarks Biblioteksforening også om at kåre ’Danskernes yndlingscitat’ fra litteraturens verden. Er det for eksempel ’Jeg holder af hverdagen’, et citat fra ’Den grimme ælling’ eller noget helt andet? Frem til den 30. august klokken 11.00 kan alle foreslå et favoritcitat via hjemmesiden yndlingscitat.dk eller med små postkort på bibliotekerne, og herefter kan alle så senere være med til at udpege favoritten på dr.dk.

Også opgaver og skolevideoer

Udover at DR’s programmer og bibliotekerne har fokus på litteraturklassikerne og læselyst i den kommende tid, er DR Skole også klar med det store udtræk i den næste tid. DR Skole laver aktuelt og interaktivt undervisningsmateriale til grundskolens forskellige fag og klassetrin om alt fra teknik til trivsel. Og ligesom man i første sæson med ’Øgendahl og de store forfattere’ lavede opgaver og lærervejledninger til programmerne, gør man det også denne gang, hvor Mick Øgendahl ser nærmere på forfatterne Henrik Pontoppidan, Leonora Christina Ulfeldt, Michael Strunge, Karin Michaelis, Halfdan Rasmussen og Jeppe Aakjær.

Derudover kører både DR Skole og DR Ligetil, der er DR’s netsted med letlæste nyheder, et ’Litteraturlyst for alle’-tema i den kommende tid.

- Temaet er en indgang til litteraturlæsning og tænkt som et lille skub til at komme i gang. Formålet er at gøre litteraturen mere tilgængelig gennem citater, quizzer, interaktive ”dimser” og videoer, forklarer journalist Rikke Weinreich Sørensen fra DR Skole og DR Undervisning.