50 år for månelandingen: Jørgen de Mylius sendte natradio på P1, da det skete

’Fly Me to the Moon’ indledte seks timers direkte radio, som Jørgen de Mylius stod for, mens der i 1969 blev skrevet rumhistorie.

  • Jørgen de Mylius har været ansat i DR i 56 år. I dag laver han musikprogrammer til P5 fra studiet her. (Foto: © Lars Møller Hansen)
  • Jørgen de Mylius i 1969 – året for månelandingen. Her sammen med Annisette fra ’Savage Rose’. (© DR)
  • En del af den originale spilleliste fra 'Du gamle Måne', hvor man kan se, at mange af sangene den nat havde månetema. (Foto: © (DR))
1 / 3

Jørgen de Mylius har den endnu – spillelisten fra den nat for 50 år siden, hvor han sammen med Jørn Hjorting bød op til månebal direkte på P1 fra Radiohuset på Frederiksberg.

De to sendte musikprogrammet ’Du gamle Måne’ den 21. juli 1969 fra klokken 00.10 til 06.00 ’afbrudt af rumfartsredaktionens situationsrapporter hver hele time’, som det hed i programoversigten.

- Det var helt usædvanligt at have et musikprogram på P1 om natten. Jeg havde lavet meget natradio på P3, men på det her tidspunkt sparede DR på mandskabet til natradio, så der var ikke noget om natten på P3. Men det var så stor en begivenhed, at det var vigtigt, at der skete noget hele døgnet den dag, så jeg blev spurgt, om jeg ville lave natradio på P1, fortæller Jørgen de Mylius, der fortsat er aktiv i DR med ’Hithouse’ og ’Eldorado’ på P5.

- Jeg husker, at vi gik til det med krum hals. Der var ikke så mange månemelodier dengang, men specielt i den første time fik vi månestemning ind i programmet, og vi havde en gemytlig nat. Jeg tjekkede forleden, og nu findes der en top-150 over månesange, men så mange var der ikke dengang - eller også orkede vi ikke at spille så mange månesange, griner Jørgen de Mylius.

Af spillelisten kan man se, at ’Fly Me to the Moon’ med Frank Sinatra indledte udsendelsen. Andre månemelodier undervejs var ’Au clair de la lune’ med Kookie Freeman, ’Polka Dots and Moonbeams’ med Bill Evans Trio, ’Hej Månemand’ med Melody Mixers og ’Du gamle måne’ med Jørgen Ingmann på guitar.

Som at deltage i en krimi

Mens Jørgen de Mylius og Jørn Hjorting vendte plader i radiostudiet, kunne de følge det direkte tv-signal fra månelandingen. Klokken 03.56 dansk tid trådte astronaut Neil Armstrong ned på Månens overflade, og han var dermed det første menneske, der satte sin fod på Månen.

- Det var unikt at se direkte billeder af en mand på Månen. Det havde jeg slet ikke tænkt på kunne lade sig gøre. Det var som at deltage i en krimi at følge med i – der gik jo flere timer, fra fartøjet landede på Månen, til Armstrong trådte ud. Kunne noget gå galt? Det hele var så ukendt. Det var en unik verdensbegivenhed, og jeg husker, at jeg tænkte, at nu havde vi et menneske på Månen, nu kunne vi nok sende folk derop en gang om året, men sådan gik det jo ikke, fortæller Jørgen de Mylius.

Men der kan bindes en musikalsk sløjfe på den historiske begivenhed for 50 år siden.

- Efter kærlighed er universet - sol, måne og stjerner - det mest benyttede emne i musikken. Der er noget uforståeligt over det, som gør det interessant. Månelandingen inspirerede også til mange sange, der siden er blevet rockevergreens. ’Space Oddity’ med David Bowie, ’Rocket Man’ med Elton John og en del andre, siger Jørgen de Mylius og understreger: - Det VAR en utrolig begivenhed.

I anledning af 50-året for månelandingen spiller Jørgen de Mylius månemusik i anden halvdel af ’Eldorado’ på P5 lørdag den 20. juli klokken 14-16. Samme aften markerer DR2 50-året for månelandingen med programmer fra klokken 20 og natten igennem.