TV-Avisens Erkan Özden og P3 Nyheders Cecilie Lange står klar til at oplyse danske unge i digital dannelse og etik, når 'I Sandhedens Tjeneste' er klar med fjerde udgave.
De to nyhedsværter rejser sammen med kommentator Henrik Liniger og Snapchat-nyhedsvært Lasse Winther gennem landet i september, hvor 8.-10. klasse på skoler i Odense, Svendborg, Holbæk, Vordingborg, København, Silkeborg og Haderslev skal dyste om at levere god journalistik. I alt vil 17.000 unge blive uddannet i kildekritisk brug af medier.
”Det er vigtigt, at vores børn og unge lærer at reflektere over de nyheder, de møder på nettet. Med ’I Sandhedens Tjeneste’ forsøger vi at gøre dem opmærksomme på de valg- og fravalg, som ligger bag enhver nyhedshistorie,” siger Erkan Özden.
Digital dannelse er en hjørnesten
Stadig flere unge får nyheder fra de sociale medier og indholdstjenester, hvor det kan være svært at skelne det rigtige og faktuelle fra rygter, halve sandheder og decideret falske nyheder.
Derfor vil DR være med til at sikre, at de unge medieforbrugere lærer at navigere i det digitale landskab med en kildekritisk og reflekteret tilgang til de nyheder, de støder på.
Siden 2015 har Erkan Özden i samarbejde med P3 Nyheder givet børn og unge landet over forudsætninger for at begå sig i et kompliceret medielandskab. Eleverne får et indblik i, hvordan en nyhedsredaktion arbejder og hvilke redskaber der bruges, når en nyhedshistorie bliver til. På den måde lærer eleverne, hvad journalistik bygger på, og hvordan en ”rigtig” historie ser ud.
Showet er interaktivt, hvor klasserne bliver delt i to hold, og derefter dyster mod hinanden. Her bliver de stillet over for nogle journalistiske dilemmaer, og på den baggrund skal de træffe afgørende beslutninger. Efterfølgende får de mulighed for at begrunde deres valg.
Gennem showet følger Cecilie Lange arbejdet på elevernes “redaktioner” med sin smartphone, mens eleverne skal sende opgaver til Snapchat-vært Lasse Winther, som hjælper med nyhedsjagten fra DR Byen. Erkan Özden har overblikket med relevante perspektiveringer, der skal gøre de unge klogere på det journalistiske arbejde på DR Nyheder, mens Henrik Liniger kommenterer den intense kamp på gulvet.
Forældrene i fokus
I en tid hvor den digitale udvikling går rivende stærkt, kan det være svært for forældre at følge med sit teenagebarn online. Derfor er det vigtigt, at de også får redskaber til at kunne tale med deres barn om, hvad de ser på de sociale medier og hvordan man agerer i cyberspace.
Fokus i kommunikationen i den nye programrække bliver derfor vendt mod forældrene. I den forbindelse forsøger DR at nå forældrene med et indslag om nyhedsshowets besøg i byen, som indeholder nogle konkrete råd til forældre om, hvordan man kan starte en samtale med sit barn om digitale medier. Indslaget udgives online samme dag som 'I Sandhedens Tjeneste' besøger byen, og vi beder elever, lærere og skoler om hjælp til at videresende indslaget til forældrene.
https://www.youtube.com/watch?v=Y9pCkpkWiJo
”En af de store udfordringer i at danne og ruste en ny generation til kildekritik og etisk mediebrug er, at det er vanskeligt for forældre at være sammen med deres børn, der hvor de er mest, nemlig online.” siger Jeppe Grinderslev, som er projektleder på ’I Sandhedens Tjeneste.’
I programrækken har DR haft fat i flere end 40.000 unge, der er blevet digitalt dannet og mere kritiske nyhedsbrugere. Som et led i indsatsen har skoleelever landet over arbejdet med fake news og kildekritik hos DR Fyn i Odense, DR Nordjylland i Aalborg, DR Midt og Vest i Holstebro, DR Sjælland i Næstved, DR Syd i Aabenraa, DR Østjylland i Aarhus, DR Trekanten i Vejle og DR Bornholm i Rønne.
Her kommer ’I Sandhedens Tjeneste’ i den kommende tid'
- •
4.-5. september: København (DR Byen)
- •
11. september: Holbæk (Holbæk By Skole, afdeling Bjergmarken)
- •
12. september: Vordingborg (DGI Huset)
- •
18.-19. september: Odense (DOK5000)
- •
20. september: Svendborg (Svendborg Idrætscenter)
- •
26. september: Silkeborg (Jysk Musikteater)
- •
27. september: Haderslev (Haderslev Idrætscenter)