Sådan arbejder DR’s mangfoldighedsteam

Her kan du blive klogere på, hvordan DR’s mangfoldighedsteam arbejder.

DR's mangfoldighedsteam består af redaktør Heidi Sivebæk og senior projektleder Marie Junge Ernst (pt. på barsel). Foto: Lars Møller Hansen

DR’s mangfoldighedsprojektets opgave er samlet set at skærpe medarbejdere og chefers evne til at opdage blinde vinkler. Det skal gøres ved:

  • At øge viden om mangfoldighed blandt DR’s medarbejdere og chefer.

  • At udvikle og afprøve konkrete metoder.

  • At sikre bredde i DR’s arbejde med mangfoldighed.

  • At dele viden, resultater og metoder i DR og med omverdenen.

Og så handler det om at gøre det abstrakte konkret – i samarbejde med DR’s redaktioner og afdelinger. Det er nemlig i DR’s redaktioner og afdelinger, at de konkrete forandringsprojekter gennemføres.

DR har en bred tilgang til mangfoldighed

I DR er synet på mangfoldighed bredt og tænkes på tværs af adskillige parametre: Køn, socialklasse, geografi, etnicitet, seksualitet, alder, mennesker med handicap er blandt de emner, vi arbejder med.

For at DR kan afspejle hele befolkningen, skal danskerne inddrages og repræsenteres i al deres mangfoldighed i de produkter, vi leverer.

Derfor har DR’s mangfoldighedsteam fokus på 'de blinde vinkler'. Det drejer sig om alle de fortællinger og perspektiver, man enten misser eller sidder fast i, fordi man endnu ikke er bevidste om dem. Dem skal vi opdage. Og det hjælper teamet omkring mangfoldighed hele DR med at blive bevidst om.

Redskaberne til at understøtte den overordnede opgave om at skærpe medarbejdere og chefers evne til at opdage blinde vinkler er først og fremmest:

  • DR’s mangfoldighedspulje

  • Analyser

  • Videndeling

  • Oplæg og workshops i redaktioner og afdelinger

DR's mangfoldighedspulje

Mangfoldighedsteamet administrerer Mangfoldighedspuljen, der siden 2017 og frem til nu har støttet over 50 projekter. Nogle af projekterne kan man høre mere om her.

Puljen gør det muligt at arbejde dedikeret med mangfoldighed på redaktionerne, og den giver afdelinger i hele organisationen mulighed for at afprøve nye initiativer ift. at øge mangfoldigheden i DR’s indhold.

Analyser

I mangfoldighedsarbejdet bruger teamet analyser som øjenåbnere, der kan skabe grundlag for forandring. Analyserne kan med andre ord være med til at sætte spot på de blinde vinkler.

Teamet udarbejder flere slags analyser - både af hvem, der optræder, og hvordan de optræder i DR’s indhold. Dette kan fx være kvantitativt gennem kildeoptællinger af et program eller kvalitativt gennem indholdsanalyser på tværs af en genre eller et brand (fx DR1).

Videndeling

En helt central del af indsatsen er vidensdeling. Mangfoldighedsprojektet sikrer, at viden deles internt og eksternt.

Til at understøtte dette blev DR’s mangfoldighedssite lanceret i august 2021. På dr.dk/mangfoldighed fortælles om konkrete erfaringer fra mangfoldighedsprojekter på tværs af hele DR.

DR’s mangfoldighedsarbejde videndeles endvidere gennem oplæg ved konferencer, i organisationer samt på uddannelsesinstitutioner.

Oplæg og workshops i redaktioner

Varige forbedringer af mangfoldigheden i DR’s indhold skal både skabes og forankres der, hvor medarbejderne har deres dagligdag.

Mangfoldighedsteamets analyser præsenteres løbende for chefer og anvendes i forbindelse med udviklingsworkshops med medarbejdere, hvor der således arbejdes med ”den blinde vinkel” med henblik på at udvikle konkrete forandringsinitiativer.