DR Viden og P3 gik på jagt efter unge eksperter

Redaktionerne satte sig for at skabe et yngre felt af eksperter til artikler og radioindslag. Med støtte fra DR’s Mangfoldighedspulje lykkedes det at lave en ’blå bog’ med relevante kilder.

Der er ikke ligefrem tradition for, at unge forskere optræder i medierne, når forskningsresultater bliver fremlagt, eller når eksperterne skal gøre os klogere på aktuelle emner.

I 2020 satte DR Viden i Aalborg og P3 i DR Byen sig for at ændre på dette billede. Hør Carsten Nymann, redaktionschef hos DR Viden, fortælle om det i videoen nedenfor

- Når vi kigger på klassiske ekspertkilder, er der en tendens til, at de er meget ens. Det er ofte de ældre herrer, som står øverst på forskningsrapporterne. Det er der som sådan ikke noget i vejen med, men vi syntes, det kunne være interessant at få flere unge forskere på banen. Ph.d.erne i slut-20’erne og start-30’erne ligner den ældste del af vores målgruppe. Vi ville derfor skabe et korps af unge eksperter, vi kunne trække på, siger Carsten Nymann, redaktionschef hos DR Viden.

Det var dog ikke noget, man sådan lige gjorde fra den ene dag til den anden.

- Der er nogle hierarkier inden for forskningsverden, som betyder, at vi ikke kender de unge forskere. Professorerne er ofte hovedforfatterne på rapporterne og dem, der udtaler sig, selvom den 29-årige ph.d.er har lavet en stor del af arbejdet, forklarer Carsten Nymann.

'Blå bog' sikrer et alternativ

Derfor var første skridt for DR Viden og P3 at få kendskab til forskerne. De kontaktede relevante uddannelsesinstitutioner og efterspurgte, at forskerne skulle skrive tilbage med en kort beskrivelse, hvis de ønskede at være med. Det gjorde 147. Næste skridt var at finde det helt rette korps.

- Vi valgte dem ud, der havde evner til at formulere sig og repræsenterede områder, vi gerne ville have med på listen. Det blev til 72, som vi inviterede på en digital workshop. Her fik de præsenteret, hvordan vi arbejder på DR, de hørte om vores målgruppe, og hvorfor vores indhold er vinklet, som det er i forhold til målgruppen. De blev desuden interviewet af P3-værter. Det handlede om at gøre dem trygge ved DR, vores journalistiske arbejdsmetoder og hvorfor vi gør, som vi gør i vores formidling, fortæller Carsten Nymann.

Efter workshoppen blev feltet skåret ned til 12 kvinder og 10 mænd.

- Dem har vi samlet i en ’blå bog’, som indeholder 22 udvalgte eksperter inden for en bred palet af forskningsområder. De er alle gode til at lave forklaringer til folk, der ikke er eksperter selv, og de er nu forberedt på, at DR kan ringe til dem for at høre, om de vil medvirke i artikler og programmer. For os handler det om ikke at ringe til de samme, som vi plejer, men det kan være svært, når vi ikke har et alternativ. Det har vi nu med denne ’blå bog’, siger Carsten Nymann. Projektet med at finde de unge forskere blev støttet økonomisk af DR’s Mangfoldighedspulje.