- •
Tid: Hele aftenen
- •
Sted: Indre Gade, DR Byen
Er du en af dem, der kan huske, at der engang stod en stor fastnet-telefon på bordet i TV-Avisens studie, og som måske også kan huske, hvordan værten febrilsk måtte tage den, hvis den pludselig ringede midt under udsendelsen?
Hvis du kan, kan du nu få et gensyn med den, og hvis ikke kan du opleve den selv, når DR Museum deltager i Kulturnatten.
DR Museum er ikke et egentlig museum, men en forening, hvor medlemmerne især er tidligere DR-medarbejdere, som kan historien om alt fra TV-studier til lydpulte, tekstmaskiner, videoproduktion, klippeborde og meget andet, og af og til fortæller om det ved udadvendte aktiviteter – for eksempel på Ringsted Radiomuseum, Enigma – Museet for post, tele og kommunikation og under Kulturnatten i DR Byen. Samtidig tager foreningen vare om en stribe af de tekniske effekter og maskiner fra DR i fortiden.
På Kulturnatten i 2024 kan du netop prøve at se dig selv som speaker i TV Avisens første studie, som det så ud, da TV Avisen havde premiere den 15. oktober 1965 med Eric Danielsen som vært.
Noget af det andet, DR Museum har med, er en historisk pladespiller fra Radiohuset på Frederiksberg – en pladespiller fra 1951, som stadig kan spille plader.
Pladespilleren er en af omkring 20 af slagsen, som stod i Radiohuset i 1950’erne og 1960’erne, og som sørgede for, at DR også kunne spille grammofonmusik i sine musikprogrammer – for eksempel ’Giro 413’, som allerede fandtes dengang.
Pladespillerne var bygget af det danske firma Lyrec, der også byggede DR’s spolebåndmaskiner i de samme årtier.
DR opfandt særligt anlæg til undertekster
Du kan også blive skarp på, hvordan DR har lavet undertekster gennem årene. Da store lande typisk eftersynkroniserer tekster og ikke bringer undertekster, måtte DR i starten selv udvikle et anlæg til undertekster. På Kulturnatten kan du for eksempel se tekstanlægget, der blandt andet omfattede en papirrulle, og som sørgede for, at der kom undertekster på skærmen i næsten 20 år. Senere blev underteksterne elektroniske, og også det kan du høre om i DR Byen på Kulturnatten.
DR Museum byder helt sikkert også på andre oplevelser fra fortidens TV-Byen og Radiohuset, og flere af værterne på standen har selv været med til at lave TV og radio i årtier.