De fleste unge er for længst færdige med at ønske offentligt tillykke med fødselsdagen på Facebook, mens deres forældre, med stor fornøjelse, stadig poster sjove babybilleder fra de allerførste fødselsdage, hvor lillepigen har flødeskum i hele ansigtet, og dertil skriver stolte opslag om deres nu næsten voksne pige. Det er blot et af mange eksempler på den tåkrummende generationskollision, der hersker på sociale medier generelt og Facebook specifikt.
Din egen primære grund til at være på Facebook er højst sandsynligt at holde kontakten med venner og familie. Det motiv er nemlig gennemgående for de allerfleste danske Facebook-brugere, men dernæst ophører ligheden, og generationsforskelle træder meget tydeligt frem. DR Medieforskning ser her nærmere på de største forskelle mellem generationerne på sociale medier – for hvordan klarer vi egentlig at navigere side om side i uskrevne regler?
Alt ånder fred og ro
De fleste unge holder fast i Facebook alene af den grund, at det er her, man holder styr på invitationer til private fester, kulturelle begivenheder og offentlige events. Mailadresser og telefonnumre forældes og fornyes, men Facebook-kontakten består. Det ville simpelthen blive for besværligt at organisere noget som helst, hvis de ikke havde Facebook og dermed alle vennerne samlet på et sted.
For de modne danskere handler Facebook om noget helt andet, nemlig om at dyrke grupper og online interessefællesskaber. Her følger de haveentusiaster, de får brugbare motortips eller anbefalinger fra venner til den næste biograftur. Dertil kommer en lille sludder i kommentarfeltet – oftest i god tone.
Så længe hver passer sit
De unge vedligeholder deres profil på Facebook ganske minimalistisk ved at opdatere om få store officielle livsbegivenheder, såsom uddannelse, jobskifte og bryllup. Facebook opfattes nemlig som et meget offentligt sted, hvor fx en kommende arbejdsgiver også kan kigge med. De unge fyrer den selvfølgelig stadig af med fester og live-stream fra dansegulvet, men det hører bare hjemme på nogle helt andre sociale medier end Facebook, nemlig Instagram og Snapchat, hvor skaren af venner er håndplukket og nøje tilpasset indholdet.
Har man derimod entreret 40’erne, antager de store begivenheder en noget anden karakter, og der bliver oftere opdateret på Facebook.
Nu ser vi veldækkede juleborde, der kun venter på gæsterne, vidunderlige dage på Korfu sammen med Leif, Mia +9 andre venner, plader med friskbagte kanelsnurrer og daglige løbeture om Lyngby sø på tid samt to bare knæ og et perlende glas rosé på baggrund af solnedgang, og så på en tirsdag. Her er det langt fra alle, der har Instagram – og endnu færre Snapchat. Derfor deles der langt mere hjemme fra privaten på Facebook-profilerne.
”Mine forældre er tåkrummende, når deres opslag rammer det forkerte forum. De ser det ikke som et problem. De er mere naive eller mener, de har ret til at lægge ting op.” (Kvinde, 22 år)
Så længe hver passer sit, ånder alt ro og fred på Facebook – lige indtil nogen fra en ældre generation får trang til at skrive en opdatering eller dele et billede i anledning af et cafébesøg, de første erantis eller måske en fødselsdag.
De første alderstegn viser sig på fødselsdage
Sig mig, hvor ofte du skriver fødselsdagshilsner, og jeg skal sige dig, hvor gammel du er. Mange voksne og ældre har stor fornøjelse af at skrive og modtage lykønskninger og hilsner i anledning af fødselsdag. Det har de yngre ofte kun himmelvendte øjne tilovers for.
”Min far har sådan en standard med tre emojis, som han bare skriver på alles væg: Tillykke min ven [Flag]-[Gave]-[Lagkage]. Det er lidt hult". (Mand, 27 år)
De unge er færdige med at sende flag og lagkager til hinanden i fuld offentlighed. De orker ikke at få deres Facebook-side oversvømmet af emojis fra ældre familiemedlemmer – og da slet ikke, hvis deres mor tvinger dem til at gå ind og sige tak eller <3 til hver enkelt hilsen, bare fordi det er almindelig høflighed. De fleste unge bruger Facebook som reminder, men foretrækker derefter at skrive private beskeder på Messenger. De fatter ikke deres forældres behov for at skrive tillykke offentligt på deres væg, når de alligevel skal ses om en halv time til brunch. De kunne lige så godt stikke hovedet ud ad vinduet og råbe et trefoldigt leve!
Samtykketendens
Flere unge har det stramt med at blive tagget i opslag eller billeder, for der hersker ikke megen tiltro til, at de ældre ved, hvor mange der kigger med i Facebooks offentlige rum. Der er ingen tvivl om, hvor tendensen bærer henad blandt de unge. Det er efterhånden uhørt at poste noget på Facebook uden at indhente accept, godkendelse og samtykke til både billede og opslag, især hvis man tagger. De unge selv er mere eller mindre konsekvent holdt op med at dele billeder på Facebook, men de plages, til deres store fortrydelse, af, at deres grænser ikke altid bliver respekteret af andre generationer.
”Jeg siger til min mor, at hun ikke skal lægge det op på Facebook, og så gør hun det alligevel. Hun tagger mig, og så fjerner jeg det. Jeg vil gerne have en neutral side.” (Mand, 19 år)
Blandt de ældre Facebook-brugere kan nogle faktisk godt komme i tvivl, om det er i orden at dele et billede eller tagge andre i dagens opdatering, fordi de fornemmer, at der hersker uskrevne regler, som de ikke er helt opdateret på. Men der er også dem fra den ældste generation, der overhovedet ikke er det mindste i tvivl og ikke føler, at de bør indhente samtykke til at dele, da de, alene på grund af deres alder, føler, at de så rigeligt er i besiddelse af sund fornuft.
”Der er ingen grund til at spørge. Vi er i den alder, der nok ved, hvad der er ok.” (Kvinde, 64 år)
Kun få har en reel aftale, som de rent faktisk har snakket igennem med familie eller venner, mens rigtig mange jonglerer med diverse uskrevne regler. Og det er ikke helt nemt. Bedsteforældregenerationen kan fx være i tæt familie med meget forskellige sæt af normer. Det ene hold voksne børn og børnebørn vil intet dele, mens det andet hold lystigt selv deler sjove oplevelser og endeløs babyspam.
”Jeg ved snart ikke, hvad der er god og dårlig stil på Facebook. Jeg føler mig ikke hjemme. Hvad er god etikette i dag? Der er rigtig meget lort på Facebook, men hvad er egentlig godt?” (Mand, 66 år)
Med ryggen mod Facebook-væggen
Når de ældre generationer overtræder de unges grænser, enten fordi de ikke forstår dem eller ikke accepterer de uskrevne regler, kan de unge afbøde den værste katastrofe ved at få en notifikation. På den måde kan de gennemse eller afvise tags, før de vises på Facebook. Men det sætter ikke altid en stopper for familie-boomerens billeddeling, så andre gange må de simpelthen opgive at sige noget og bare leve med skammen. Det er til tider svært pinligt.
”Konfirmationer er den vildeste boomer-cocktail. Forældre zoomer helt upassende ind på deres teens og live-streamer på Facebook under trosbekendelsen. Det er bare så akavet og megapinligt.” (Kvinde, 22 år)
Kunsten at jonglere eller tilgive
Det er særdeles vanskeligt at holde styr på alle de uskrevne regler, da grænserne flytter sig løbende og varierer fra det ene til det næste sociale medie. Det, der gælder på Facebook, er ikke helt det samme som på Instagram – for slet ikke at tale om Snapchat, hvor kun de færreste spørger om lov. Unge er mindst lige så drinksdrikkende, solnedgangsnydende og partypinlige som deres forældre og bedsteforældre, men de forstår at fordele deres engagement på præcis de medier, der kan bære indholdet. De unge opfører sig således pænt i det offentlige rum på Facebook, udveksler private feriebilleder på Instagram og skejer ud i weekenden på Snapchat.
Det er en vanskelig manøvre, for man skal ikke blot kende sine egne grænser, men faktisk også alle ens venner og familiemedlemmers individuelle grænser for delinger. De dygtigste jonglører har næse for at opsnappe, hvordan venner og familie selv deler billeder, for derudfra at kopiere de respektive grænser ind i hvert enkelt venskab på de forskellige sociale medier. Det er et godt tip, men også et stort arbejde. Og lykkes det ikke altid lige godt for de ældste brugere af sociale medier, må vi være large med tilgivelse, når forældre fucker med feedet. Alle har en boomer.