Han har dækket Mellemøsten i flere år, men i 2018 flyttede korrespondent Michael S. Lund fra DR Nyheder med familien til Istanbul som en del af en styrket udenrigsdækning i DR.
”Jeg får en helt anden føling med regionen ved at være hernede. Jeg ser andre historier, jeg oplever tingene på en anden måde, og jeg kommer tættere på historierne. Samtidig er Istanbul hub til resten af Mellemøsten, så jeg kan komme hurtigt rundt, når historier udvikler sig,” fortæller Michael S. Lund fra sit nye hjem i Istanbul.
Og netop her i byen fandt en af efterårets helt store historier sted. Den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi blev dræbt, da han gik ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul.
”Det var en vild historie at dække, fordi det er så langt ude, at en journalist går ind på et konsulat midt i byen – i et forretnings- og diplomatkvarter – og bliver slået ihjel. Det virker som en dårlig kriminalroman. Det var interessant, ikke på grund af de brutale detaljer, men fordi der gik storpolitik i den, da USA og præsident Donald Trump skulle forholde sig til drabet,” siger Michael S. Lund og fortsætter:
”Det var ikke den nemmeste historie at dække. Politiet holdt ikke pressekonferencer, myndighederne var meget lukkede, og der blev lagt spin ud af tyrkiske efterforskere. Jeg og de lokale journalister, jeg kender og arbejder med, skulle forsøge at vurdere, om de ting, der kom ud fra myndighederne, var rigtige. Det er svært som udenlandsk journalist at få en anklager til at tage telefonen og svare på spørgsmål, så man selv kan få adgang til fakta.”
Nærmest jaget ud
De anderledes arbejdsvilkår mærkede Michael S. Lund også i forbindelse med det tyrkiske præsidentvalg i juni. Her var han rejst til byen Erzurum for at interviewe nogle af præsident Erdogans støtter for at forstå dem.
”Jeg stillede dem naturligvis også nogle kritiske spørgsmål undervejs, og det resulterede i, at jeg nærmest blev jaget ud af et vælgermøde. Der var en, der filmede episoden på sin telefon, og det klip endte som tophistorie på de store tyrkiske tv-stationer. Jeg er efterfølgende flere gange blevet genkendt som ham, der render rundt og provokerer Erdogans folk. Hernede kan man ofte blive set som en part i konflikten, så hvis man stiller kritiske spørgsmål, bliver det opfattet, som om man anklager folk for alt muligt. Der er et helt andet pres på journalister i Tyrkiet,” forklarer Michael S. Lund.
Det er ikke kun de nye omgivelser i Tyrkiet og dækningen af de store historier i landet, som har sat sit præg på Michael S. Lunds 2018. Han har også været på reportagerejse til Syrien.
”Jeg har været inde i forstæder til Damaskus, Homs og Aleppo, og det var rystende at se, hvad syv års borgerkrig har gjort ved de steder. Der er tale om voldsomme ødelæggelser. De værst ramte områder er smadrede. Det har tidligere været svært at komme ind i de områder, så for mig har det været vigtigt at komme ind og få et personligt indtryk af situationen,” fortæller Michael S. Lund.
Michael S. Lund er foreløbigt udstationeret som DR’s mellemøstkorrespondent i Istanbul i to år.