Selv om 2017 var præget af en stribe forandringer i måden, som radio bliver distribueret på, betød det kun små skvulp i radiolytningen, at den gamle DAB-standard blev omlagt til DAB+, og at radiodistributionen på kabel blev afbrudt for mange danskere.
En opgørelse, som DR Medieforskning har lavet, og som offentliggøres i rapporten ’Medieudviklingen 2017’, der kommer senere i januar, viser, at radiolytningen samlet set faldt fra 1 time og 56 minutter om dagen i 2016 til 1 time og 51 minutter i 2017. Størst var faldet blandt de 20-39-årige, der hørte 12 minutter mindre radio dagligt.
”Samlet set er det nu på ingen måde sådan, at danskerne er ved at svigte radioen. I 2017 var det 92 procent af befolkningen, der hørte radio i løbet af en uge, hvor tallet var 93 procent i 2016. DRs andel af radiolytningen faldt fra 73 procent til 72 procent i løbet af perioden, mens det kommercielle marked og Radio24syv voksede med henholdsvis 0,1 og 0,3 procentpoint,” forklarer lederen af DR Medieforskning Dennis Christensen.
Finder alternativer
At radiolytningen er faldet en smule er ikke nyt, for de seneste år er den faldet – helt uden hjælp fra distributionsomlægninger.
”Der er meget, der tyder på, at lytterne har været i stand til at finde alternativer, hvis deres foretrukne kanaler er blevet påvirket af ændringerne,” siger Dennis Christensen.
Umiddelbart efter at den gamle DAB-standard i efteråret 2017 blev omlagt til det nye DAB+, faldt DAB-lytningen med 40 procent, men siden er den steget igen. Og omlægningen kostede ikke lytning, da de lyttere, der forlod DAB, blot fandt nye måder at høre radio på i stedet – for eksempel på FM, på DRs radioapp eller ved at købe nye DAB+-radioer.
”Selv om DAB-omlægningen ikke betød det store for den samlede lytning, blev visse kanaler uden en FM-frekvens ramt hårdt. For eksempel faldt lytningen til DAB-kanalen P5 med syv procent, mens DAB- og FM-kanalen P4 steg med seks procent. Det skyldes, at langt de fleste DAB-apparater kan modtage FM, og derfor var der også mange, der – i stedet for at smide DAB-radioen ud, som ikke understøttede DAB+-formatet, blot indstillede den på FM i stedet for,” siger Dennis Christensen.
DR forventer at have tal for befolkningens podcast-lytning klar, når ’Medieudviklingen 2017’ kommer senere på måneden.