Følg nyhederne, mens de sker, og bliv opdateret på de største historier, når det passer dig. Det var bare et af mange tilbud, som DR lancerede i 2023, hvor TVA Live havde premiere.
Det var også året, hvor DR åbnede redaktion i Sydney, lancerede et nyt og forbedret login til DRTV og gjorde DR LYD til hovedindgang til DR's podcasts.
2023 var ligeledes året, hvor DR havde særligt fokus på 'Danskere i verden', på Carl Nielsen og på hvordan Rusland fører hybridkrig i de nordiske lande med spioner, troldehære, avancerede undervandsprogrammer og hemmelige aktioner. Blandt meget, meget andet.
Gennem året har dr.dk/omdr fulgt med i stort og småt i DR. Her får du et overblik over 10 centrale sager fra 2023.
DR LYD blev hovedindgang til DR’s podcasts
DR LYD skal fremover være lytternes hovedindgang til DR’s podcasts. Sådan lød meldingen fra DR i maj 2023, hvor nye afsnit af podcastversionen af ’Sara & Monopolet’ fra samme måned alene var tilgængelige i DR LYD.
DR fandt det nødvendigt at fremtidssikre DR’s lydunivers, og baggrunden var de seneste års ændrede lyttevaner og udviklingen i medielandskabet, som blandt andet har betydet, at andre platforme ved ændringen stod for to ud af tre afspilninger af DR’s podcasts.
- Der er to vigtige grunde til, at vi tager dette skridt nu. Den første er, at vi fremover får svært ved at løse vores public service-opgaver, hvis vi som i dag er afhængig af at udkomme på kommercielle podcastplatforme. De favoriserer i stigende grad betalingsindhold, der gør det svært for lytterne at tilgå indhold fra DR, som de jo allerede har betalt for. Den anden grund er, at vi i DR LYD kan præsenterer danskerne for DR’s samlede lydunivers, som de ellers ikke ville opdage på de kommercielle platforme, sagde chefen for DR LYD, Tine Godsk Hansen, i forbindelse med lanceringen.
Her sagde hun også:
- Efterhånden, som vi samler flere og flere podcasts eksklusivt i DR LYD, vil nye brugere også begynde at lytte til andet public service-indhold i DR LYD, som dermed vil få endnu flere lyttere.
’Skyggekrigen’ om Ruslands hybridkrig
I dokumentarserien ’Skyggekrigen’, som DR1 og DRTV sendte i foråret 2023, afslørede et hold af graverjournalister fra DR samt fra de øvrige nordiske public service-stationer, norske NRK, svenske SVT og finske Yle, hvordan Rusland fører hybridkrig i de nordiske lande med spioner, troldehære, avancerede undervandsprogrammer og hemmelige aktioner.
Ofte begynder den undersøgende og afslørende journalistik med et tip eller informationer fra en eller flere kilder. Sådan var det ikke med ’Skyggekrigen’. Her inviterede DR undersøgende kolleger fra de øvrige nordiske lande med ombord i projektet, da det stadig var en løselig idé. - Jeg havde i nogle år gået og tænkt, hvordan vi som undersøgende journalister kunne komme ind i dækningen af Rusland. Krigen (da Rusland invaderer Ukraine) blev den anledning, forklarede journalist Niels Fastrup fra DR Dokumentar til dr.dk/omdr i forbindelse med, at serien blev sendt.
Her sagde journalist Lisbeth Quass fra DR Dokumentar videre:
- For os er det vigtigt, at det ikke skulle være enkelthistorier. Vi ville belyse den samlede trussel mod vores lande.
DR lancerede nyt og forbedret login på DRTV
DR lancerede i sensommeren 2023 et nyt og forbedret login til streamingtjenesten DRTV, som samtidig skal gøre DRTV mere personligt relevant for danskerne. Nyt var det, at det i løbet af 2024 bliver obligatorisk for alle brugere at logge ind.
Ambitionen er, at alle danskere skal have et mere personligt relevant DRTV-tilbud, der lever op til deres forventninger til både indhold og funktionalitet.
- Når man logger ind, får man sin egen forside til DRTV. Der vil både være indhold, alle danskere kan være fælles om, og så vil der være indhold, der er mere personligt relevant for den enkelte. Uanset om man ser DR-indhold på en tablet, tv eller mobil, sagde direktør for DR Strategi og Brugere Lasse Bastkjær Jensen i forbindelse med lanceringen:
- Der er mange fordele ved at logge ind, og login betyder, at DRTV på flere områder kommer på niveau med det, brugerne forventer.
DRTV kan genkende brugerne på tværs af enheder og huske, hvilke programmer brugerne sidst har set, og hvor langt de er kommet. En husstand kan vælge kun at oprette ét login og herunder kan alle medlemmer af husstanden få en personlig profil - helt, som man kender det fra andre streamingtjenester.
Derudover kan forældre under eget login oprette børneprofiler på DRTV, så børn først og fremmest bliver præsenteret for indhold, der er lavet til netop dem og ikke til de voksne. Endelig er der mulighed for at få personlige anbefalinger og for at se DRTV i udlandet.
TV Avisen når det passer dig
Følg nyhederne, mens de sker, og bliv opdateret på de største historier, når det passer dig. Det blev muligt fra september 2023, hvor TVA Live havde premiere. Det var en ny udgave af TV Avisen, som altid er opdateret med seneste nyt fra hele Danmark og resten af verden.
- Vi gentænker nu TV Avisen, så den matcher brugernes krav og behov, samtidig med at vi bevarer TV Avisens dyrebare DNA, der har været kernen i vores nyhedsformidling siden 1965. Med et løfte til brugerne om, at TV Avisen fremover altid opdaterer dem på det vigtigste lige nu, sender vi et klart signal om, at TV Avisen ikke længere er noget, man skal sidde og vente på, men er en nyhedsservice, der altid er vågen og opdateret, og som kan tilgås, lige når det passer den enkelte, sagde Sandy French, der er nyhedsdirektør i DR, ved premieren.
Seerne ser værterne indgå i flere forskellige værtsroller på TVA. Nogle gange på TVA Live og andre gange på de faste TV Aviser på DR1 klokken 18.30 og 21.00 eller fra begivenheder rundt om i landet.
’P3 Missionen’ satte fokus på unges mistrivsel
Mistrivslen blandt unge udgør et samfundsproblem. Derfor igangsatte DR ’P3 Missionen: Hvad gør dig glad?’, der i 2023 på tværs af P3’s platforme satte fokus på den mentale trivsel hos unge. DR gik – sammen med Ebbefos Fonden og Østifterne – sammen om aktiviteter i hele landet for at finde ud af, hvordan rammerne for et godt ungeliv kunne styrkes. Formålet var blandt andet sætte unges mentale trivsel på dagsordenen, styrke unges viden om mental sundhedsfremme og sikre, at unge bliver hørt, når de besvarer spørgsmålet ’Hvad gør dig glad?’
- De unges mentale helbred er et anliggende, der vedrører hele det danske samfund. Derfor er det et både oplagt og vigtigt emne, P3 Missionen tager op. Jeg er rigtig glad for, at det kan ske gennem samarbejder med en række andre stærke kræfter fra blandt andre Ebbefos Fonden, Østifterne og et hav af andre dedikerede og fagligt stærke organisationer. Det giver flere og nye muligheder for at komme omkring trivselsudfordringen, sagde DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn ved lanceringen i marts 2023.
P3 Missionen i 2023 tog udgangspunkt i seks livsarenaer, der danner rammen for unges liv: familien, skolen, arbejdet, venner/sociale relationer, fritidslivet og onlinelivet. DR har netop offentliggjort, at P3 Missionen fortsætter i 2024, og på sitet dr.dk/p3missionen kan du læse meget mere om årets mission.
DR-tema om ’Danskere i verden’
Tusindvis af danskere er gennem tiden udvandret til alle dele af verden – nogle af lyst og nogle af nød. I et stort tema i 2023 – ’Danskere i verden’ – satte DR fokus på nogle af de danske udvandrere, der op gennem tiden og stadig i dag sætter et dansk aftryk på verdenshistorien.
Temaet indeholdt blandt andet drama-dokumentarserien ’Danskere i verden’, der med Stéphanie Surrugue som vært, fortalte – verdensdel for verdensdel – hvilke spor danskerne har sat, og hvad man ude i verden egentlig forbinder med Danmark. Temaet bød også på et vikingetogt over Atlanten i programserien ’Togtet’, et portræt af topmodellen Josephine Skriver og et samarbejde med bibliotekerne med et særligt fokus på slægtsforskning.
- Det er ambitionen med ’Danskere i verden’ at løfte blikket ud mod den verden, vi lever i, og give perspektiv på dansk kultur i en global verden. Vi skal lære de danskere at kende, som både nu og før i tiden har været med til at præge det verdenssamfund, vi lever i den dag i dag. På godt og ondt. Vi er ofte fascineret og inspireret af de danskere, der lever i udlandet og i en anden kultur – og det skaber også stolthed herhjemme. Rigtig mange danskere har sat aftryk gennem tiden – og i serien er vi især optaget af at fortælle danskerne de historier, vi ikke har hørt før, sagde direktøren for DR Kultur, Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen, i forbindelse med lanceringen.
DR’s nyhedsredaktion i Sydney gik i luften
Efter års forberedelse og mange ugers praktiske øvelser i både Danmark og Australien, gik DR’s nyhedsredaktion i Sydney i luften i september 2023. Her er fem medarbejdere på skift med til at holde DR’s nyhedsmaskine i gang døgnet rundt.
Fra den nyetablerede redaktion og studiet hos DR’s australske pendant ABC bliver der skrevet nyhedsartikler til dr.dk, sendt Radioavisen til Danmark om natten og forberedt morgendækning på de historier, der opstår sent om aftenen og om natten. Når man som i Sydney er otte til ti timer foran Danmark, dækker man natten i Danmark fra et område, hvor det er dag.
- Formålet med redaktionen i Sydney er at sikre et nyhedsdøgn, der aldrig slutter. Det skal styrke dr.dk, Radioavisen og morgenen på tværs af vores platforme. Vi holder øje med verden på brugernes vegne, og håber vi kan hæve vores journalistiske kvalitet, fordi vi hele tiden er på omdrejningshøjde med nyhedsstrømmen og ikke skal starte dagen med at læse op på, hvad der er sket de foregående timer, sagde Jens Conrad-Petersen, der blandt andet er redaktionschef for Radioavisen, i forbindelse med lanceringen til dr.dk/omdr.
DR samler to direktørområder til et
En central nyhed internt i DR var, at DR’s to direktørområder Bruger, Marked og Publicering (BMP) og Generaldirektørens Stab i maj 2023 blev samlet i en nyt direktørområde. Senere på året fik det navnet DR Strategi og Brugere. Lasse Bastkjær Jensen, der hidtil havde været direktør for Generaldirektørens Stab, blev direktør for det nye, samlede område.
Det nye område blev etableret for at sikre et endnu stærkere helhedsblik på DR’s kerneopgaver og skabe bedre sammenhæng mellem strategien og brugerne.
Generaldirektør Maria Rørbye Rønn forklarede ved offentliggørelsen, at denne højere grad af tværgående perspektiv og samarbejde var helt afgørende for den videre udvikling af DR.
- Jeg er sikker på, at en integration mellem de områder, der i dag har ansvaret for det tværgående og helhedsorienterede blik på vores kerneopgave, vil styrke DR’s virke og sikre en stærkere drivkraft bag implementeringen af strategien. Det bliver en fordel, at vi nu endnu bedre kan samtænke vores indsats, uanset om det gælder indhold, digitale brugerindgange, markedsføring eller kommunikation, sagde hun.
Udover generaldirektøren består DR’s direktion nu af nyhedsdirektør Sandy French, direktør for Kultur, Børn & Unge, Henrik Bo Nielsen, direktør for Økonomi, Teknologi og Medieproduktion, Mads Diness samt Lasse Bastkjær Jensen.
DR gik med i bredt dramasamarbejde i Europa
Danskerne kan se frem til endnu flere dramaserier på DRTV de kommende år. Sammen med syv andre public service-stationer i Nordvesteuropa har DR aftalt at samproducere otte kvalitetsserier årligt. Det hele sker under navnet ’New8’.
- Med New8 ønsker vi at styrke det nordiske og europæiske samarbejde om at skabe, udbrede og finansiere otte kvalitetsserier årligt. Det betyder, at vi kan vise endnu mere public service-fiktion, uden at det koster os mere. Derfor er vi meget glade for, at det er lykkedes at gå sammen om at skabe en stærk, lokal position i et marked, der ellers er domineret af internationale kommercielle streamingtjenester, sagde DR’s fiktionschef Henriette Marienlund ved lanceringen af samarbejdet i oktober 2023.
Hele samarbejdet er tillidsbaseret og foreløbigt gælder det for tre år:
- Som public service-stationer bygger vi på fælles værdier og mål om at lave serier for mennesker ved både at afspejle de samfund, vi lever i, og underholde med frit tilgængelig fiktion fra allerøverste hylde. Vi kender kvaliteten af hinandens dramaproduktioner og er overbeviste om, at europæisk fiktion blot vil blive endnu bedre gennem udveksling af viden og ekspertise mellem deltagerne i New8, siger Henriette Marienlund.
DR kastede nyt lys over Carl Nielsen
Alle DR’s kor og orkestre var i spil, da DR gennem hele april 2024 hyldede komponisten Carl Nielsen med 10 live-koncerter og 50 timers radio, tv og virtual reality-film. Det hele skete under titlen ’Nielsen, Nielsen, Nielsen’.
Omdrejningspunktet var seks koncerter med DR Symfoniorkestret og chefdirigent Fabio Luisi, som opførte Carl Nielsens vigtigste værker for kor og orkester, men også DR Big Band, DR Koncertkoret, DR Juniorkoret og DR Vokalensemblet gav deres særlige bud på den fynske komponists musik.
Bag DR Koncerthusets store Nielsen-hyldest lå et ønske om at kaste nyt lys på den store, danske komponist og vise ham som en kunstner og et menneske, der satte sit stærke, personlige aftryk i verden.
- Allerede i Nielsens egen levetid blev hans musik opført i metropoler som Berlin, Paris og Tokyo. Det brede vingefang, som også går igen i selve musikken, vil vi gerne afspejle i vores meget vidtfavnende musikalske hyldest, hvor stort set alle DR’s kor og orkestre medvirker… Han var ikke bare en komponist med stor integritet og stærke, nordiske rødder, men også en kunstner, der sugede en bred vifte af kulturelle indtryk til sig og selv satte aftryk langt ud over Danmarks grænser, sagde chefen for DR Koncerthuset, Den levende musik og P2 Kim Bohr i forbindelse med præsentationen af planerne.