Med krig i Ukraine og såvel folketingsvalg som afstemning om forsvarsforbeholdet, var der nyhedsmæssigt en masse at dække for DR Nyheder i 2022. Det var samtidig et stort sportsår med blandt andet fodbold-EM for kvinder og fodbold-VM for mænd og for første gang nogen sinde en Tour de France-start i Danmark.
I DR samlede DR3 og P3 kræfterne, ligesom DR fik en ny dramastrategi og samtidig bød på en række nye – og velkendte – dramaserier. Året havde også et særligt tema om forholdet mellem Grønland og Danmark, ligesom DR bød dramadokumentar-serien ’Krag & Virkner’.
Gennem året har dr.dk/omdr fulgt med i stort og småt i DR, og her får du et overblik over ni centrale sager fra 2022.
DR3 og P3 samlede kræfterne om tydeligt unge-tilbud
I løbet af en uge er DR i kontakt med næsten alle danske unge, og den position har DR en ambition om at fastholde – også selv om konkurrencen er hård. I den digitale virkelighed gebærder ikke mindst de unge brugere sig flydende mellem medier og platforme, og derfor giver det ikke længere mening at dele sine tilbud på lyd og billede op.
Sådan lød meldingen fra DR i april 2022, hvor det blev besluttet at samle P3’s og DR3’s kræfter og videreføre unge-tilbuddet under et stærkt og mere sammenhængende P3.
Opgaven, som DR3 har haft med at levere TV-indhold, er fortsat en vigtig hjørnesten i det nye P3-tilbud, men for at skabe en højere grad af genkendelighed blandt utallige andre tilbud, blev ungeindholdet samlet under ét navn i stedet for to. Derved støder man nu på P3’s limegrønne logo – uanset om man streamer på DRTV, er på dr.dk, hører podcast eller lytter til radio.
- Ungdommen flytter sig hele tiden, og vi skal flytte os med, sagde ledende redaktionschef i DR Ung Malene Birkebæk ved udmeldingen, hvor hun også sagde, at ambitionen var at skabe et entydigt dansk ungetilbud, der harmonerer med medievanerne i en digital tidsalder.
En af målsætningerne med det samlede P3 er at være tættest på de danske unge, og derfor arbejder DR’s ungeredaktion med en høj grad af brugerinddragelse på tværs af landet.
Et år med både afstemning om forsvarsforbehold og folketingsvalg
Med sine ambitioner om at bidrage til demokratiet vil DR grundlæggende gerne bidrage til, at alle – unge som voksne – føler sig klædt på til at deltage i den demokratiske proces.
I 2022 var befolkningen to gange ved stemmeurnerne. Først den 1. juni, hvor det gjaldt folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet, og siden den 1. november, hvor der var folketingsvalg.
DR lagde blandt andet op til to partilederdebatter som en del af dækningen af folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet - nemlig onsdag den 11. maj og dagen før afstemningen, tirsdag den 31. maj. På dagen for den første partilederdebat lancerer DR også en valgtest på dr.dk/folkeafstemning og i nyhedsapp’en, hvor brugerne kunne se, hvilken partileder, de var mest enige med i spørgsmålet om forsvarsforbeholdet. Derudover var der opbygget et helt område på dr.dk/folkeafstemning, som løbende blev opdateret med historier om afstemningen. Under dækningen af folketingsvalget var DR’s ambition at holde danskerne i hånden og politikerne i ørerne, som det blev udtrykt med valgudskrivelsen.
- Det er en af de allervigtigste opgaver for DR at være med til at klæde danskerne på til at engagere sig i den offentlige debat og den demokratiske proces, så de kan træffe oplyste og selvstændige valg, sagde chefredaktør Thomas Falbe til dr.dk/omdr, da valget var udskrevet.
Da DR dagen efter folketingsvalget kunne gøre status, var DR’s kandidattest, hvor man kunne se, hvem man var mest enig med af politikerne, taget næsten 2,8 millioner gange, mens 1.023.000 for eksempel lyttede med på flowradio, da ’Sara & Partilederne’ blev sendt den 15. oktober.
DR satte fokus på Grønland og Danmarks fælles historie
I over 300 år har Grønland og Danmark på godt og ondt delt en omdiskuteret og spektakulær historie. Ikke så sjældent endda har der været kraftig debat og spørgsmål om kulturforskelle, undertrykkelse, løsrivelse, økonomisk afhængighed og udenrigspolitiske interesser.
DR satte i 2022 særligt fokus på Grønlands og Danmarks fælles historie, og det skete godt og vel 300 år efter, at den dansk-norske præst Hans Egede gik i land på Håbets Ø i Grønland i 1721. Temaet skulle være gennemført på tværs af DRTV, DR Lyd og dr.dk i 2021, men på grund af corona blev det flyttet til 2022.
Med Nukâka Coster-Waldau og Lars Mikkelsen som guider og værter gav DR sit bud på den fælles grønlandsk-danske historie i dramadokumentaren i fire dele: ’Historien om Grønland og Danmark’. Det var den fjerde i rækken af stort anlagte DR-serier, der med moderne historieformidling på TV, eksperter i historien om Grønland og Danmark og dramatiseringer, bidrog til fortællingen om, hvad der er gået forud, og hvordan vi er kommet hertil.
- Ambitionen med serien er, at vi ikke bare lærer noget om os selv, men i særlig grad, at Grønland og Danmark også lærer noget om hinanden som folk og som lande, sagde DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge Henrik Bo Nielsen ved lanceringen.
Temaet bød også på en P3-podcast om at være vokset op i Grønland uden at kunne tale grønlandsk, P1-podcasten ’Tilbage til Tasiilaq’ – lavet af to tidligere indbyggere i byen, samt programmet ’Kongehuset i Grønland’. DR2 og DRTV viste også dokumentarserien ’Grønlands forsvundne børn’ om de flere hundrede grønlandske børn, der i 1950’erne, 1960’erne og 1970’erne blev bortadopteret til danske par på et tvivlsomt juridisk grundlag.
Stort sportsår – og flyttedag for ’Liga’ til P4
Efter et par helt særlige år, hvor coronaen har gjort det udfordrende at afvikle sportsbegivenheder, var der igen masser af sportsbegivenheder i kalenderen i 2022, hvor DR dækkede en lang række af dem.
Året var ikke særligt gammelt, før der var Vinter-OL i Beijing og efterfølgende også Paralympiske Lege samme sted, og senere fulgte såvel EM i fodbold for kvinder, VM i fodbold for mænd og et Tour de France med start i Danmark, hvor radioens P4 var med hele vejen, ligesom DR’s nyhedsudsendelserne naturligvis dækkede den store begivenhed og de tre etaper i Danmark.
DR Sporten fulgte også en stribe danske sportsbegivenheder, blandt andet da der blev holdt en særlig DM-uge med danmarksmesterskaber i en stribe discipliner, Landsstævne i Svendborg, VM-ridning i Herning og PostNord Danmark Rundt for blot at nævne nogle af de store begivenheder, som DR har dækket på sine platforme i løbet af 2022.
Hvor P3 i en lang årrække har dannet rammen om DR’s sportsdækning i radioen, blev radiosporten med ’Liga’ fra februar 2022 flyttet til P4, som er Danmarks brede og samlende radiokanal.
- ’Liga’ bliver en klar gevinst for P4, fordi der er få ting, der som sport kan bringe os sammen i et fællesskab på tværs af køn, alder, uddannelse og geografi, sagde ledende indlands- og distriktschef Mads Vesterby Damm fra DR Nyheder til dr.dk/omdr i forbindelse med kanalskiftet.
DR fik en ny dramastrategi
I forbindelse med at DR’s digitale plan blev præsenteret i efteråret 2021, blev Henriette Marienlund ny fiktionschef, og i maj 2022 var hun klar med en ny strategi.
DR vil fremover satse på voksen- og familiefiktion med de store søndagsserier, en ny genre, som man kalder off-beat-fiktion, julekalendere og påskeserier. Det bliver færre timer, men flere titler.
- Vi laver fiktion, der er kompromisløst dansk, underholdende og har noget på hjerte. Man kan så sige, at der kommer to knopskydninger på de to hovedpositioner: A-serierne får en lillesøster i off-beat-fiktion, mens vi som supplement opbygger en tradition omkring påske med fiktion, der ikke handler om årstiden, men andre typer historier, som kan samle familierne. Der er et hul i markedet for det, sagde Henriette Marienlund til dr.dk/omdr i forbindelse med lanceringen af dramastrategien.
Konkret betød den nye påsketradition, at der i påsken 2022 var premiere på den nye familieserie ’Det Forsvundne Ravkammer’.
I løbet af 2022 havde DR premiere på serien ’Carmen Curlers’, som kommer til at køre over tre sæsoner, ligesom Sidse Babett Knudsen igen havde hovedrollen, da ’Borgen’ og Birgitte Nyborg var tilbage i sæsonen med titlen ’Borgen – Riget, Magten og Æren’ i foråret. Dramakomedieserien ’Orkestret’ og julekalenderen ’Julehjertets Hemmelighed’ var nogle af de andre dramatilbud fra DR i årets løb.
DR fik Kyiv-kontor og har prioriteret at være fysisk til stede i Ukraine
2022 blev året, hvor der atter udbrød krig i Europa, da Rusland invaderede Ukraine 24. februar. Det fik blandt andet DR til at skrue op for nyhedsdækning, så alle kunne få upartiske nyheder og reportager om krigen og de mennesker, der er berørt af den.
DR har hele vejen igennem prioriteret at være fysisk til stede i landet for at kunne skildre krigens forløb. Det fik blandt andet DR til at åbne et kontor i Kyiv med journalist Louise Brodthagen som en af de faste kræfter og med jævnlige besøg af DR’s Rusland- og Ukraine-korrespondent Matilde Kimer.
Krigen var blandt andet årsag til, at DR Nyheder lancerede det nye format ’Krigens Døgn’ på TV, hvor vært og forsvarseksperter har fokuseret på krigens afgørende elementer. I starten blev programmet sendt hver dag, senere en gang om ugen. TV-Avisen sendte for eksempel også en særudgave direkte fra grænsen til Ukraine, hvor indbyggere i tusindtal flygtede ud af landet.
- Formålet med at være til stede ved grænsen var at give vores seere mulighed for at komme så tæt som muligt på krigen og konsekvenserne for de mennesker, som er direkte af den, sagde redaktionschef Marie Buss fra DR Nyheder i den forbindelse.
Krigen i Ukraine var også en medvirkende årsag til, at DR udvidede nyhedsdækningen på DRTV, hvor der blev sendt og sendes fra morgen til aften.
Lige efter krigen var brudt ud, gik DR og TV 2 sammen om en støttekoncert for ofrene i Ukraine. Det kulminerede med en samsending fra Rådhuspladsen i København lørdag den 12. marts, ligesom der var sat storskærme op i Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg.
’Disney Sjov’ blev til ’FredagsTamTam’
Fredag den 30. december 2022 blev den sidste fredag, DR1 sendte en times ’Disney Sjov’ – noget, kanalen ellers har gjort i over 30 år.
På et pressemøde i november præsenterede B&U-afdelingen sin største animationssatsning nogensinde, og ’Disney Sjov’ er nu blevet afløst af ’FredagsTamTam’ hver fredag fra klokken 6.00 på DRTV og klokken 19.00 på DR1. Tidligere havde DR ikke rettigheder til at vise ’Disney Sjov’ på DRTV.
- Børn elsker animation, og den findes i overflod i Danmark. DR ønsker at give de danske børnefamilier et stærkt animationstilbud, der både sikrer det bedste indhold fra ind- og udland og styrker afsættet i dansk og nordisk kultur og tradition, sagde DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge Henrik Bo Nielsen ved lanceringen.
’FredagsTamTam’ er blevet til i et samarbejde med animationsproducenterne, og ved at tilbyde dansk og nordisk indhold mener DR også, at man bedre kan afspejle børns hverdag og virkelighed i Danmark.
Ved lanceringen præsenterede DR også planerne om ’Serieskolen med DR Ultra’. Det er et nationalt udviklingsforløb for de talenter, der ønsker at dygtiggøre sig i at skabe fortællinger og serier for børn mellem 9 og 14 år.
DR bød på historisk dramadokumentar om Jens Otto Krag og Helle Virkner
Historisk dramadokumentar er en genre, som DR dyrket de senere år, blandt andet i serien om ’Frederik IX’, ’Historien om Danmark’, ’Historien om Grønland og Danmark’ og i 2022 også i den historiske dramadokumentar i fire dele om politikeren Jens Otto Krag og skuespilleren Helle Virkners liv og kærlighedshistorie. Serien, der havde premiere i maj, hed ’Krag & Virkner’.
Serien beskæftigede sig samtidig med en begivenhedsrig periode i danmarkshistorien, hvor den velfærdsstat, vi har i dag, blev formet. ’Krag & Virkner’ var baseret på historiske kilder, arkivoptagelser samt eksklusive interviews med nogle af de mennesker, der stod Jens Otto Krag og Helle Virkner nærmest.
Blandt de medvirkende i serien var blandt andre skuespillerne Malene Schwartz og Lone Hertz, som stod Helle Virkner nær, ligesom tidligere minister Kjeld Olesen, tidligere organisationssekretær Søren Hansen, journalist og forfatter Lise Nørgaard og Jens Otto Krags søn og nuværende borgmester på Ærø, Peter Hansted, medvirkede.
I rollerne som Jens Otto Krag og Helle Virkner i dramascenerne sås skuespillerne Thure Lindhardt og Katrine Greis-Rosenthal.
- Vi glæder os til at invitere seerne indenfor i dette stykke nære danmarkshistorie og håber på at kunne bidrage med en ny forståelse og viden om en tid, der har været meget formende for det samfund, vi er en del af i dag, sagde programchef for ekstern produktion i DR Anne Garlichs i forbindelse med premieren på serien, som Monday Production skabte for DR.
’Serieskolen med DR Ultra’ blev en realitet
Efter sommerferien lancerede DR Ultra og Filmtalent, herunder filmværkstederne i København, Aarhus, Odense og Viborg, ’Serieskolen med DR Ultra’, som er et 3-årigt nyt partnerskab mellem de to parter. Ambitionen er at finde og kompetenceudvikle den næste generation af kreative fortællere af dansk serielt børne- og unge-fiktion.
- En af vores vigtige opgaver er at give danske børn et tilbud, som er mangfoldigt og afspejler børneliv på tværs af Danmark. Vi håber at kunne tiltrække unge kreative talenter, som sammen med os kan skabe fantastiske fortællinger, der er i øjenhøjde med dansk børnekultur, og som børn og unge kan spejle sig i, sagde B&U-chef i DR Morten Skov ved lanceringen.
Et af de centrale elementer i ’Serieskolen med DR Ultra’ er at styrke unge talenters bevidsthed om børn og unge som målgruppe og give dem en større forståelse for brugerinddragelse og målgruppens præferencer, platforme og formater.