De færreste havde nok troet, at coronaen nærmest ville komme til at fylde mere i 2021, end det var tilfældet i 2020. DR dækkede pandemien og dens konsekvenser indgående – også i 2021. Men der var heldigvis også meget andet, man fik som lytter, seer og bruger af DR.
For eksempel fortsatte ’Fællessang’ på DR1 - samtidig med, at en stor sportssommer, kommunalvalget og det tyske valg blev dækket intenst. DR lancerede også en række nye podcasts og Minisjang, nye chefer og værter kom til, der var bevægelsestema hele året, og et hæderkronet, velkendt radioprogram fyldte 75 år.
Året igennem har dr.dk/omdr bragt interviews og omtaler med nogle af de centrale personer fra DR’s egen verden. Her kan du læse om nogle af dem, der satte deres præg på det forgangne år. Blandt mange andre.
Sara Bro, vært i ’Sara & Monopolet’ m.m.
DR’s mangeårige radiovært Sara Bro brugte juleferien 2020 på at overveje et godt tilbud, hun lige havde fået i årets sidste dage. Nemlig at overtage programmet ’Mads & Monopolet’, fordi Mads Steffensen havde valgt at forlade DR.
Det blev et ja tak – og allerede den anden lørdag i januar 2021 rykkede Sara Bro ind på P4, og det populære program kom nu til at hedde ’Sara & Monopolet’. Her tog hun året igennem fat på danskernes dilemmaer sammen med tre kendte monopoldeltagere i hver udsendelse.
I sommeren 2021 flyttede ’Sara & Monopolet’ også ind i ’Aftenshowet’, hvor det handlede om alt fra, hvordan man tackler at date sin datters matematiklærer, til hvad man stiller op med en veninde, der går meget op i, om folk kommer til tiden – oftest uden grund.
- Selv de helt små spørgsmål kan ofte afføde en ret fed debat, og det er fedt at forsøge at skabe en balance mellem de tungere emner og de lidt mere ’grineren’ eller ’lette dilemmaer’, sagde Sara Bro i et interview med dr.dk/omdr i forbindelse med sommerens TV-udsendelser.
’Sara & Monopolet’ bliver hver uge også lavet til en podcast på DR Lyd – uden musikken, ligesom Sara Bro blandt andet også har stået bag podcasten ’Hjerteflimmer for voksne’ på DR Lyd i 2021 og fortsat i 2022.
Johannes Langkilde, vært på ’Fællessang’ m.m.
Seerne kender Johannes Langkilde som vært på TV-Avisen, ’Det Politiske Talkshow’, store valgudsendelser med mere, men i 2021 lærte de ham at kende i en helt ny rolle. Sammen med komponist og musiker Katrine Muff videreførte han fællessangen på DR1 og DRTV, der startede under den første coronanedlukning i foråret 2020.
- Jeg føler mig enormt privilegeret over at få den mulighed. Jeg kan bruge mig selv endnu mere som vært, og så er musik en stor del af mit liv, sagde Johannes Langkilde i forbindelse med premieren i januar 2021.
Johannes Langkilde gik faktisk på jazzkonservatorium i sine unge dage og var på vej til et liv som musiker. Det endte han så med at vælge aktivt fra, da han også interesserede sig stærkt for samfund, politik og nyheder.
- Det har vist sig at være en klog beslutning. Ofte kan jeg kombinere de to ting, når jeg for eksempel er konferencier ved koncerter, eller jeg selv spiller og formidler. Det er lykkedes at få det hele til smelte sammen, og jeg er heldig med, at jeg kan det. Derfor kunne det heller ikke passe bedre for mig end at blive vært for et program som ’Fællessang’, sagde Johannes Langkilde ved programmernes start.
Katrine Muff og Johannes Langkilde var også værter ved det store fællessang-arrangement, som DR holdt i Frederiksberg Have den 4. september, og ved en særlig sankthans-udgave den 23. juni, hvor der blev stillet rundt til sang over hele landet.
Læs interview med Johannes Langkilde om ’Fællessang’ her
Anna Lin, vært på ’Kender Du Typen’ m.m.
Mange børn og forældre lærte i første omgang Anna Lin at kende som vært på ’Ultra Nyt’, hvor hun gennem tre år formidlede nyheder i børnehøjde.
Fra foråret 2021 blev Anna Lin vært for hele familien, da hun overtog værtsrollen i ’Kender Du Typen?’ efter Mads Steffensen. Det er programmet, hvor livsstilseksperterne Anne Glad Wagner og Flemming Møldrup skal gætte, hvis hjem de er på besøg i.
- Det er en kæmpestor ære at skulle være en del af historien, som ’Kender Du Typen’ har bag sig, sagde Anna Lin forud for premieren.
Anna Lin begyndte i 2017 på DR’s to-årige talentudviklingsforløb Talentholdet, og siden har hun været vært i en stribe DR-satsninger. Udover optagelsen af en række ’Kender Du Typen?’-programmer sidste år, var Anna Lin også vært for MGP i 2021, ligesom hun præsenterede det alternative seksualundervisningsprogram ’Under dynen med Anna Lin’ på DR Ultra samt podcasten ’Soft Spot’ – sammen med vennen Amanda Wendel.
Læs interviewet med Anna Lin her.
Kjeld Nørgaard og Hanne Willumsen - tilbage som ’Kaj og Andrea’
50 år efter at DR’s umage vennepar Kaj og Andrea havde premiere – og efter en TV-pause på 13 år, var der i 2021 premiere på nyt indhold med den jazzede frø og den solsikkefrøglade papegøje på Minisjang.
Ligesom tidligere er det Kjeld Nørgaard, nu 83 år og Hanne Willumsen, 82, der lægger stemmer til de to og står for dukkeføringen.
- Jeg lå i aftes og tænkte på, at som skuespiller har jeg haft de op- og nedture, som man nu har. Og så er det vidunderligt at have haft Kaj og Andrea. Det er noget særligt at lave de her dukketing. Det er dejligt at komme hjem. Det er ligesom en familie. Vi har det sjovt, fortalte Kjeld Nørgaard til dr.dk/omdr i forbindelse med optagelserne, hvor det gamle hold var samlet igen.
I alt blev der produceret 10 nye programmer med ’Kaj og Andrea’, og samlet er der nu produceret omkring 175 programmer med dukkeparret.
Læs interviewet fra optagelserne her.
Lotte Friis, OL-reporter og vært på ’Formiddag på 4’eren’
Med både OL i Tokyo og fodbold-EM for herrer var det en stor sportssommer på DR. Én af dem, der oplevede noget helt specielt i den anledning var P4-vært Lotte Friis, der til daglig er vært på ’Formiddag på 4’eren’.
Tilbage i 2008 var Lotte Friis selv på medaljeskamlen som svømmer ved OL i Beijing, hvor hun vandt bronze i 800 meter fri, ligesom hun også deltog i OL i London i 2012 og i Rio i 2016. Ved årets OL i Japan deltog hun også – men da var det som live-reporter på TV. Her skulle hun tale med de danske atleter, når de var i aktion.
- Det bliver en sammensmeltning af mine to liv: svømning og journalistik. Den kombination af min nye passion og min gamle passion gør mig rigtig glad og forventningsfuld, sagde Lotte Friis i et interview med dr.dk/omdr forud for OL.
Her fortsatte hun:
- Hvis jeg står med en atlet, der er knust, ved jeg, hvordan vedkommende har det.
OL fandt sted fra den 23. juli til den 8. august, og DR sendte langt over 1000 timers fjernsyn og nærmest radio i døgndrift fra legene, som var udskudt et år på grund af coronapandemien.
Læs interviewet med Lotte Friis her.
Henriette Marienlund, DR’s fiktionschef og chef for tværgående udvikling
Som mediedirektør i DR var Henriette Marienlund med til at udvikle DR’s digitale plan, som kom i oktober. Hun fik nu selv en stor overraskelse undervejs i arbejdet, da hun fik at vide, at hendes hidtidige direktørområde, DR Medier, skulle lukke som en del af planen.
I stedet sætter Henriette Marienlund nu som fiktionschef retningen for DR’s dramaindhold, ligesom hun er chef for tværgående udvikling i DR Kultur, Børn og Unge.
- Jeg fik det at vide i august, men skulle fortsætte med at arbejde med den digitale plan sammen med direktionen frem til præsentationen. Det er en helt speciel oplevelse at arbejde med en plan, der lukker en selv. Men det blev en god plan, der fører DR videre, sagde Henriette Marienlund efterfølgende til dr.dk/omdr.
Her sagde hun også:
- Det har været et vildt år, det er der ingen grund til at lægge skjul på. Men livet kan være godt alligevel, lød det fra Henriette Marienlund.
Pelle Peter Jencel, P3-vært og vært på DR1-serien ’Bomberne over Bornholm’
Ved slutningen af Anden Verdenskrig skete der noget på Bornholm, som for mange danskere er gået i glemmebogen. Mens resten af landet fejrede Danmarks befrielse, måtte bornholmerne leve et år mere med sovjetiske styrker på øen.
DR gjorde i 2021 en del ud af at markere 75-året for Bornholms frihed ved at sætte fokus på de begivenheder på øen i 1945-1946, som stadig har betydning for mange mennesker i dag.
I den forbindelse sprang P3-vært Pelle Peter Jencel ud som TV-vært i miniserien ’Bomberne over Bornholm’ på DR1 og DRTV. Her tog han udgangspunkt i sin egen familiehistorie. En af Pelle Peter Jencels oldefædre var politibetjent på Bornholm i krigsårene, og han tog blandt andet nogle billeder af en hemmelig bombe – billeder, som senere betød, at Winston Churchill indledte et bombeangreb.
- Det sjove var, at et af de mennesker, som skulle hjælpe os med produktionen på Bornholm, var min gamle historielærer. Da han ser mig på settet, begynder vi begge to at grine, for han har et ret klart billede af, hvor meget jeg gik op i danmarkshistorien i gymnasietiden. Historie er virkelig ikke noget, jeg har dyrket, men det har været vildt spændende at dykke ned i, sagde Pelle Peter Jencel til dr.dk/omdr i forbindelse med premieren.
P4 Bornholm begyndte markeringen af 75-året allerede i dagene op til 75-års-dagen for befrielsen 5. april med indslag og interviews med bornholmere, der huskede perioden med russerne. Dækningen kulminerede 5. april 2021 på DR1 med aktuelle gæster og livesending fra de steder på øen, hvor 75-året markeres. Her var Johannes Langkilde vært.
Læs mere om Pelle Peter Jencels programmer her.
Peter Sten, vært på nu 75-årige ’Giro 413’
Det hører til de absolutte sjældenheder, at et radioprogram kan fejre 75-års fødselsdag. Men det kunne lytternes ønskeprogram ’Giro 413’ i oktober 2021. Her har lytterne helt siden 1946 kunnet sende hilsner til hinanden, få et pladeønske opfyldt og samtidig give et bidrag til at hjælpe socialt udsatte børn og unge i Danmark.
Vært Peter Sten, der til daglig producerer det legendariske P5-program fra DR i Næstved, sendte i anledning af fødselsdagen direkte fra Tingkroen på Amager med blandt andet liveoptræden af Birthe Kjær, Dorthe Kollo, Michael Winkler og Richard Ragnvald.
Peter Sten har været vært for programmet siden sommeren 2017.
- Da jeg blev bedt om at overtage programmet, var det en stor ære. Jeg kan huske det fra 1950’erne, da jeg var barn. Jeg elsker det program. Det er meget rørende at komme tæt på danskerne. Vi kommer ind i stuerne og er med til glæder og sorger – fra barnedåb til begravelser, sagde Peter Sten til dr.dk/omdr i forbindelse med jubilæet.
’Giro 413’ fik sidste år sit bedste resultat i fem år, og programmet har oplevet at modtage langt flere hilsner end normalt i coronaperioden, fordi folk ikke har kunnet mødes fysisk.
Læs interviewet med Peter Sten om jubilæet her.