Valgproduceren, chefdirigenten og natværten: Mød otte centrale DR-personer fra 2019

Folketings- og EP-valg, ny chefdirigent i DR Big Band, stor serie om kong Frederik IX, dokumentarer om det danske narkomiljø og meget andet. Mød nogle af personerne, der var centrale i DR i 2019.

Miho Hazama er ny chefdirigent for DR Big Band fra sæsonen 2019-20.

Som altid var det en yderst varieret buket, man fik fra DR som lytter, seer og bruger i 2019. Der var både folketingsvalg og Europa-Parlaments-valg, der var litteraturtema, en dokumentarserie om det danske narkomiljø, massiv dækning af Brexit-forhandlingerne i Storbritannien, spændende og nye børneprogrammer – ligesom DR Big Band fik sin første kvindelige chefdirigent blandt meget, meget andet.

Året igennem har dr.dk/omdr bragt interviews og omtaler med nogle af nøglepersonerne fra DR’s egen verden, og her kan du læse om nogle af dem, der prægede det forgangne år.

1

Chefproducer Per Zachariassen, DR’s valgaften den 5. juni

Per Zachariassen i DR Byens studie 5, der er ombygget til et arbejdende valgcenter. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

- Vi har siddet og set tidligere valgudsendelser, og i en af DR’s valgaftener fra 1960’erne var studiet lavet om til et valgcenter. Der var noget seriøst i det, og det triggede os til at sige, at det er det, vi skal. Derfor valgte vi at lave DR Byens studie 5 om til et valgcenter i stedet for at bruge Christiansborg, som ved de seneste mange valg.

Sådan sagde Per Zachariassen forud for folketingsvalget den 5. juni, hvor han var chefproducer for DR1’s valgaften. Han har gennem årene stået i spidsen for nogle af DR’s helt store direkte programmer, som for eksempel Eurovision Song Contest i København i 2014 og Dansk Melodi Grand Prix, men han havde aldrig haft ansvaret for valgdækning.

- Det er en drøm for mig at lave valgaftenen… Det bliver mere rock’n’roll, hvor man ikke helt ved, hvad der sker, sagde Per Zachariassen i et interview på dr.dk/omdr forud for valgaftenen. Læs eller genlæs det her.

2

Producent Dorthe Gad Thuemoes, DR’s dramadokumentar-serie om Frederik IX

Dorthe Gad Thuemoes (Foto: © Agnete Schlichtkrull)

DR1 og DRTV rundede 2019 af med at have premiere på DR’s nye drama-dokumentarserie om Dronningens far, Kong Frederik IX. Serien har fyldt meget for Dorthe Gad Thuemoes, der har været producent på serien, og som blandt andet har samarbejdet tæt med kongehuset om serien og for eksempel fået lov til at filme på slotte og låne ordener.

- Da vi vidste, at det skulle være en drama-dokumentarserie, hvor man møder flere historiske karakterer fra statsministre til medlemmer af kongefamilien, henvendte vi os til kongehuset for at præsentere ideen. Jeg mødte Dronningen for første gang på kongeskibet ’Dannebrog’, der næsten er symbolet på Frederik IX, som elskede det skib, fortalte Dorthe Gad Thuemoes på dr.dk/omdr i forbindelse med premieren på serien. Her fortalte hun også meget mere om, hvordan serien er blevet til. Se interviewet her.

3

Kim Bildsøe, DR’s korrespondent i Storbritannien

Kim Bildsøe Lassen foran premierministerens bolig i Downing Street 10 i London. (Foto: Dr)

For DR’s korrespondent i Storbritannien Kim Bildsøe kom dækningen af briternes forhold til EU til at spille en helt central rolle i 2019, der sluttede af med et parlamentsvalg – og siden hen et farvel til EU med udgangen af januar 2020.

- 11. september 2001 er det mest vanvittige, jeg har været med til, men brexit er det mest politisk interessante. Det er et spørgsmål om vores kontinent, sagde Kim Bildsøe i et interview med dr.dk/omdr op til parlamentsvalget i december 2019. Her fortalte han samtidig, at det er nemt at få folk i tale om brexit, fordi de er engagerede i det.

- Men jeg kommer da jævnligt i private selskaber, hvor folk siger: Kan vi lade være med at bruge det B-word nu, for vi skal have det hyggeligt?

Læs interviewet med Kim Bildsøe – lavet i London-bydelen Kensington her.

4

Miho Hazama, ny chefdirigent for DR Big Band

Miho Hazama, ny chefdirigent for DR Big Band. Foto: Bjarne Bergius Hermansen.

Miho Hazama har dirigeret førende orkestre i Europa, USA og Japan og modtaget den prestigefulde Charlie Parker Jazz Composition Prize for sine kompositioner til bigbands. I efteråret 2019 blev hun den første kvindelige chefdirigent for DR Big Band i bandets over 55 år lange historie.

- Jeg får et stort ansvar for både at sikre arven og skabe en ny måde at lave jazz på, som kan række ud til et nyt publikum. Det er utroligt spændende, sagde DR Big Bands nye chefdirigent i forbindelse med sin tiltræden til dr.dk/omdr.

Miho Hazama mødte DR Big Band lidt ved et tilfælde på Tokyo Jazz Festival i 2017. Her sprang hun til som vikar, da en producer blev syg og måtte trække sig. Syv solister var med i koncerten, og det var først, da bandet stod foran publikum, at man spillede samtlige 60 minutter sammen.

- Det er det vildeste projekt, jeg nogen sinde har været en del af, siger hun i interviewet, som du kan læse eller genlæse her.

5

Michael Klint og Frederik Brun Madsen, journalisterne bag programserien ’Narkoland’ på DR1 og DRTV

Michael Klint (til venstre) og Frederik Brun Madsen har tidligere arbejdet sammen på DR-dokumentarserien 'I Skattely', der fik en Cavling i 2013. (Foto: © Magnus Eg Møller)

I programserien ’Narkoland’ i august og september så DR1 og DRTV nærmere på det danske narkomiljø. Programmerne var lavet af DR-journalisterne Michael Klint og Frederik Brun Madsen, der havde brugt ni måneder på at afdække, hvad der rører sig i en verden, der ikke bliver talt så meget om. - Vi tager ud og møder menneskerne, dér hvor det foregår. Man kan ikke bare ringe en historie om narkomisbrug hjem, forklarede Michael Klint i et interview på dr.dk/omdr i forbindelse med premieren.

Her fortalte de to journalister også, at de havde et dogme om, at de ville se tingene, mens de skete, og at de ville være dér, hvor der var noget på spil.

Læs hele interviewet med Michael Klint og Frederik Brun Madsen her.

6

Karen Nielsen, natvært på Radioavisen

Karen Nielsen står for radioaviserne om natten, og har omkring 15 vagter om måneden. Foto: (Foto: © Jonas Nielsen)

- Vi holder fast i en stolt arv, men bringer Radioavisen ind i en ny tid med nyt formsprog, ny lyd og fornyet relevans, lød det, da Radioavisen den 2. april 2019 var klar med nogle af de største ændringer i mange år. Og Radioavisens historie er efterhånden lang. Den opstod som Pressens Radioavis i 1926, og i september 2019 blev det markeret, at DR’s middagsradioavis nu har været sendt i 80 år. Den første middagsudgave blev sendt, lige da Anden Verdenskrig spidsede til i efteråret 1939.

Én af dem, der ofte byder velkommen til Radioavisen er natvært Karen Nielsen, der sender natten igennem fra klokken 23.00 til 5.00.

- Jeg ser det som et privilegium at være alene med nyhedsstrømmen og selv træffe beslutninger om, hvorvidt noget skal i Radioavisen eller ej, sagde hun i et interview med dr.dk/omdr i foråret.

Se hele interviewet med Karen Nielsen her.

Se hele reportagen om middagsradioavisen 80 år her.

7

Hr. Skæg og Pippi – to generationer af børneklassikere mødtes

Hr. Skægs hotel - Bruden og den usylige mand (4)

Hr. Skæg og Pippi – Mikkel Lomborg og Inger Nilsson – symboliserer to generationer af børneklassikere. I løbet af 2019 mødtes de – nemlig i Hr. Skægs nye programserie ’Hr. Skægs Hotel’. Den havde premiere i september og handlede om at invitere hele verden indenfor og vække nysgerrigheden for sprog. Programserien på Ramasjang bestod af 14 skøre historier med gæstekarakterer fra hele verden – heriblandt netop Inger Nilsson, der i sin tid spillede Pippi. I forbindelse med optagelserne funderede de over, hvordan det er at være en klassiker på TV, som rigtig mange børn har set og kan referere til og spejle sig i. Se interview og video med dem her.

8

Master Fatman var DR-vært lige til sin død

Smagen af Danmark - Øl og østers (2:4)

Det kom som et ubehageligt chok for alle, da Morten Lindberg – bedre kendt som Master Fatman – pludselig døde i marts 2019, bare 53 år gammel.

Master Fatman døde på tidspunkt, hvor han både kunne opleves som vært på programmerne ’Smagen af Danmark’ på DR K, der var en del af DR’s madtema, og i hans faste program ’Jazzmosfæren’ på P8 Jazz. Derudover havde Master Fatman under to uger inden sin død været vært på ’P8 Jazz Alive’-koncerten i DR Koncerthuset, som både blev sendt på DR K og P8 Jazz.

Weekenden efter Master Fatmans død mindedes P8 Jazz ham med en lang række mindeprogrammer, og samtidig sendte P8 Jazz det sidste ’Jazzmosfæren’-program, som Morten Lindberg havde nået at producere lige før sin død.

Læs mere om Master Fatmans død her.