DR fik en ny strategi og begyndte at måle succeser på en ny måde. Men der skete også meget andet i løbet af 2019 i DR, der for eksempel havde travlt med at dække såvel folketingsvalg som Europa-Parlamentsvalg – endda samtidig.
DR lancerede også en ny version af sit streamingtilbud, DRTV, ligesom DR Koncerthuset fejrede sin 10-års fødselsdag, og nyhederne fra DR’s distrikter også rykkede ind på P5.
Gennem året har dr.dk/omdr fulgt med i stort og småt i DR, og her får du et overblik over 10 centrale sager fra 2019.
DR fik en ny strategi
DR vil bringe danskerne sammen om det vigtige. Det var ét af de helt centrale budskaber, da DR i september 2019 offentliggjorde sin strategi frem mod 2025 og samtidig også kom med sine prioriteter i forhold til et kommende medieforlig.
Udover ambitioner for public service på områderne demokrati, kultur og fællesskaber, præsenterede DR også en ny tilgang til at måle succes: Værdi over volumen.
Det er stadig afgørende for DR at bringe danskerne sammen og nå alle dele af befolkningen. Men fremfor seertal og seerandele vil DR i højere grad fokusere på, om brugerne oplever værdi af DR’s indhold.
Læs mere om strategien og ambitionerne her
DR måler succes på nye måder fremover
DR Medieforskning er et sted, hvor det kan mærkes, at DR fremover vil måle succes på en ny måde – som omtalt i den nye strategi.
- DR vil stadigvæk få seertal, lyttertal og brugertal, men fremover vil fokus være på tilfredshed, kvalitet, relevans og på, om folk føler, at indholdet er tiden værd. Og det er det, vi vil måle på, forklarede chefen for DR Medieforskning, Dennis Christensen i et interview på dr.dk/omdr.
Målsætningen er blandt andet, at tre ud af fire danskere senest i 2023 oplever, at DR’s indhold skaber konkret værdi for dem.
Læs mere om DR’s måling af succeser fremover her
DR dækkede to valg på én måned
Ganske usædvanligt bød 2019 på to valg nærmest oveni hinanden: Et Europa-Parlamentsvalg den 26. maj og et folketingsvalg den 5. juni. Det betød også, at DR havde meget travlt med at dække valgene på alle mulige måder og på stort set alle kanaler. Der var ’Mød partierne’, partilederdebatter, ’Ask og kandidaterne’, ’Mads & partilederne’, valgaften fra DR Byens valgcenter og ikke mindst det nye initiativ ’Uenige sammen’, hvor uenige danskere mødtes i par over hele landet og var ’uenige sammen’. Se 17 pletskud fra DR’s valgdækning i 2019 her
DR offentliggør programmer på DRTV først
Siden den 1. marts 2019 har det været muligt at se aftenens afsnit af ’Kender du typen’ eller aftenens dokumentar på DR1 allerede fra klokken seks om morgen på DRTV – samme dag, som det bliver sendt på flow.
DR besluttede i 2019 at løsrive sine programmer på DRTV. Hidtil havde det ellers været en grundregel, at programmerne først kom på DRTV, lige efter det var blevet vist på skærmen på for eksempel DR1 eller DR2.
- I en digital virkelighed giver det ikke længere mening at udgive programmerne på bestemte tidspunkter. Ser man sine programmer via streaming, navigerer man typisk efter ugedag – ikke efter tidspunkter, sagde publiceringschef Peter Rosberg fra DR i et interview på dr.dk/omdr her
DR åbnede ny version af sit streamingtilbud
Efter at have givet brugerne mulighed for at afprøve en forpremiere tidligere på året, lancerede DR i november en ny version af streamingtilbuddet DRTV.
- DRTV er allerede en central indgang for tv-indhold for mange danskere, og streamingplatformen vil kun blive vigtigere i fremtiden, sagde digital chef Michael Arreboe i forbindelse med lanceringen.
Dermed var DRTV også godt forberedt på, at DR Ultra og DR3 fra nytåret 2020 lukkede som flow-kanaler, og nu alene kan streames.
DRTV indeholder flere tusinde programmer, og hvor eneste dag kommer nye til.
Læs mere om det nye DRTV her
66 biblioteker foldede DR’s litteraturtema ud
I løbet af 2019 slog DR et særligt slag for bøger og læsning med et stort litteraturtema. Det gav sig blandt andet udslag i nye podcasts, P1- og P4-programmer om litteratur og anden sæson af programserien ’Øgendahl og de store forfattere’ på DR1. DR lancerede også et ’Bøgernes Danmarkskort’, hvor man på dr.dk/bogkort kunne finde litterære citater på kort over Danmark – lige dér, hvor de udspiller sig i romanen. Her kunne brugerne selv bidrage med at sætte citater på kortet fra deres egn.
Det var ikke kun i DR-regi, at litteraturen fik god plads i 2019. 66 biblioteker over hele landet var med til at folde DR’s litteraturtema ud med alt fra udstillinger, læsekredse, fælleslæsning, litteraturbanko, citat-udstillinger, bogbarer og meget, meget andet. Læs mere om litteraturtemaet her
DR Koncerthuset fejrede sit 10-års jubilæum
Året 2019 blev i DR indledt med en fejring af, at det var 10 år siden, at DR Koncerthuset åbnede. DR fejrede det med en jubilæumsuge, hvor der blev budt på alt fra nytårskoncerter med DR Big Band og Curtis Stigers, DR Musikariets Metalskole, danske sange med DR Vokalensemblet, P6 Beat rocker Koncerthuset og ’Kejserkoncerten’ med DR Symfoniorkestret og dirigenten Sir András Schiff.
Hvor godt 120.000 mennesker lagde vejen forbi DR Koncerthuset i åbningsåret 2009, var der over tre gange så mange i jubilæumsåret. DR Koncerthuset byder inden for til omkring 350 koncerter og en lang række andre arrangementer i løbet af et år.
- DR Koncerthuset er en stor succes. Jeg kniber mig selv i armen, når jeg hører, hvor mange, der besøger huset og hvor mange, der derudover lytter og ser med, sagde DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn i forbindelse med jubilæet. Læs mere om de 10 år her
De regionale nyheder rykker ind på P5
I forlængelse af at P5 i starten af 2019 blev relanceret og fik flere mere journalistisk indhold end tidligere, rykkede de regionale nyheder også ind på P5 fra den 25. november. Udover at høre de velkendte regionale nyheder på P4, kan man nu også høre regionale nyheder på P5 på klokkeslættet 30 – alle hverdage fra klokken 6.30-12.30 og igen fra 15.30-17.30. I weekenden ser der regionale nyheder fra klokken 7.30 til 12.30.
- P5 er en radiokanal, der over de seneste år har ændret karakter fra at være en decideret musikkanal til at blive en radiokanal med mere aktualitetsstof. Lytterne har taget godt imod, at der i dag er mere aktualitetsstof på kanalen. De regionale nyheder er derfor en meget naturlig fortsættelse af udviklingen på P5, sagde DR’s daværende radiochef Gustav Lützhøft ved lanceringen. Læs mere om sagen her
Ultra:bit til 100.000 børn – og to internationale priser til projektet
En ny, stor millionbevilling fra Industriens Fond gjorde det i 2019 muligt at udvide DR’s ultra:bit-projekt, som er udviklet sammen med store dele af undervisningsverdenen – i tæt partnerskab med Centre for Undervisningsmidler (CFU).
Hvor det i starten var 4. klasser, der fik tilbuddet om at deltage i det storstilede læringsprojekt om kodning, teknologi og digital dannelse, kunne projektet udvides i 2019, så også 5. og 6. klasser kunne være med, ligesom færøske og grønlandske skoler også fil mulighed for at deltage.
2019 blev samtidig et år, hvor omverdenen for alvor fik øjnene op for DR’s ultra:bit-projekt. Allerede i januar modtog læringsprojektet TV-Prisen 2019 for ’Bedste indhold på flere platforme’, og med to ugers mellemrum i efteråret blev det både til en af de prestigefyldte Prix Italia-priser i Rom og en Prix Europa i Berlin.
DR-serier bliver genindspillet i udlandet
Efter at en lang række tv-stationer de senere år har vist DR’s dramaserier, har der de seneste år også været en tendens til, at stadig flere har genindspillet dem og lavet deres egen version af dem. Det er for eksempel sket med ’Forbrydelsen’ og ’Broen’, men også for flere af DR’s børnefiktionsserier. Sveriges tv-svar på DR, SVT, har for eksempel genindspillet tre sæsoner af DR’s populære ’Klassen’-serie, og i efteråret producerede man også en svensk version af serien ’Baseboys’ med unge, svenske skuespillere.
DR Ultras redaktør for fiktion, Jonas Kryger Hansen, glæder sig over det øgede samarbejde mellem de nordiske public service-stationer om blandt andet fiktion til børn:
- Vi står overfor det samme trusselsbillede fra konkurrenter og har de samme udfordringer. Samtidig er vi også i den samme situation, hvor vi på børneområdet producerer en stor mængde af fiktion for få midler, og derfor er det utroligt relevant at dele ideer med hinanden, sagde han i interviewet på dr.dk/omdr her