Flere end en million gange i løbet af 2019 har danskerne klikket sig frem til lydfortællinger om Basil Hassan, ’Taxachaufføren’, ’Cykelhandleren’ og ’Underviseren’.
2019 var nemlig året, hvor ’Dronekrigeren’ - podcasten om danske Basil Hassan, der stod for at udvikle terrorbevægelsen Islamisk Stats droneprogram, kom frem i lyset.
Sideløbende med podcasten, der i første omgang talte ni afsnit, har sagen også levet som artikler på nettet og indslag på både TV og radio. Også her har historierne trukket mange nysgerrige læsere, seere og lyttere.
Bredt samarbejde og hårdt arbejde
Et projekt af en sådan kaliber har krævet et stort stykke arbejde. Mette Mayli Albæk, der er retsanalytiker i DR, er en af journalisterne bag udgivelserne. Sammen med Jens Vithner, som er redaktør på P1 Dokumentar, DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård og tidligere undersøgende journalist i DR Troels Kingo, der nu er redaktør på People’s Press, har hun arbejdet på historien om Basil Hassan det meste af 2019.
Da Troels Kingo for mere end to år siden mødtes med en kilde, der fortalte, at han havde hjulpet med at sende droner til Irak og Syrien, gik arbejdet i gang for de fire journalister.
- Det har været et virkelig travlt år, hvor Basil Hassan har fyldt rigtig meget. Også i fritiden – det kan man ikke undgå. Sådan vil det nok være, indtil vi en dag får ham ’begravet’, fortæller Mette Mayli Albæk.
Hun viser en sms-korrespondance mellem de fire journalister frem. Den har stået på lige siden begyndelsen af deres samarbejde, og den er efterhånden blevet så lang, at den virker uendelig, når hun scroller gennem den.
Det har været et samarbejde på tværs af kompetencer, platforme og redaktioner – ind- og udland. I alt har cirka 10 personer været inde over projektet på den ene eller anden måde. Og så ville PET og politiet også være med, da de frygtede, at fortrolige oplysninger ville blive lækket.
Det er lidt usædvanligt, at fire journalister fra forskellige redaktioner samarbejder på den måde, det har været tilfældet med ’Dronekrigeren’. Selvom de har været sammen om arbejdet, har de stadig leveret indhold til deres respektive redaktioner, og de er blevet mødt af masser af opbakning og ingen sure miner.
Som at komme sig over en ekskæreste
I et afsnit af podcastserien lykkedes det holdet at lokalisere den terrormistænkte Abdulkadir Cesur, der i ’Dronekrigeren’ bliver kaldt ’Bilvaskeren’, i Tyrkiet, som Puk Damsgård besøgte med skjult kamera. Det var den største optur i forløbet, fortæller Mette Mayli Albæk.
Den største nedtur har været, at de stadig ikke har fundet ud af, om Basil Hassan er død eller levende.
- Det ville være fint at komme videre, men det kommer vi ikke, før vi finder ud af, om Basil Hassan stadig er i live. Det er lidt ligesom at skulle komme sig over en ekskæreste, og vi har talt om, at vi skal have en ceremoni, hvor vi ’begraver’ vores gruppesamtale på telefonen, som har fyldt meget, siger Mette Mayli Albæk.
Jens Vithner supplerer:
- Vi ved, at der er meget om Basil Hassan, vi ikke ved. Der findes formentlig flere ting derude, som vi ikke kender til, men lige nu er snakken om ham ved at tone godt ned, og vi har lavet det sidste afsnit af podcastserien, som endte med at blive 16 afsnit lang.
Mette Mayli Albæk spørger:
- Men har vi nogensinde sagt, at det er det sidste afsnit? Fremgår det af afsnittet?
Til det svarer Jens Vithner med et smil:
- Nej, det tror jeg, vi har holdt os for gode til.
Det tager tid
Selvom arbejdet har stået på i lang tid, er nogle af afsløringerne først kommet hjem få uger inden, podcastserien skulle udkomme.
- Det viser meget godt, at når man arbejder så intensivt med et emne, og når man bliver ved, udvider sit kildenetværk og presser lidt på hos kilderne, så dukker der med tiden ting op, siger Jens Vithner.
I efteråret skulle ’Cykelhandleren’, ’Taxachaufføren’ og ’Underviseren’ for retten, og det pustede endnu engang liv i ’Dronekrigeren’, og fra den 20. september og frem til den 13. december udkom syv nye afsnit i serien, som alle tog udgangspunkt i retssagen.
I retten blev alle tre kendt skyldige i medvirken til terror.
Fantastisk modtagelse
For Jens Vithner har den største oplevelse med ’Dronekrigeren’ været, hvor fantastisk projektet er blevet modtaget:
- Vi gik rigtig længe og tvivlede på, om folk ville synes, det var interessant at høre om. Var de mon mættede af historierne om danske syrienskrigere, og hvad de måske havde foretaget sig i Syrien?
Det var de ikke.
- Den modtagelse, det hele har fået – altså hvor mange, der rent faktisk har lyttet, set og læst om det. ’Webdok’-artiklerne har jo haft ekstremt mange læsere og lang læsetid, og ’Dronekrigeren’ har haft langt over en million streams og downloads, siger Jens Vithner og fortsætter:
- Det har alligevel overrasket mig.
Mette Mayli Albæk er enig i, at den gode modtagelse har været en stor oplevelse, og ’Dronekrigeren’ har da også høstet en pris ved Prix Radio for ’Årets Dokumentar og Dokumentariske Feature’.
- Vi er vildt stolte af vores produkt, siger hun.