Værdi over volumen

10 timers tv på DR1 med en fantastisk Lars Mikkelsen satte i 2017 vores fælles historie på dagsordenen. Danmarkshistorien var alle vegne – ikke blot på DR’s flader, men også på museer og biblioteker landet over. 9 ud af 10 af dem, som mødte Danmarkshistorien på DR i 2017, følte de fik ny viden. Museer meldte om stigende besøgstal, og vi talte alle om vores fælles historie. Det var DR, når DR er bedst, for det var så tydeligt, at der var en værdi i det både for fællesskabet og for den enkelte.

Det er det, vi kigger efter, når vi nu skal prioritere. Der er ingen tvivl om, at når vi skal skære 20 procent, så kommer vi også til at skære markant i indholdet. Vi får et mindre DR med færre kanaler og programmer. Men vores pejlemærke vil være, at vi også får et DR, hvor vi prioriterer værdi over volumen. Det vigtige for os er, at folk bliver rørt, klogere, oplyst, provokeret eller ser nye nuancer og sammenhænge. Det er også vigtigere end et selvstændigt mål om, at danskerne skal være hos DR som meget som muligt. DR er en del af et større mediebillede, hvor vi bærer en fælles opgave med at binde samfundet sammen, og det vil vi deltage aktivt i.

Fra nichekanaler til streaming

DR1 er og bliver en afgørende del af dette. For vi har stadig brug for et sted at samles om det indhold og de emner, der binder os sammen. Danskernes liv og relationer, vores nyhedsbillede, samfund, kultur og de store begivenheder bliver omdrejningspunkter på DR1.

Siden DR2 kom til i 1997, har nichekanalerne suppleret DR1 med indhold, der var målrettet de mindre grupper og lysten til at gå mere i dybden. I dag er streaming ved at overtage den rolle, og det kommer til at gå stærkt i de kommende år. Derfor er vi heller ikke i tvivl. Når vi skal prioritere, så vælger vi det, som peger fremad mod de nye generationers måde at bruge medierne på.

Det er derfor, vi løfter DRTV op, så den sammen med DR1 bliver hovedindgangen til DR’s tv-indhold – med et særligt fokus på de yngre seere. En stor del af vores programmer vil fremover blive lavet og indkøbt til at udkomme først på DRTV. Det skal være ’digitalt først’, og det er der ingen fast formel for. Vores yngre universer, Ramasjang, Ultra og DR3 har på hver deres måde ført an med innovativt indhold, der først og fremmest var lavet til en digital virkelighed.

Mere indhold skal være født til digitalt

Et program som DR Ultra’s Klassen er en kæmpe succes, fordi det er født og tænkt til den digitale virkelighed, og det ændrer alt – fra inddragelsen af børnene i idefasen over produktionen til længden på afsnittene og publiceringen digitalt hen over dagen. I de kommende år skal endnu flere programmer knække koden til det nye medielandskab, og vi skal afprøve nye genrer. Derfor opretter vi et nyt digitalt univers DR2+, som skal eksperimentere med nye formater i kultur og samfund skabt til streaming.

Brugen af radioen ændrer sig langsommere, men retningen er den samme. Vi samler kræfterne på færre kanaler og integrerer den stærke musikformidling fra P6, P7 og P8 i henholdsvis P3, P4 og P2, så DR fremover har fem radiokanaler. Samtidig vil vi gradvist opruste på podcast med flere unikke fortællinger.

I en svær situation for DR har vi søgt at lægge en plan, der peger fremad og ind i en ny medievirkelighed. Vi kan ikke ændre på, at mange fremragende og værdifulde programmer vil lukke i de kommende år. Men vi kan prioritere at fortsatte forandringerne mod et nyt DR. Til et DR med en klar kultur- og aktualitetsprofil, et yngre og mere digitalt DR, et mindre DR med et skarpt fokus på unikt indhold, der skaber værdi for danskerne.