Der er truffet en politisk beslutning om at reducere DR’s økonomi med 20 procent, og den opgave har vi taget på os, selvom det bliver hårdt. Samtidig står vi i en situation, hvor medieudviklingen går utroligt stærkt. Det er med udgangspunkt i de to ting, vi nu præsenterer en samlet plan, der både tilpasser økonomien og udvikler DR.
Heldigvis kommer vi fra et godt udgangspunkt. På kerneområder som drama og børneindhold er DR’s indhold i verdensklasse, og vi er i fuld gang med den digitale udvikling. Det er et godt udgangspunkt, når vi nu står med en markant mindre økonomisk ramme i et medielandskab, som ændrer sig lynhurtigt.
Det er et landskab, hvor brugen af især tv er i skred. På to år har de unge halveret deres brug af traditionelt tv. I stedet streamer de deres favoritprogrammer, når de vil. Og resten af os følger efter – nogle hurtigere end andre, men det er den vej det går, og det går stærkt. På radioen er podcast i kraftigt vækst, og de sociale medier er med til at ændre grundlæggende på den måde, vi finder og bruger indholdet på.
Det stiller kæmpestore krav til os. Vi skal nytænke public service til en ny tid og nye generationer. Når vi lægger planerne for DR i de kommende år, så er det med det udgangspunkt: Vi skal skabe et nyt DR, hvis vi skal sikre, at DR også om ti år har betydning for alle danskere.
To pejlemærker: Styrkepositioner og fremtiden
Når vi skal prioritere, så er det derfor med to pejlemærker. For det første værner vi om det indhold, hvor vi spiller en unik rolle. Vi vil formidle kultur og musik, og vi vil fortælle om det samfund, vi lever i – og vi vil gøre det til alle befolkningsgrupper, uanset om du er 9 eller 90, og om du bor på Vesterbro eller ved vestkysten. Vi er fortsat til stede ti steder i Danmark og vil styrke den regionale journalistik yderligere. Vi kommer også i fremtiden til at lave indhold til de mindste, der får dem til at juble og udlandet til at forbløffes. Vi vil producere dansk drama af højeste karat og give kæmpe musikalske oplevelser med kor og orkestre. Økonomien er blevet mindre, men vores ambitioner i forhold til kvalitet til danskerne er stadig kæmpestore.
For det andet skruer vi op for de forandringer, der skal ruste DR til fremtidens mediebrug. Vi har taget store skridt i de seneste år. Se bare på DR Ultra, der laver fiktion på helt nye måder – med børnene som medforfattere. DR3 har skabt nyt liv til ungdoms-tv – og programmerne bliver ofte set mere på DRTV end på traditionelt tv. Men generelt har vores udgangspunkt stadig været på det traditionelle tv, fordi det fortsat er der, de fleste brugere er. Nu skifter vi gear.
DR1 og DRTV bliver hovedindgange til TV
Vi går fra seks til tre flow-kanaler på tv. Både for at tilpasse os den mindre økonomiske ramme og for at have kræfterne til for alvor at sikre en helt afgørende fortsat udvikling på det digitale område. DRTV bliver sammen med DR1 hovedindgangen til vores tv-indhold. DR1 for de store fælles programmer, der samler os, og DRTV for det indhold, der henvender sig til mindre grupper. DR3,DR Ultra og et nyt DR2+ bliver vores flagskibe i forandringen som rene streaming-tilbud, og vi vil på alle kanaler udvikle nye formater, hvor indholdet fungerer på tværs af streaming og traditionelt tv. DR2 vender tilbage til rødderne og samler DR’s indhold inden for kultur og samfund. DR2 får her en særlig opgave med i langt højere grad at gøre disse områder digitale. Vi vil også gøre kultur og samfundsstoffet relevant og tillokkende for de yngre målgrupper. Vi ved af erfaring, at det ikke er nogen let opgave, men det er en kode, vi skal knække og jeg tror på, at vi kan lykkes.. Brugen af radio udvikler sig langsommere, og ændringerne er mindre markante. Men også her samler vi kræfterne med fem stærke kanaler med fokus på musikformidling og flere satsninger på podcast.
Hårde prioriteringer, men fortsat udvikling
Jeg skal ikke lægge skjul på, at det også bliver en tid med hårde prioriteringer. Det står klart, at fremtiden betyder et mindre DR. Der kommer færre sendetimer, færre nyproducerede programmer, en mindre organisation og færre medarbejdere. Vi kommer til at lukke programmer, som betyder noget for mange danskere, og vi kommer til at sige farvel til dygtige medarbejdere. Det er et vilkår, og en del af den opgave, vi har fået, og vi vil gøre vores for at sikre, at det sker på en ordentlig måde.
Det er mit store ønske, at vi samtidig formår at skrue op for det mod og den udviklingskraft, der er i DR. Der kommer til at være fejl, blindgyder og eksperimenter, som man vil grine af om 10 år. Sådan er det, når man sætter fart i forandringerne og bevæger sig ud på nyt land, og når jeg ser mig omkring, er der ikke mange fodspor at gå i. Vi skal selv sætte dem.
Vi har utallige gange i DR vist, at vi kan skabe unikt indhold og bryde nyt land. Det er vi er stolte af og det får vi endnu mere behov for i de kommende år. For vores ambitioner er uændrede i den nye medieverden.