DR Nyheder

Den tværgående nyhedsidentitet binder DR’s nyhedstjeneste visuelt sammen uanset, hvor brugeren tjekker ind på tværs af platforme. Identiteten styrker DR Nyheder som en tydelig og troværdig afsender.

De bærende elementer i identiteten er en lang række værktøjer til visuel nyhedsformidling som f.eks. kort, illustrationer og infografik. Disse bindes bl.a. sammen af et stærkt farvessystem og et fleksibel udvalg af label og symboler – det hele i overensstemmelse med DR’s overordnede visuelle identitet og designsystem.

Skrifttype

DR Publik er installeret på alle PC'er i DR. Arbejder du på MAC kan skrifttypen tilgås via DR_Design-serveren her:

smb://net.dr.dk/nle/950_ISILONX/DR_MASTERDESIGN/DR_DESIGN/DR_Basis/13_DR_Koncerntypografi

Arbejder du eksternt, kan skrifttypen rekvireres ved at skrive til designmanager@dr.dk

Farver

Farvekombinationer

I de fleste sammenhænge bruges de sekundære brandfarver og illustrationsfarver i et styret system af kombinationer. Det er et tofarvet system med fire kombinationsmuligheder, hvor de lyse og mørke farver kombineres med hinanden. Dette bruges til illustrationer, duotone-fotos og forskellige former for labels i fordelingen af tekst- og baggrundsfarve.

Brug af DR-rød

DR-rød kan bruges i collager og illustrationer til særlig fremhævelse og markering. Brugen af DR-rød må kvantitativt ikke overstige 10% af den samlede billedflade

Labels og symboler

Der findes et stort bibliotek af labels og symboler til brug på kort og infografik. Som standard anvendes versionen med mørke labels på lys baggrund. På mørke baggrunde som f.eks. satellitkort bruges versionen med lyse labels.

Ikoner er DR’s GEL-ikoner og al tekst skrives i DR Publik Light, Regular og SemiBold.

Der kan downloades en Illustrator-template med alle labels.

Punktopstilling

Der kan knyttes en punktopstilling med fakta/data til f.eks. et kort. Punktopstillingen ligger orienteret mod et hjørne – ofte nederste venstre – kan have variabel størrelse tilpasset alt efter indholdet.

I mobilvisning på dr.dk vil infoboksen som regel ligge forneden.

Kort

Der findes tre forskellige typer af kort: Politiske kort, satellitkort og fritlagte kort.

Politiske kort

De politiske kort har en fast gennemgående styling både på dr.dk og i TVA. Kortet bliver mere detaljeret med fx byområder, veje og huse jo tættere zoom-niveauet er. Der er desuden tilføjet et diskret topografisk element i form af bjerge/højder, der sikrer en mere virkelighedsnær og taktil fornemmelse af det politiske kort.

Farver og styling af politiske kort.

Satellitkort

Satellitkort er baseret på luftfotos og har i udgangspunktet kun landegrænser som fast styling-element. Ofte vil der være behov for at gøre selve luftfotoet en anelse mørkere for at sikre aflæseligheden af alle former for labels.

Fritlagte kort

På de fritlagt kort er omgivelserne fjernet sådan at kun selve landet/regionen/øen er synligt. Disse kort er mht. styling baseret på de politiske kort og bruges ofte i forbindelse med mere informationsmættede kortfortællinger.

På TVA laves kort i VIZ og på dr.dk bruges Google Maps – begge steder med custom styling i henhold til ovenstående guidelines.

Infografik

De forskellige typer infografik laves i VIZ til TVA og Infogram til dr.dk.

Søjlediagrammer

Søjlediagrammer findes overordnet set i to varianter: Serier og kategorier. En serie beskriver samme ting i fx en udvikling over tid og bruger dermed samme farve på søjlerne – med mulighed for fremhævelse i rød. Søjlerne kan have en af de fire sekundære brandfarver. Kategorier sammenligner forskellige ting med hinanden, og søjlerne har forskellige farver.

Søjlediagrammer kan være vandrette og lodrette, og ved store datasæt bruges en mere kompakt udgave, hvor de enkelte værdier ikke fremgår, men i stedet aflæses på 2. akse.

Kurvediagrammer

Kurvediagrammer kan have fremhævede vandrette og lodrette hjælpelinjer, og ved store datasæt bruges en mere kompakt udgave, hvor de enkelte værdier ikke fremgår, men i stedet aflæses på 2. akse.

Cirkeldiagrammer

Kurvediagrammer kan have fremhævede vandrette og lodrette hjælpelinjer, og ved store datasæt bruges en mere kompakt udgave, hvor de enkelte værdier ikke fremgår, men i stedet aflæses på 2. akse.

Datakort

Datakort er altid kort over Danmark og beskriver et datasæt – som regel fordelt på kommuner. De findes i to varianter: Heat maps og group maps.

Heat maps beskriver et datasæt baseret på tal, hvor data deles op i intervaller og visualiseres med toner af samme farve fra lys til mørk.

Group maps beskriver et datasæt på to eller tre udfald og kan både være baseret på tal, men også andet. Det kan fx være ja/nej/ved ikke.

Collage

Collage tager afsæt i nyhedsbilleder og grafik, og collagen bruges som billedgreb særligt på dr.dk til artikelbilleder, men kan også bruges i TVA på bagskærme.

Formmæssigt indgår en række elementer i collagen: Altid ét element i naturlige farver, farveflader altid i de sekundære brandfarver, fritlagte fotos, duotone-bearbejdning af sekundære fotoelementer, sammenstilling af forskellige visuelle elementer fx foto, kort, farveflader.

Collage kan bruges som artikelbillede på dr.dk til disse indholdstyper: Forstå sagen, explainer, analyse, lister, story, og feature.

Montage

Montage er et enklere og hurtigere billedgreb end collagen og er monterede fotos af mennesker og objekter. Montagen bruges som billedgreb på dr.dk til artikelbilleder.

Formmæssigt indgår to elementer i montagen: Altid fotos i naturlige farver og farveflader altid i de sekundære brandfarver.

Montage kan bruges som artikelbillede på dr.dk til disse indholdstyper: Forstå sagen, explainer, analyse, lister og feature.

Illustration

Der er to typer illustrationer, som minder om hinanden, men bruges til forskellige indholdstyper på dr.dk.

Formidlingsillustrationer

Disse illustrationer er baseret på et frit, men enkelt formsprog. Der er fokus på formidlingen af det specifikke indhold, og farvemæssigt holder de sig inden for brand- og illustrationspaletten samt max 10% DR-rød. Formmæssigt bruges gerne en mix mellem flade farver og elementer med en form for tekstur/taktilitet.

Formidlingsillustrationer kan bruges til disse indholdstyper på dr.dk: Forstå sagen, explainer, lister, story og tema. Disse illustrationer bruges aldrig på nyhedsartikler.

Illustrationsfarver

Der er med udgangspunkt i brandfarverne udviklet en udvidet farvepalette, som bruges til illustrationer. Der er toner af hhv. rød, sand, grøn og blå og disse er suppleret med gråtoner og hudtoner.

GEL

Gel-illustrationerne bruges altid som en del af en infografik. Derfor står en GEL-illustration aldrig alene på et artikelbillede.

Disse illustrationer farvelægges efter princippet om farvekombinationer: To farvepaletter (fx sand og blå) suppleret af gråtoner og hudtoner.

Ikoner

På tværs af mange former for visuel formidling benyttes DR’s pakke af illustrative ikoner – også kaldet GEL-ikoner. Det kan eksempelvis være i infografik, på kort og i explainere.

Ikonerne er tegnet i et grid på 24x24 px med en stregtykkelse på 2 px