’Morgennisserne’ er noget, som mange husker med nostalgi og glæde. Juleradioprogrammet interagerede med lytterne hver morgen i december igennem en lang årrække fra for godt 50 år siden - fra den 8. december 1969 - og helt op til 1996. Lytterne kunne deltage i folkelige quizzer ved at indsende svarene pr. brev eller brevkort til Radiohuset på Frederiksberg.
I mange af årene var der publikum i radiostudiet, og i 1986 udsendte man som noget nyt de daglige morgennisseprogrammer i fjernsynet og radioen samtidigt. Det år var det Jørn Hjorting, der havde inviteret Otto Leisner med som ny morgennissevært, og de to populære værter var med til at gøre programmet endnu mere elsket.
Men tilbage ved begyndelsen i 1969 fortælles det i ’Årbog for Danmarks Radio 70/71’, at programmet allerede da var blevet en kæmpe succes. ’Morgennisserne’ opfordrede lytterne til at deltage i en konkurrence med det samme enkle spørgsmål alle dage: ’Hvem er årets julemand?’
Hør et klip fra et af de første programmer i december 1969, hvor Arne ’Myggen’ og Claus Walter ringer til julemanden:
Radiohjælpefonden hjalp ældre og handicappede
Noget andet, der gjorde morgennisseprogrammet ekstra populært, var, at man gennem alle årene via overfrankering kunne støtte Dansk Radio-Hjælpefond, når man indsendte løsninger på konkurrencespørgsmålene.
Folk ville gerne hjælpe andre i juletiden, og før internettets tid var det en let måde at indsamle midler på.
Hjælpefonden blev stiftet allerede i 1929, og formålet var fra starten og indtil lukningen i 1996 at støtte ældre og handicappede ved at udlevere radioapparater og siden fjernsynsapparater til dem, så de kunne få bedre kontakt med omverdenen.
I begyndelsen fik fonden midler ved, at lyttere kunne betale lidt ekstra, når de skulle indbetale licens. Men da man fra slutningen af 1960’erne fik succes med juleunderholdningen med de mange breve med quizsvar, fandt man på, at Dansk Radio-Hjælpefond kunne blive støttet via disse breve.
Når lytterne skrev ind med svaret, satte de ekstra frimærker på, ud over prisen for at sende et brev, og denne overfrankering gik ubeskåret til Dansk Radio-hjælpefond.
Forløberen for ’Morgennisserne’
’Morgennisserne’ startede ganske vist den 8. december 1969, men allerede fem år tidligere var man begyndt at sende juleunderholdning om morgenen hver dag i december.
Hjælpen til Dansk Radio-Hjælpefond blev dog først sat i værk i 1967, men programmet ’Julenødden’ med de joviale morgenværter Jørgen og Poul Ifversen blev sendt første gang i december 1964.
Udover at sprede julehygge til de danske stuer, kunne lytterne indsende svar på en bogstavleg og vinde en præmie. Det foregik i et almindeligt studie uden publikum. 130.000 lyttere deltog i quizzen pr. brev til Radiohuset i 1964, og det må være alle disse bunker af breve, der har givet inspiration til at få lytterne til at støtte Dansk Radio-Hjælpefond på en ny måde.
Hør et klip fra ’Julenødden’ den 23. december 1964:
I 1966 var morgenunderholdningen ikke helt udfoldet endnu. ’Julenødden’ var væk, og programmet ’Godmorgen’, der blev sendt hele året rundt, havde i december en ny vært hver dag, dagens morgenmand. Mange af disse ’morgenmænd’ blev sidenhen ægte morgennisser; for eksempel Poul Ifversen, Claus Walter, Arne Honoré og Jørn Hjorting.
Julenødden bliver et show
Men i 1967 besluttede man så at interagere endnu mere med lytterne. Man lavede ’Julenødden’ som et morgenshow med publikum, der drak kaffe og spiste morgenbrød, og for første gang gjaldt det om at putte mange frimærker på brevene til juleprogrammerne for at støtte Dansk Radio-Hjælpefond.
Desuden var udsendelserne bygget op om en radioroman af Leif Panduro: ’En Svinehøring’ i 1967 og ’Fortsættelses-Sagoen’ (med o) i 1968, som lytterne ivrigt fulgte med i. Det var en satirisk fremstilling af kendte personligheder fra samtiden, som desuden udkom i bogform og på grammofonplade. Køb af pladen støttede også hjælpefonden.
Se et TV-avis-indslag, hvor Jørgen og Poul Ifversen fortæller om Panduros roman:
I december 1968 modtog ’Julenødden’ 300.000 breve og overfrankeringen indbragte Dansk Radio-Hjælpefond mere end 250.000 kroner. Programmet var blevet populært.
Hør værterne fortælle, hvordan man indsender overfrankerede breve til ’Julenødden’ i 1968:
Morgennisserne kommer
Men så fik lytterne morgennisser i 1969, og Arne Myggen og Claus Walter satte sig for at indtjene mange flere penge til hjælpefonden end året før, og det lykkedes. Programmet var ikke et show det år, men indslaget med julemanden, hvis identitet skulle gættes, og de morgenfriske værter, tiltrak lytterne.
I 1969 modtog programmet en halv million breve og indsamlede 437.892,10 kroner via overfrankering - altså blev det dobbelt så meget som i 1968. Lytterne elskede ’Morgennisserne’, og i 1974 var der igen publikum i studiet hver morgen. Mange husker måske, at Hans Otto Bisgaard og Michael Bundesen fra Shu-bi-dua - som for øvrigt var vært på P3 i 1970'erne - i en årrække var morgennisser fra 1981 til 1983.
Hør et klip fra 1982 med de to populære værter:
Hør også en lytter i 2005 fortælle om, hvad hun oplevede i 1982, da hun blev bedt om at trække en vinder i studiet:
Selv om showet var populært, så var det kun på TV et enkelt år i 1986. Se Jørn Hjorting og Otto Leisner som morgennisser og hør daværende generaldirektør i DR Hans Jørgen Jensen fortælle, at det glæder ham, at man nu også kan se, hvordan man overfrankerer brevene.
Af en eller anden grund blev tv-udsendelsen en enlig svale. I 1987 ændrede man konceptet og prøvede noget helt nyt. ’Morgennisserne’ begyndte at rejse rundt i landet, og hvert år var der et nyt hold med på turnéen.
Radioprogrammet var næsten mere populært i provinsen, og hver eneste dag var der artikler i aviserne om morgennisseturnéen. Hør morgennissekoordinator i DR, Bent Erik Hansen, der var med på holdet gennem syv år, fortælle om det hårde arbejde med at få showet rundt i landet og i æteren hver tidlig morgen.
Da Dansk Radio-Hjælpefond i 1996 besluttede at nedlægge sig selv på grund af svigtende indtægter, valgte man samme år at stoppe programmet.
Peter Belli, der døde i løbet af 2023, og Vagn Olsen var de sidste morgennisser, der kørte ud i landet hver dag i december til morgenfriske borgere i provinsen.
Louise Broch er researcher og arkivar i DR Research og Arkiv.