Masser af ferietrafik: I årtier var 'Trafikradio' og Lars E. klar til at følge bilkøer og færgetrafik

Weekenderne i juli byder på masser af ferietrafik. I dag dækker P4 Trafik og tre trafikcentre, hvad der sker på vejene, men i mange år gjorde 'Trafikradio' og vært Lars E. Christiansen det.

  • I weekenderne i juli er der masser af trafik på vejene, og havde det været år tilbage, ville DR typisk have sendt 'Trafikradio' med en blanding af musik, trafikmeldinger og spørgsmål på telefon fra lytterne. I dag kommer meldingerne mere løbende ud i æteren. Foto: DR Arkiv.
    1 / 12
  • To, der virkelig var forbundet med trafikudsendelserne fra start, var Lars E. Christiansen (tv.) og Arne Honoré. Førstnævnte startede med at lave trafikmeldinger til Radioavisen, men siden kom der hele udsendelser med trafikmeldinger og anden relevant information for bilister. Fra 1968, hvor rigtig mange efterhånden havde fået bil, stod de bag 'Køreklar'-programmerne. Foto: DR Arkiv.
    2 / 12
  • Ofte var Lars E. Christiansen og Arné Honoré ude i landet for at tale trafik og give svar på trafikale spørgsmål. DR sendte for eksempel også en ekstraudsendelse på P1 den dag, den nye Lillebæltsbro åbnede i 1970, fordi man forventede stor trafik. Foto: DR Arkiv.
    3 / 12
  • Med hjælp fra kilder hos for eksempel Falck, FDM, DSB, politiet og forsikringsselskaberne guidede først 'Køreklar' og siden 'Trafikradio' lytterne rundt i trafikken. Her er det radiovært Arne Honoré - som senere blandt andet blev kendt for quizprogrammet 'Gæt en sang', som er på motorcykel. Foto: DR Arkiv.
    4 / 12
  • Mange kunne godt lide 'Trafikradio's cocktail af musik og trafik. I 1972 blev dele af programmet ligefrem samsendt mellem P1 og P3, og på P3 stod vært Christian Flagsted (tv.) for musikken. Sidenhen var det især på P3 ,'Trafikradio' blev sendt - typisk fra klokken 15.00 fredag, når weekendtrafikken var på sit højeste. Foto: DR Arkiv.
    5 / 12
  • Vært Lars E. Christiansen blev lidt en legende som vært på 'Trafikradio', og undervejs blev Lars E. både nævnt i en Shu-bi-dua-sang og i en parodi af komikerparret Monrad & Rislund. Da det var før nettets tid, programmet startede, var der mange telefoner at holde styr på, når trafikmeldingerne blev ringet ind. Foto: DR Arkiv. (Foto: © Erik Holmberg, Scanpix Denmark)
    6 / 12
  • Computerne i 1980'erne så også noget anderledes ud end i dag. Her ses Lars E. Christiansen sammen med afviklingsproducer Hanne Sohrt. Foto: DR Arkiv. (Foto: © Anne-Grethe Brixvall)
    7 / 12
  • 'Trafikradio' blev efterhånden en fast ingrediens på P3 fredag eftermiddag hver uge, samt når der var var udsigt til særligt meget trafik - for eksempel op til helligdage. Her er Lars E. Christiansen ved 'Trafikradio's 25-års jubilæum i 1993 i selskab med DSB's daværende generaldirektør Peter Langager. Foto: DR Arkiv. (Foto: © Bent Paulsen, DR)
    8 / 12
  • Lars E. Christiansen lavede 'Trafikradio' i DR frem til 1998. Han døde efter længere tids sygdom i 2007, 72 år gammel. Foto: DR Arkiv. (© DR)
    9 / 12
  • Efter Lars E. Christiansen stoppede i DR, var Amos Bendix og Finn Andersen værter på P4´s 'Trafik på 4'eren' fra 1999 til 2005. Det program blev også sendt fredag eftermiddag, når det var fyraften, og weekenden kaldte for mange. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
    10 / 12
  • Selv om 'Trafikradio' og 'Trafik på 4'eren' fra midten af 00'erne ikke længere blev sendt fredag eftermiddag, manglede der nu ikke oplysninger om, hvad der skete i trafikken - og det gør der fortsat ikke. Nu kommer flere og flere serviceoplysninger løbende på P4, og i dag dækkes trafikken primært i DR's distrikter, så for eksempel kun københavnerne eller fynboerne får de oplysninger, der er relevante for dem. Én af dem, der blandt andet formåede at sætte sit aftryk på DR's trafikmeldinger var P4 Københavns Jette Beckmann, som i 2010 endda modtog DR's sprogpris for sit kreative brug af sproget. Hun opfandt blandt andet udtryk som 'kiggekøer' og 'burkabilister'. Det sidste er betegnelsen for bilister, der kun lige snerydder forruden på bilen og ikke andet. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
    11 / 12
  • I 2023 har P4 Trafik i alt tre trafikcentre: Et i København, et i Odense og et i Aarhus. Under de regionale morgen- og eftermiddagsflader sender alle centrene trafikmeldinger fra deres område. Uden for myldretiden i hverdagene og hele weekenden bliver trafikmeldingerne over hele landet sendt fra centret i Trafiktårnet i København (billedet). Og selv om programmet 'Trafikradio' ikke bliver sendt mere, er der ingen tvivl om, at holdet hos P4 Trafik stadig får nogle travle dage i den kommende tid, når alle andre skal holde ferie og ud på landevejene. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
    12 / 12