Launy havde en markant rolle i DR fra 1925 til 1956: Søndag er han tilbage i radioen

Launy Grøndahl var kapelmester i DR fra Statsradiofoniens start i 1925 og med til at opbygge DR Symfoniorkestret. Han stod i spidsen for utallige koncerter, men få findes i dag på bånd. Nogle af dem kan høres på søndag i 'P2 Guldkoncerten'.

  • Selv om Launy Grøndahl var ansat i DR i over tre årtier, er det yderst begrænset, hvad der findes af billeder af ham. Som man siger, var det 'en anden tid', da han var ansat i Statsradiofonien - lige fra starten i 1925 og frem til han fyldte 70 år i 1956, og som reglerne var dengang måtte fratræde. På den tid blev der ikke taget billeder igen og igen som nu om dage, hvor selfien er kommet til. Men ved at grave i DR's helt gamle fotosamling, er det lykkedes at finde Launy Grøndahl i aktion til denne billedserie. Og hvorfor så det? Jo, dirigenten, komponisten og kapelmesteren er nemlig aktuel igen. Søndag den 15. september får han over to en halv times opmærksomhed i 'P2 Guldkoncerten', som også bagefter kan høres på DR LYD. Foto: DR Arkiv. (Foto: © Dr arkiv)
    1 / 7
  • I oktober 1925 blev Launy Grøndahl, der var uddannet i violin, og også en overgang formand for Det Unge Tonekunstnerselskab, kapelmester for DR Symfoniorkestret, der allerførst hed Radio-Trioen,. Snart blev det et 11-mands ensemble, og inden han stoppede i 1956 blev et fuldt udbygget symfoniorkester. Billedet her er fra 1927. Foto: DR Arkiv. (Foto: © Dr arkiv)
    2 / 7
  • Et kig i DR's gamle programoversigter på dr.dk/alletidersprogramoversigter viser, at Launy Grøndahl første gang er selvstændig nævnt som værende en del af DR's programmer tirsdag den 24. november 1925. Den dag bød radioens ene program på 'The-koncert' fra klokken 15.00 og to timer frem med moderne dansemelodier - blandt andet spillet af Launy Grøndahl på violin. Han var dog allerede i april 1925 - samme måned, som DR startede - en del af en radiotransmitteret koncert, og det var her DR's første chef, kammersanger Emil Holm, mødte ham.
    3 / 7
  • Launy Grøndahl var allerede begyndt at spille violin som 8-årig. Her er vi helt tilbage i 1894, hvor han snart kom til at optræde sammen med sin lærer Ole Jacobsen, der satte sig evige spor som komponisten bag 'Den lille Ole med paraplyen'. Senere dirigerede Launy Grøndahl DR Symfoniorkestret et utal af gange - ligesom han sammen med dirigenterne Fritz Busch, Nicolai Malko og Emil Reesen var med til at udvikle orkestret i de første mange år. Foto: DR Arkiv. (Foto: © Dr arkiv)
    4 / 7
  • En af de markante ting, som han og dirigentkollegerne var med til at udvikle, findes stadig - nemlig torsdagskoncerterne, som i denne måned kan fejre 91-års fødselsdag. Billedet er fra den første af slagsen - nemlig den 28. september 1933, hvor russiske Nicolai Malko dirigerede den første af slagsen i Stærekassen i København. Malko var blevet udnævnt til 1. dirigent for orkestret af DR's første chef, Emil Holm. Foto: DR Arkiv.
    5 / 7
  • Desværre er kun ganske lidt bevaret af Grøndahls livslange indsats for musikken i Danmark, men DR har lidt dog lidt i gemmerne - også et interview med ham, som kan høres i 'P2 Guldkoncerten' den 15. september klokken 19.20 og efterfølgende ligger den også på DR LYD. Her kan du også høre ham dirigere en festkoncert for J.P.E. Hartmann samt en opførelse fra London af Tjajkovskijs Klaverkoncert nr. 1. Det er med Ruth Guldbæk, sopran, Otte Svendsen, tenor, samt Studenter-Sangforeningen og Victor Schiøler på klaver. DR Symfoniorkestret spiller, og det hele er dirigeret af Launy Grøndahl. Optagelserne er fra Radiohusets Koncertsal i 1953 og 1955 samt fra en koncert i Royal Festival Hall i London i 1951. Launy Grøndahl skrev også selv en masse musik - både til symfoniorkester, radiospil, teaterstykker og folkemusik. Hans mest kendte værk er en basunkoncert, som P2 fortsat spiller jævnligt 5-10 gange om året. Foto: DR Arkiv.
    6 / 7
  • Launy Grøndahls afskedskoncert efter 31 år som kapelmester for DR Symfoniorkestret blev holdt den 7. juni 1956 i Radiohusets Koncertsal på Frederiksberg, hvor dette foto stammer fra. Her stod Launy Grøndahl officielt på podiet for sidste gang, og musikken var Beethoven: Symfoni nr. 4, Haydn: Sinfonia Concertante og Carl Nielsens Symfoni nr. 2, De fire temperamenter. Solisterne var Leo Hansen, violin, Alberto Medici, cello, Waldemar Wolsing, obo, og Carl Bloch, fagot. Launy Grøndahl fortsatte med at dirigere DR Symfoniorkestret i studieproduktioner frem til 1959 - året før han døde på Frederiksberg den 21. januar 1960. Foto: DR Arkiv.
    7 / 7