(Foto: © Dr arkiv)

BILLEDER: Otto Leisner fik musikken på TV i 'Pladeparade'

DR har udnævnt sommeren 2020 til at være 'Musiksommer'. Én af de allerførste, der fik musik på skærmen, var Otto Leisner, der præsenterede 342 kunstnere i 'Pladeparade' fra 1957-1963.

  • I september 1957 var der ingen, der kunne vide, at Grethe og Jørgen Ingmann seks år senere ville være på alles læber og være de første danske vindere af Eurovisionens Melodi Grand Prix. Parret var med i den allerførste 'Pladeparade' det år, og det skulle vise sig at blive DR's første længerevarende programserie med musik. I alt gik programserien over skærmen 65 gange i perioden fra 1957-1963. (Foto: © Dr arkiv)
    1 / 16
  • DR's mangeårige radio- og TV-vært Otto Leisner (1917-2008) var leder af DR's diskotek, da han i 1950'erne blev bedt om at opfinde et program på TV, hvor DR præsenterede kunstnerne bag nogle af de seneste grammofonplader, der var udkommet. Det mente man, at han var oplagt til. Kay Bojesen-aben, som kan ses på dette billede, blev et helt særligt kendetegn for programmerne, og tit skiftede aben tøj undervejs i 'Pladeparade', så den havde det samme på som musikerne, der optrådte. Oprindeligt kaldte Otto Leisner aben, der var hans egen fra hjemmet i Dragør, Mustafa, men seerne døbte den om til Monkey. (Foto: © Dr arkiv)
    2 / 16
  • I alt nåede 342 kunstnere at lægge vejen forbi Radiohusets Studie 5 på Frederiksberg fra 1957-1963. Studiet blev brugt til TV-studie også, og det var helt nyt, at fjernsynet bød på musik. Det var før musikvideoens tid, så Otto Leisner og en scenograf havde travlt med at omsætte musik og sang til spændende fjernsyn. Som noget helt nyt og uset på TV, sang kunstnerne playback - det vil sige de mimede til musikken. Det var aldrig set før - og også noget, Otto Leisner senere fortrød, skriver han i sin bog 'Mine mange minder'. For alle var ikke lige gode til det. (Foto: © DR, Type 2)
    3 / 16
  • I en tid før radioens P3 og P4 fandtes, var det så som så med populærmusik fra DR - men 'Pladeparade' var en undtagelse. Otto Leisner og medtilrettelægger Mogens Kruse gjorde alt for at blande musikposen godt - og hvert program skulle helst indeholde musik for hele familien. Her er det det populære ægtepar, Nina og Frederik, fra den tid. (Foto: © Dr arkiv)
    4 / 16
  • Birthe Wilke var her, der og alle vegne i slutningen af 1950'erne og starten af 1960'erne. Birthe Wilke huskes blandt andet for sejren i Dansk Melodi Grand Prix i 1957, hvor hun sang 'Skibet skal sejle i nat' i 1957, ligesom hun også vandt i 1959 solo. Her er hun med i 'Pladeparade' den 3. november 1960. Siden trak Birthe Wilke sig tilbage fra rampelyset, og i dag bor hun i det sønderjyske.
    5 / 16
  • Dorthe Kollo hed Dorthe Larsen, da hun som 12-årig optrådte i 'Pladeparade' den 12. december 1960. Her blev der - måske lidt upraktisk i det varme studie - spist is. Dorthe Kollo fik allerede sin første pladekontrakt som 9-årig, og hun er still going strong. (Foto: © Dr arkiv)
    6 / 16
  • Selv skriver Otto Leisner i bogen 'Mine mange minder', at Danmark ikke ligefrem var flittigt besøgt af internationale topnavne i 1950'erne. Men der foregik en masse i Stockholm, og derfor lykkedes det af og til for DR at få kunstnerne til at optræde i København, når de for eksempel var på en mellemlanding i byen. Her er det den første vinder af Eurovisionens Melodi Grand Prix, Lys Assia, der medvirker i en af de første pladeparader i 1957 - året efter Grand Prix-sejren. (Foto: © Dr arkiv)
    7 / 16
  • Den svenske skuespiller og sanger Zarah Leander fik allerede sin første grammofonplade-kontrakt i 1930 og havde en lidt omtumlet tilværelse, hvor hun til tider var væk fra rampelyset. I 'Pladeparade' i 1957 var hun tilbage, så hun blev også præsenteret for seerne af Otto Leisner. (© DR arkiv)
    8 / 16
  • Sådan så det ud, da det i 1958 lykkedes Otto Leisner at indfange verdensstjernen Josephine Baker til 'Pladeparade'. Han skriver i sin bog, at han var meget nervøs for at møde hende, fordi han var kommet til at annoncere hende på et forkert tidspunkt, da hun i sin tid skulle optræde på National-Scala i København. Det kunne hun godt huske, men lovede dog alligevel at stille op. Her er Otto Leisner i en for seerne ganske usædvanlig påklædning: islændersweater og sandaler. (Foto: © Dr arkiv)
    9 / 16
  • Millie, der fik et stort hit med 'My Boy Lollipop' i 1960'erne - et nummer, der er blevet lidt en evergreen - var forbi 'Pladeparade' som en af de sidste i 1963. Hvor der i 1957 ved programmets start var 45.000, der betalte TV-licens, var der 900.000, da 'Pladeparade' sluttede det år.
    10 / 16
  • Den amerikansk-canadiske sanger Paul Anka er den eneste, Otto Leisner nogen sinde har bedt om at forlade et TV-studie igen - uden at have sunget. Det skete netop i 'Pladeparade' i 1962, beretter Otto Leisner i sin bog. Anka fik ganske enkelt besked om, 'at vi hverken ville eje eller have ham i programmet', efter at han og tre bodyguards totalt havde skabt sig over for teknikere, producere og Otto Leisner selv. 'Selv det største talent kan købes for dyrt', skriver Otto Leisner i sine erindringer. De kvindelige fans nød nu godt af ham, da han besøgte København. (Foto: © SVEND ÅGE MORTENSEN, Scanpix)
    11 / 16
  • Levende dyr i studiet var mere almindeligt førhen, og også her havde Otto Leisner sit at bakse med i 'Pladeparade. Da Rudi Marino i 1958 skulle synge sin 'Æselsang' lejede DR et æsel hos rideudlejningen ved Peter Lieps Hus i Dyrehaven i Klampenborg. Æslet opførte sig eksemplarisk under prøverne, men det blev helt balstyrigt under den direkte udsendelse, så sangeren måtte holde det krampagtigt i hovedtøjet og havde svært ved at koncentrere sig om at synge. På det tidspunkt var det ikke rigtig muligt at optage udsendelserne på bånd, så de blev sendt live. (Foto: © Dr arkiv)
    12 / 16
  • En ting, der ikke ville gå i dag, var, at der var tigre i DR's studier. Det var der i Radiohusets Studie 5 på Frederiksberg, da DSG Band optrådte den 12. december 1960. (Foto: © Dr arkiv)
    13 / 16
  • Fællessang har fået et boost under corona, men allerede længe inden da var det velkendt, og i 1940'erne, 1950'erne og 1960'erne var der ligefrem en Holger 'Fællessanger' Hansen. Han sang blandt andet i 'Pladeparade' i oktober 1960. (Foto: © Dr arkiv)
    14 / 16
  • Lise Reinau, der døde for nylig, var med i 'Pladeparade' i 1961, og også her indgik Otto Leisner på sin helt egen måde i hendes optræden. (Foto: © Dr arkiv)
    15 / 16
  • Da programmet havde været sendt 50 gange, blev der sendt et særligt jubilæumsprogram for 'Pladeparade'. Her indgik en af de største hits fra de første mange programmer - nemlig Jørgen Reenberg i 'Admiralens Vise'. Det er det nummer, hvor han synger om 'at få kors og bånd og stjerner på'. 'Pladeparade' var vejen videre til ikke mindst en lang række TV-quizzer og lørdagsunderholdning for Otto Leisner, der i 1962 blev kåret som 'Årets TV-favorit' af ugebladet Se & Hør med over halvdelen af alle stemmer. Skriver du 'Pladeparade' i søgefeltet på dr.dk/bonanza, har du mulighed for at se flere af de gamle musikudsendelser og på den måde gøre sommeren 2020 til endnu mere 'musiksommer'. (© DR arkiv)
    16 / 16