(Foto: © Valdemar Vedel)

BILLEDER: Fingernem TV-vært og legeonkel ville være fyldt 100 år fredag

Jørgen Clevin klippede og klistrede og satte børn i gang i de næsten fire årtier, han lavede fjernsyn. 24. april ville han være fyldt 100 år, og DR2 mindes ham dagen efter.

  • Er der én, der i den grad har fået danske børn aktiveret med pap, limstifter, saks og papir, er det DR's legeonkel og TV-vært gennem 40 år, Jørgen Clevin. Den 24. april er det 100 år siden, at Jørgen Clevin blev født på Frederiksberg, hvor han også døde i 1993, Her er han fra 1952, hvor børn og voksne så ham på skærmen for første gang i udsendelserne '10 hobbyminutter'. Dansk TV var lige startet i efteråret 1951, (Foto: © Dr arkiv)
    1 / 16
  • Jørgen Clevin blev uddannet skolelærer under Anden Verdenskrig, og han underviste først på Skolen på La Cours Vej på Frederiksberg, hvor børnene også nød godt af hans historier og tegninger. Det samme gjorde læserne af det hobbyblad, som Statsradiofonien på det tidspunkt udgav, 'Hallo hallo'. Her tegnede Jørgen Clevin også.
    2 / 16
  • Lige fra en start kom Jørgen Clevin med masser af hobbyforslag til børnene i TV-programmerne, og dem var der ikke så mange af i starten af 1950'erne, hvor fjernsynet stadig selv var i sin barndom og bestemt ikke var hvermandseje. (Foto: © DR TV-ARC, Type 1)
    3 / 16
  • Den dag i dag er der stadig nogen, der omtaler DR's børneprogrammer som 'Børnetimen', og det hed den faktisk også engang. Fra 1954 til 1959 var Jørgen Clevin vært for en stribe programmer for børnene med netop den programtitel. Premieren på 'Børnetime', som Jørgen Clevin lavede sammen med Alex Schnack, var den 7. maj 1954 fra klokken 17.00 til 18.00. Det var for øvrigt også alt, hvad DR sendte i fjernsynet den dag. (Foto: © Dr arkiv)
    4 / 16
  • I 1960 - hvor Statsradiofonien netop var kommet til at hedde Danmarks Radio - skete der spændende nyt med DR's børnefjernsyn. Den ansvarlige for børn- og ungestoffet, Niels-Jørgen Kaiser, besluttede, at mange af programmerne skulle laves i provinsen - ude blandt børnene. Jørgen Clevin blev vært for udsendelserne 'Velkommen til...', som var for de 6-10-årige, og det hele foregik i en ramme, der var bestemt af den by, man besøgte. I den første udsendelse var Jørgen Clevin og holdet i Gudhjem på Bornholm, og det fik Jørgen Clevin naturligvis også fortalt i tegninger. (Foto: © Kurt Nielsen, Scanpix)
    5 / 16
  • Jørgen Clevin var i det hele taget børnenes ven, og han inddrog dem flittigt i sine udsendelser gennem årene. Her bliver der lavet bondegård. (Foto: © DR Arkiv)
    6 / 16
  • Og her bliver tre andre børn besøgt. Udover at lave fjernsyn var Jørgen Clevin fortsat også lærer i Frederiksberg Kommune gennem mange år, ligesom der i perioden fra 1940'erne og helt frem til 2009 er udkommet over 100 bøger, som han har stået bag og tegnet. Ikke mindst 'Strudsen Rasmus' og 'Jakob og Joakim' er blevet klassikere. Allerede den 3. januar 1947 kunne P1-lytterne i programmet 'Legestue for de mindste' høre 'Fru Inger Kristine Mortensen', som der stod i programoversigten, læse op af 'Strudsen Rasmus'. Når det er muligt igen efter coronakrisen, har DR Korskolen for øvrigt planer om at opføre den i en musikalsk udgave i DR Koncerthuset. (Foto: © Dr arkiv)
    7 / 16
  • De voksne stødte også af og til på Jørgen Clevin. En overgang medvirkede han som tegner i Otto Leisners programmer. 'Sid stille, 10 stille' stod der blandt andet på hans bod, hvor han her er i gang med at tegne sangerinden Dorthe Kollo - dengang Larsen - i 1962. (Foto: © Dr arkiv)
    8 / 16
  • Jørgen Clevin underholdt ligeledes de voksne i 1960'erne, hvor han blandt andet var på holdet i quizzerne 'Fup eller fakta', som Otto Leisner var vært på. De to hold konkurrerede om, hvem der var bedst til at finde det rigtige svar og til at fuppe hinanden. I dysten her var Jørgen Clevin, Svend Kragh Jacobsen og Helge Kjærulff-Schmidt på hold sammen mod Ninka, Karen Marie Løwert og Nan Henningsen. (Foto: © Jesper Stormly Hansen, Scanpix)
    9 / 16
  • Fra 1967 og frem til starten af 1970'erne var Jørgen Clevin vært i 'Teleklub', som både blev sendt på P1 og TV. Han lavede blandt andet programmerne med 'leg, spil og trylleri', som der stod i programoversigten, sammen med Egon Schmidt. Han blev senere kendt for sine 'Vitek'-programmer. (Foto: © Dr arkiv)
    10 / 16
  • I 1970'erne kunne seerne blandt andet møde Jørgen Clevin som vært i de nyetablerede 'Legestue'-programmer. Her er han sammen med en stribe af de kreative personer, der producerede børnefjernsyn i 1970'erne. Fra venstre siddende forrest: En uidentificeret, Per Nielsen, Hans-Henrik Ley og Jørgen Clevin. Stående bagerst: Povl Kjøller, Susan Darkner, Trille, Frits Raben, Karen Fougner og Jimmy Stahr. (© DR Arkiv)
    11 / 16
  • Ventetiden juleaftensdag kan være forfærdelig lang - ikke mindst når man er barn. Jørgen Clevin gjorde sit til, at tiden ikke skulle føles lang. I en årrække var han en central person i DR's 'Mens vi venter'-programmer den 24. december. Her klippede og klistrede han, ligesom han læste historier. (Foto: © Dr arkiv)
    12 / 16
  • Jørgen Clevin klippede og klistrede også for et indbudt nissepublikum, da DR holdt pressemøde om 1984-julekalenderen 'Nissebanden'. I alt har Jørgen Clevin medvirket eller været vært på omkring 3000 børneprogrammer i DR gennem de fire årtier på skærmen. (Foto: © Valdemar Vedel)
    13 / 16
  • I 1980'erne oplevede Jørgen Clevin nærmest at få kultstatus, da han selv medvirkede i Wikke-Rasmussens 'Tonny Toupé Show' på DR's dengang ene tv-kanal. Mange vil måske huske, at der ret ofte i serien blev sagt 'Dav Jørgen', fordi den ægte Jørgen Clevin og tre lookalikes i programmerne sagde sådan, når de skulle vise, hvad man kunne lave, når fjernsynet er slukket. Og det havde Jørgen Clevin rigtig mange gode ideer til. (© Græsted Film)
    14 / 16
  • Hvad de færreste måske ved, er, at det ikke kun er danske børn, der er blevet fingernemme og kreative af Jørgen Clevins mange programmer. Både børn i Rumænien, Afghanistan, Grækenland, Filippinerne, Cypern, Israel, Brasilien og Sverige har kunnet se Jørgen Clevin-programmer fra DR. Udsendelserne 'Det bedste fra Jørgen Clevin' var produceret af nyligt afdøde Mogens Vemmer, og i udsendelserne brummer, nynner og tegner Jørgen Clevin, men der er ikke noget, der skal oversættes. Programmerne blev blandt andet vist i december 1992 på DR1, men i nogle af landene har de været vist 10-15 år efter Jørgen Clevins død i august 1993. Han blev 73 år gammel. (Foto: © DR ARC, Type 1)
    15 / 16
  • DR2 mindes Jørgen Clevin i anledning af 100-års dagen for hans fødsel. Det sker i programmet 'Monopolets Helte', som DR2 viser lørdag den 25. april klokken 13.35. Hvis du søger på Jørgen Clevin på dr.dk/bonanza, har du også mulighed for at se en lang række af de mange klippe-klistre-programmer og børneudsendelser, han var vært på gennem de mange år i DR. (Foto: © Valdemar Vedel)
    16 / 16